Pilkuilta finaaliin! HJK raivasi KuPSin tieltään

Klubi eteni Liigacupin finaaliin, kun hyvän vastuksen tarjonnut kuopiolaisjoukkue kaatui rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Joukkue onnittelee Jesse Östiä, joka torjui kaksi kuopiolaisten rangaistuspotkua.

HJK vs KuPS 2-1 rp (1–0, 1–1)
33’ Pyry Soiri 1–0
69’ Joona Veteli 1–1

Yleisömäärä: 845

HJK eteni Liigacupin finaaliin, kun Töölön Bolt Arenalla vieraillut KuPS kaatui tiukan kamppailun jälkeen rangaistuspotkukilpailussa. Finaali pelataan alustavan ohjelman mukaan lauantaina 1. huhtikuuta, ja Klubin vastustajaksi asettuu joko AC Oulu tai FC Inter. Finaalin kotietu ratkaistaan arvalla.

HJK oli etenkin ensimmäisellä jaksolla vahvasti kuskin paikalla ja siirtyi tauolle ansaitusti johtoasemassa. KuPS piristyi jonkin verran toisen jakson alussa ja onnistui hyödyntämään käytännössä ainoan kunnollisen maalipaikkansa. Varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin, joten ratkaisu jouduttiin hakemaan rangaistuspotkuilla, joissa Klubi oli maalin verran parempi.

Katso Jesse Östin haastattelu

Ensimmäinen puoliaika

HJK aloitti ottelun selvästi vierailijaansa terävämmin, ja KuPS oli melkoisessa pinteessä Klubin prässin kanssa heti alkuminuuteilla. Ensimmäinen hassi sattui maalivahti Johannes Kreidlille, kun itävaltalainen syötti pallon omalla rangaistusalueellaan suoraan Maksim Stjopinin jalkaan. ”Maxi” ei kuitenkaan onnistunut rankaisemaan, vaan Kreidl selvitti tilanteen.

Oikeana laitapakkina pelannut Pyry Soiri hämmensi kuopiolaisten puolustusta nousuillaan. Soiri pääsi ensimmäisen kympin aikana murtautumaan kertaalleen KuPS-puolustuksen selustaan, mutta matala keskitys katkaistiin kulmaksi.

KuPSin pallollinen pelaaminen oli hyvin vaatimatonta, ja joukkue pyrki hyökkäämään pitkillä palloilla sekä nopeilla, yhden syötön kombinaatioilla. Klubin tiivis puolustus ei kuitenkaan ollut yllätettävissä, vaan kuopiolaisten syötöt pysähtyivät jatkuvasti HJK-pelaajiin tai karkasivat rajojen väärälle puolelle.

Reilun vartin jälkeen KuPS-puolustus menetti jälleen pallon oman rangaistusalueen tuntumassa, ja Kai Meriluoto pääsi yrittämään maalintekoa. Meriluoto pelasi oikean jalkansa vapaaksi ja tavoitteli takanurkkaa, mutta laukaus blokattiin.

KuPS pelasi ensimmäisellä jaksolla melko rohkeasti korkealla linjalla, jonka taakse jäi luonnollisesti valtavasti tyhjää tilaa. Meriluoto ja Anthony Olusanya pyrkivät jatkuvasti hyödyntämään syntyneitä isoja tiloja, mutta KuPS-linja onnistui pelaamaan HJK-hyökkääjät monesti paitsioon.

Pyry Soiri oli vahvassa vireessä.

HJK iski ansaitusti avausmaalin, kun ottelu oli vanhentunut reilu puoli tuntia. Georgios Kanellopouloksen lyhyt poikittaissyöttö oli merkki Soirille lähteä pystyyn. Peltolan nosto tippui suoraan oikea-aikaisesti KuPS-linjan puhkoneelle Soirille, joka sijoitti pelivälineen ulkosyrjällään takanurkkaan.

Klubi pelasi kokonaisuudessaan hyvin ehjän avauspuoliskon, eikä KuPS päässyt testaamaan HJK-maalia vahtinutta Jesse Östiä kertaakaan. Perparim Hetemaj ja Meriluoto pääsivät vielä jakson loppuhetkillä hyökkäämään kahdella yhtä vastaan, mutta KuPS-vahti Kreidl vesitti kaksikon aikeet loistavalla vastaantulollaan.

Katso Georgios Kanellopoulosin haastattelu.

Toinen puoliaika

Ensimmäisellä jaksolla enemmän tai vähemmän telineissä ollut KuPS tuli hyvällä sykkeellä toiselle jaksolle ja onnistui luomaan välittömästi ottelun ensimmäisen maalipaikkansa. Jaakko Oksanen sai jalkansa vapaaksi kuudentoista rajan tuntumassa, mutta nuhainen laukaus pysähtyi Östin näppeihin.

Heti perään Klubi puhkoi KuPSin kaksi ylintä linjaa nopeilla syötöillä, ja Olusanya toimitti pallon oivallisen liikkeen KuPS-toppareiden väliin tehneelle Stjopinille. HJK-laituri haki maltillista sijoitusta, mutta pallo karkasi metrin verran ohi.

HJK joutui käyttämään ensimmäisen vaihtonsa jo 55. minuutilla, kun päänsä kolauttanut Soiri otettiin vaihtoon. Hänen tilalleen tuli Aapo Halme, ja samalla Joona Toivio siirtyi topparin paikalta oikeaksi laitapakiksi.

