Perparim Hetemaj puski HJK:n voittoon

Klubi kasvatti tappiottoman putkensa Veikkausliigassa jo kymmenen ottelun mittaiseksi – Pyry Soiri avasi maalitilinsä.

Ensimmäinen Veikkausliiga-osuma HJK-paidassa sai Pyry Soirin hymyilemään.

HJK vs SJK 2–1

HJK aloitti yläloppusarjan voitokkaasti ja kasvatti samalla tappiottoman putkensa Veikkausliigassa jo kymmenen ottelun mittaiseksi. Klubi aloitti maalinteon jo 8. minuutilla, mutta SJK kuittasi melko nopeasti. Ensimmäinen jakso oli kokonaisuudessaan melko tasainen ja hidastempoinen, mutta toiselle jaksolle HJK tuli kuin uudestisyntyneenä.

HJK:lla oli useampiakin tontteja ottelun ratkaisemiseen, mutta lopullinen ratkaisu venyi 87. minuutille saakka. Klubin nopea ja näyttävä syöttöketju oli myrkkyä SJK:lle, ja lopulta Perparim Hetemaj ohjasi Lucas Lingmanin epäonnistuneen laukauksen maaliin.

– Ensimmäisellä jaksolla lähdimme vastustajan tempoon mukaan, ja peli oli kävelyä. Emme prässänneet tai tehneet aloitteita – emme käytännössä juosseet. Puhuimme tauolla siitä, että meidän on vain kaivettava se energia jostain ja alettava tekemään töitä. Jätkät tekivät sitä pirun hyvin toisella jaksolla, ja olimme ylivoimaisia. Saimme lopussa hyvän ratkaisun hienon hyökkäyksen päätteeksi Lingmanin nerokkaalla syötöllä, ja vanha maalintekijä Perpa tiesi, mihin pallo tulee, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

HJK:n tiukka ottelurypistys tuli SJK-voiton myötä päätökseen, ja maajoukkuetauko keskeyttää sarjakauden kymmeneksi päiväksi. Klubi pelasi 13 päivän sisään viisi ottelua ja voitti kaikki kolme Veikkausliiga-kamppailuaan.

– 13 päivää, viisi peliä, yhdeksän pistettä – ja välissä oli Serie A- ja La Liga -vastustajia, jotka ovat aina ison tunneskaalan matseja. Siihen vielä reissaamiset päälle. Yhdeksän pistettä kolmesta Veikkausliiga-ottelusta on helvetin kova suoritus.

HJK juhli viidettä peräkkäistä liigavoittoaan.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi SJK:n pitäessä palloa lähinnä omalla kenttäpuoliskollaan. Seinäjokelaiset yrittivät etsiä tiloja HJK:n linjojen välistä, mutta peliväline kierrätettiin yhä uudestaan takaisin alakertaan.

Klubi siirtyi johtoon jo kahdeksannella minuutilla. Viime otteluissa tehokkaasti pelannut Anthony Olusanya pelasi boksiin Pyry Soirille, joka sai kesytettyä hankalan näköisen syötön. Soiri ohitti vielä upeasti SJK-toppari Ville Tikkasen ja sijoitti oikeaan alanurkkaan.

Katso Pyry Soirin haastattelu.

Maalin jälkeen SJK hyökkäsi selvästi suoraviivaisemmin, ja palloja pelattiin sekä ilmassa että maassa kohti laitahyökkääjiä. Vierailijat saivat pallon maaliin 14. minuutilla, kun SJK-hyökkääjä ohjasi Jake Dunwoodyn matalan syötön maaliin. Dunwoody oli kuitenkin pelannut palloa kädellään, ja ottelun erotuomari Ville Nevalainen vihelsi vapaapotkun Klubille.

Viitisen minuuttia myöhemmin pallo oli jälleen Klubin verkossa – ja tällä kertaa hyväksytysti. Pallo pelattiin vasempaan laitaan Pablo Andradelle, joka lähetti matalan keskityksen etualueelle. Ensimmäisenä tilanteeseen ehti Jake Jervis, ja brittihyökkääjä siirsi pelivälineen muutamasta metristä ohi HJK-vahti Conor Hazardin.

Klubilla oli erinomainen mahdollisuus siirtyä uudestaan johtoon 22. minuutilla. Kotijoukkue pääsi hyökkäämään riiston jälkeen kolmella kahta vastaan. Nassim Boujellabilta pallon saanut Casper Terho pelasi takaisin marokkolaiselle, joka tavoitteli Olusanyaa maalinedustalta. HJK-hyökkääjä ei kuitenkaan ihan yltänyt palloon, ja SJK-puolustus selvitti tilanteen kulmapotkuksi.

SJK siivosi Santeri Hostikan antaman kulmapotkun päädystä yli, ja Terho jolkotteli antamaan erikoistilannetta toisen puolen kulmalipulta. Korkeimmalle boksissa nousi Miro Tenho, mutta HJK-kipparin pusku karkasi korkeuksiin, ja SJK-vahti Jesse Öst koppasi pallon.

