Perparim Hetemaj’n huima peliura päättyy

20 vuotta sitten Klubi 04:ssä pelannut ”Perpa” siirtyy HJK:n reservijoukkueen valmentajaksi.

Perparim Hetemaj’n upeaa matkaa ammattilaiskentillä on jäljellä kaksi ottelua. Joulukuussa 37 vuotta täyttävä ”Perpa” paketoi peliuransa Konferenssiliiga-peleihin Aberdeeniä ja PAOKia vastaan, ja jatkosuunnitelmatkin ovat jo selvillä: Hän liittyy ensi kaudeksi HJK Klubi 04:n Ykkösen valmennustiimiin.

– Tiesin, kun palasin Klubiin, että tämä on uran päätepysäkki. Viime aikoina olen saanut niin vähän peliaikaa, että kyllä tämä oli aika yksi yhteen -päätös, ei niin vaikea. Tykkään pelata futista ja nautin siitä, mutta olen tehnyt tätä sen verran pitkään, ja myös muut asiat kiinnostavat. Joten ihan kivakin, että pelaaminen loppuu, Hetemaj naurahtaa. 

Hetemaj aloitti pelaamisen HJK:n Malmin kaupunginosajoukkueessa 6-vuotiaana. HJK:sta hän lähti Euroopan kentille kesällä 2006: Tie vei Kreikan ja Hollannin kautta yli 10 vuodeksi Italiaan. 16 vuotta Klubista lähdön jälkeen oli aika palata kotiin, kun Perpa pukeutui huhtikuussa 2022 HJK-paitaan mm. 49 A-maaottelua ja 300 Serie A -peliä kokeneempana.

Perparim Hetemaj kertoo videolla mm. suhteestaan HJK-kannattajiin sekä vastauksen siihen, voitaisiinko hänet nähdä ensi kaudella Klubi 04:ssä myös kentällä.

Nyt ympyrä sulkeutuu myös Klubi 04:n osalta, sillä Hetemaj pelasi joukkueessa sen perustamisvuonna 2004 muun muassa Joona Toivion, Jarno Parikan ja Ilari Äijälän kanssa. 

– Silloin pääsin ensimmäisen kerran pelaamaan miesten pelejä Kakkosessa. Pelasin vuoden, ja siitä on hyviä muistoja – tiedän, kuinka tärkeä joukkue se on nuorille lupaaville pelaajille reitillä kohti edustusjoukkuetta. 

Hetemaj itse käytti Klubi 04:n tarjoaman mahdollisuuden täysimääräisesti, sillä seuraavana vuonna, 19-vuotiaana, hän pelasi kaikki HJK:n Veikkausliigaottelut. 

Oliko päätös 04:n valmennustiimiin liittymisestä helppo?

– Todella helppo! Valmentaminen kiinnostaa, ja nyt lähdetään katsomaan, miten voisin siinä auttaa. Olin iloisesti yllättynyt, että paikkaa tarjottiin Nollanelosesta. Olin ajatellut, että ehkä aloittaisin vähän jostain alemmalta tasolta. Olen kiitollinen HJK:lle ja (04:n päävalmentajaksi Veikkausliiga-joukkueen valmennuksesta siirtyvälle Aleksi) Lallille mahdollisuudesta. 

Italiassa Hetemaj’sta kasvoi seuralegenda ja kapteeni Chievo Veronassa, jossa hän vietti peräti kahdeksan vuotta. Vuosikymmenen vaihteessa julkaistiin häkellyttävä tilasto: Perpa oli koko vuosikymmenen toiseksi rikotuin pelaaja Euroopan TOP5-liigoissa. 

Hetemaj’ta rikottiin viime vuosikymmenellä Italiassa 797 kertaa. Se oli Euroopan TOP5-sarjojen toiseksi isoin lukema. Syyskuussa 2023 PAOK rikkoi häntä kolmesti.

Kaikkensa antava pelityyli johti myös päätökseen lopettaa Huuhkajissa vuoden 2017 jälkeen. Se tarkoitti, että historiallinen EM-turnaus neljä vuotta myöhemmin jäi väliin, mutta isossa kuvassa päätös oli nyt tarkastellen oikea, kun kroppa kesti kuorman keventämisen myötä vielä kuusi kautta.