KuPS oli toisen jakson alkupuoliskolla selvästi paremmalla jalalla liikenteessä kuin ensimmäisellä jaksolla, ja pallo päätyi kertaalleen Klubin maaliverkkoihin saakka. KuPS-hyökkääjä Jasse Tuominen oli kuitenkin paitsioasemassa, joten maali ei jäänyt voimaan.

Noin tunnin kohdalla Oksanen ajoi voimalla Miro Tenhon nilkoille keskialueella, ja runsaslukuinen Klubipäädyn edustus vaati hetkeä aiemmin varoitetulle Oksaselle punaista korttia. Ottelun erotuomari Joona Kontinen antoi armon käydä oikeudesta, ja HJK-taustainen Oksanen sai jatkaa kentällä.

KuPS oli lahjoittaa Klubille toisen maalin hetkeä myöhemmin. Axel Vidjeskog ja KuPS-vahti Kreidl eivät vaikuttaneet olevan samalla aaltopituudella, ja Vidjeskogin huolimaton purkupallo päätyi Hetemaj’n jalkaan. ”Perpa” pääsi nostamaan pallon kohti puolityhjää maalia, mutta peliväline vieri ohi takatolpasta.

HJK oli pakotettu toiseen vaihtoon 67. minuutilla. Kovan laukauksen polveensa saanut Halme poistui kentältä, ja hänet korvasi Oliver Pettersson. Toivio siirtyi takaisin toppariksi, ja ”Olle” otti oikean pakin tontin haltuunsa.

Anthony Olusanya pelasi täydet minuutit.

69. minuutilla KuPS iski kuin tyhjästä kesken Klubin painostuksen. Korkea kukkupallo tippui keskiympyrän tietämille, ja Tuominen jatkoi pelivälineen kantapäällään Klubin kenttäpuoliskolle. HJK:n alimpana pakkina tilanteessa ollut Jukka Raitala liukastui epäonnekkaasti, ja Joona Veteli pääsi karkumatkalle. Veteli eteni Klubin boksiin asti ja ujutti kliinisesti pallon vastaan tulleen Östin jalkojen välistä maaliin.

HJK vaikutti saavan KuPSin tasoitusosumasta lisää virtaa, ja paine siirtyi nopeasti takaisin kuopiolaisten kenttäpuoliskolle. 72. minuutilla Kanellopoulos käynnisti erinomaisella riistollaan nopean HJK-hyökkäyksen, mutta Meriluodon vihainen laukaus kimposi KuPS-puolustajan jalan kautta päätyrajan yli.

Klubin viimeiset vaihdot nähtiin 79. minuutilla. Japanilaiskonkari Atom päästi Hetemaj’n huilaamaan, ja 17-vuotias David Ezeh korvasi hurjan määrän töitä tehneen Stjopinin. Samalla HJK siirtyi selvemmin 4–2–2–2-muodostelmaan, jossa Ezeh sekä Meriluoto pelasivat kärjessä ja Atom sekä Olusanya pykälää alempana.

HJK haki aktiivisesti voittomaalia ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana, mutta Kreidl ei joutunut venymään huipputorjuntoihin. Lähimpänä maalintekoa olivat Meriluoto ja Olusanya, mutta kaksikon laukaukset eivät onnistuneet toivotulla tavalla.

Tasatilanteeseen päättyneen varsinaisen peliajan jälkeen siirryttiin suoraan rangaistuspotkukilpailuun. Meriluoto avasi pelin itsevarmalla laukauksella, ja KuPSin Christian Tue Jensen tasoitti omalla vuorollaan.

Ensimmäinen ero joukkueiden välille saatiin neljännessä parissa. Hiljattain Huuhkajien EM-karsintaryhmään nimetty Peltola laukoi pallon voimalla maalin kattoon, ja Öst torjui KuPS-kärki Tuomisen löysäksi jääneen yrityksen.

Klubi ei onnistunut kuitenkaan viheltämään peliä poikki viidennessä parissa, kun Kreidl torjui hienosti Ezehin laukauksen, ja vastaavasti KuPSin Vidjeskog kesti paineet ja sijoitti pelivälineen kylmähermoisesti oikeaan alanurkkaan.

Ratkaisu nähtiin kuitenkin pikaisesti, kun Klubin kuudetta rankkaria laukomaan astellut Kanellopoulos hämäsi Kreidlin väärään nurkkaan. Kreikkalainen antoi paluumatkallaan verbaalista painetta KuPSin Oksaselle, joka asetteli kuudentena kuopiolaisena pallon rankkaripisteelle. Oksanen yritti hämmentää Östiä kävelyvauhdeillaan, mutta vauhdin lisäksi myös laukaus jäi ponnettomaksi, ja Öst torjui.

Pelaajilla oli aikaa faneille makoisan voiton jälkeen.

HJK vs KuPS 2-1 rp (1–0, 1–1)
33’ Pyry Soiri 1–0
69’ Joona Veteli 1–1

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Pyry Soiri (55’ Aapo Halme 67’ Oliver Pettersson), Joona Toivio, Miro Tenho, Jukka Raitala – Georgios Kanellopoulos, Matti Peltola, Perparim Hetemaj (79’ Atom) – Maksim Stjopin (79’ David Ezeh), Kai Meriluoto, Anthony Olusanya

Katso kooste ottelusta.