26. minuutilla HJK:n oman alueen harhasyötöt avasivat mahdollisuuksia SJK:lle, joka ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään Klubin huolimatonta pelaamista. Viimeisenä pallossa oli keväällä HJK:sta Seinäjoelle siirtynyt Pyry Hannola, jonka keskitys karkasi päätyrajan yli.

40. minuutin paikkeilla avauskokoonpanoon palanneelle Atomille siunaantui kaksikin mahdollisuutta johtomaaliin. Ensin Olusanya sekä Boujellab järjestelivät vetopaikan japanilaiselle, jonka laukauksen SJK-puolustus blokkasi. Hetkeä myöhemmin Atom yritti kauempaa, mutta tällä kertaa laukaus viuhui selvästi yli.

Avausmaalin syöttänyt Anthony Olusanya oli jälleen pirteällä pelipäällä.

Toinen puoliaika

HJK tuli toiselle puoliajalle selvästi ensimmäistä terävämmällä jalalla, ja peli painettiin saman tien SJK:n kenttäpuoliskolle. 49. minuutilla Hostikka ja Terho syöttelivät lyhyenä annetun kulman kuudentoista rajalle, ja Olusanya ampui pallon vain hieman ohi oikeasta ylänurkasta.

Myös Klubin seuraava tilanne syntyi kulmapotkusta – tai oikeastaan sen jälkitilanteesta, kun pallo päätyi Terholle. Laitahyökkääjä pelasi matalan laakapallon pilkun tuntumaan Olusanyalle, jonka hieman nuhaiseksi jääneen laukauksen Öst torjui vaivatta.

HJK teki ensimmäisen vaihtonsa 57. minuutilla. Ottelun ja samalla kauden avausmaalinsa viimeistellyt Soiri jätti kentän, ja David Browne tuli hänen tilalleen.

58. minuutilla Terho järjesteli jälleen maalipaikan isännille. Matala keskitys löysi Hostikan, jonka laukauksen SJK-puolustus uhrautuvasti peitti. Paluupallo päätyi aivan kuudentoista alueen rajalle Lucas Lingmanille, joka haki vasenta nurkkaa sisäsyrjällään. Hieman liian keskelle suuntautunut laukaus oli kova, mutta hyvin sijoittunut Öst veti pidemmän korren.

Viisi minuuttia myöhemmin HJK:n kulmapotku aiheutti jälleen pientä kaaosta SJK:n boksissa. Pallo jäi elämään Olusanyan jalkoihin, ja Hannola klaarasi tilanteen. SJK iski välittömästi vastaan ja saikin hankittua sivuvaparin hyvästä paikasta. Hannolan antama erikoistilanne tippui SJK-toppari Tikkaselle, jonka pusku ei aiheuttanut torjuntatöitä Hazardille.

Klubin seuraavat vaihdot nähtiin 65. minuutilla. Hostikka teki hyökkäyksessä tilaa Malikille, ja keskialueella Atom luovutti paikkansa Perparim Hetemaj’lle.

69. minuutilla Browne löysi erinomaisella keskityksellään taka-alueelle hiipineen Boujellabin. Marokkolainen jatkoi ensimmäisellä kosketuksella vitosen viivalle, mutta sekä Lingman että Malik olivat juosseet tilanteesta ohi, ja SJK selvisi säikähdyksellä.

Heti perään SJK sai kuin tyhjästä toisen jakson parhaan maalipaikkansa. Vierailijat pääsivät ylivoimahyökkäykseen Klubin harhasyötön jälkeen, ja pallo pelattiin boksiin Hannolalle. Keskikenttäpelaaja pääsi laukomaan suhteellisen vapaasti noin kahdeksasta metristä, mutta Hazard venyi upeaan torjuntaan.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti vielä yhden vaihdon, kun peli oli edennyt 81. minuutille. Boujellab poistui kentältä, ja hänen tilalleen tuli Matti Peltola.

Viimeisen vartin aikana peli oli melko avointa, ja molemmat hyökkäsivät voimakkaasti hakien johto-osumaa. HJK:n yritys palkittiin lopulta 87. minuutilla kauniin sommitelman päätteeksi: Peltola ja Olusanya levittivät pelin Terholle, joka pelasi takaviistoon Lingmanille. ”Luce” laukoi rangaistusalueen rajalta vastapalloon, mutta sisäsyrjäkuti karkasi auttamatta liian leveäksi. Hetemaj oli kuitenkin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja puski pallon taka-alueelta verkon perukoille vain kuusi sekuntia Peltolan käynnistämän syöttöketjun jälkeen.

SJK ei onnistunut enää lyömään kirivaihdetta silmään, ja HJK kulutti käytännössä koko lisäajan SJK:n kenttäpuoliskolla.

Perparim Hetemaj ratkaisi ottelun Klubin eduksi.
Katso Toni Korkeakunnaksen haastattelu.

HJK vs SJK 2–1 (1–1)
8’ Pyry Soiri 1–0
19’ Jake Jervis 1–1
87’ Perparim Hetemaj 2–1

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Miro Tenho, Jukka Raitala – Casper Terho, Lucas Lingman, Nassim Boujellab (81’ Matti Peltola), Atom (65’ Perparim Hetemaj), Pyry Soiri (57’ David Browne) – Santeri Hostikka (65’ Malik), Anthony Olusanya