– Oli se oikea päätös. Tietysti kaikki olisivat halunneet pelata siellä (EM-kisoissa). Mutta tulin niin monta kertaa rikkinäisenä takaisin maajoukkuereissulta, ja koska halusin saada 300 peliä täyteen Serie A:ssa, se ei olisi onnistunut ilman uhrauksia. 

Perpa saavutti Klubissa uransa ensimmäiset aikuisten mestaruudet. Lokakuussa yhteiskuvassa poseerasi tämän kauden kapteenisto: Matti Peltolta, Jukka Raitala, Miro Tenho ja Hetemaj.

Vuonna 2009 Hetemaj pelasi kaikki kolme ottelua, kun Pikkuhuuhkajat osallistui alle 21-vuotiaiden EM-turnaukseen. Keskikastin jengien taistelijana pääosan urastaan rouhinut Hetemaj saavutti HJK:ssa uransa ensimmäiset aikuisten mestaruudet tänä ja viime vuonna. AEK:ssa hän pääsi kokemaan Mestarien liigan 2006, HJK:ssa Eurooppa-liigan (kahden maalin kera) 2022 ja Konferenssiliigan 2023. 

Mutta mitkä ovat spontaanisti mukavimpia muistoja pitkän uran varrelta?

Perparim Hetemaj - HJK Helsinki. Photo: @ Mira Lönnqvist
Hetemaj tuuletti ensimmäistä maaliaan HJK-paidassa 17 vuoteen keväällä 2022 – tulevan lapsensa kunniaksi pallo paidan alla. Riemuun yhtyivät Arttu Hoskonen, Casper Terho ja David Browne.

– Ensimmäinen Veikkausliiga-ottelu (HJK 2005), ensimmäinen Mestarien liigan ottelu (AEK 2006), ensimmäinen A-maaottelu (Japanissa 2009), tosin maajoukkueessa jokainen peli oli spesiaali. Ensimmäinen peli Serie A:ssa (Brescia 2010) ja ensimmäinen maali siellä (2010), viimeinen peli Serie A:ssa (2021)… mutta enemmän kuin yksittäisiä otteluita tykkään muistella kokonaisuutta, sitä matkaa. Mistä kaikki alkoi, ja miten olen saanut pelata näin pitkään. Ihmissuhteet tietysti ja se, että olen onnistunut saavuttamaan tavoitteitani, ovat kivoja juttuja.

HJK Klubi 04:n ensi kauden päävalmentaja Aleksi Lalli sanoo olevansa erittäin innoissaan konkarin saamisesta mukaan valmennustiimiin.

– Valtavalla kansainvälisellä kokemuksella Perpa pystyy varmasti auttamaan nuoria pelaajia eteenpäin, vaikka valmentajakokemusta ei vielä olekaan. Perpa on nöyrä pelille sekä innokas ja valmis oppimaan uutta. 

– Hän on myös erinomainen persoona pukukoppiin – tai tässä tapauksessa valmentajien työhuoneeseen – ja ihminen, jonka työmoraaliin ja sitoutumiseen voi aina luottaa.

Olemme kirjanneet Hetemaj’n peliuran käänteitä tarkemmin täällä.

Kiitos kaikesta (tähän asti), Perpa! 

Hetemaj’n uratilastoja
Serie A: 300 ottelua, 8 maalia, 19 maalisyöttöä
Serie B: 67 ottelua, 1 maali, 1 syöttö
Eurooppa-liiga: 5 ottelua, 2 maalia
Konferenssiliiga: 3 ottelua
Europelikarsinnat: 14 ottelua
Kreikan Superliiga: 30 ottelua, 1 maali, 2 syöttöä 
Veikkausliiga: 65 ottelua, 3 maalia, 1 syöttö
Suomen A-maajoukkue: 49 ottelua, 4 maalia
Suomen U21-maajoukkue: 16 ottelua, 3 maalia (Alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa 2009 kaikki kolme peliä)
Suomen U18-maajoukkue: 4 ottelua, 2 maalia

Perparim Hetemaj – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Perpalla on ollut Boltilla aina aikaa kannattajille.