Puolustuksen dynamot

Edustusjoukkueemme tutuksi -sarjassa vuorossa ovat puolustuksen voimanlähteet, joukkueen kapteeni, toppari Daniel O’Shaughnessy ja laitapakit Luis Carlos Murillo ja Joel Untersee.

Daniel O’Shaughnessy, Luis Carlos Murillo, Joel Untersee - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Daniel O’Shaughnessy, Luis Carlos Murillo, Joel Untersee

Puolustuksen dynamoina joukkueessa on kova kolmikko. Keskuspuolustuksessa Klubilla pelaa joukkueen tuore kapteeni Daniel O’Shaughnessy. Vasemmalla laidalla vauhtia pitää yllä kolumbialainen Luis Carlos Murillo ja oikealla laidalla tuore hankinta, sveitsiläinen Joel Untersee.

5 – Daniel O’Shaugnessy

Daniel O’Shaughnessy

Daniel O’Shaughnessy, 26, on monipuolinen vasenjalkainen, pallovarma puolustuksen pelaaja. Juniorivuosinaan Riihimäen Palloseurassa ja Hongassa pelannut toppari pelasi HJK:ssa kaudet 2009–2011 ja siirtyi hienon HJK Klubi 04 -kauden 2011 jälkeen Ranskaan Metziin. Metzistä ura jatkui 2014 Englantiin Brentfordiin ja Cheltenhamiin, josta O’Shaughnessy palasi Suomeen ja Klubiin kaudelle 2018.

– Roolini joukkueessa on olla pallollinen toppari. Haluan viedä peliä eteenpäin puhumalla paljon ja johtamalla joukkuetta sieltä takaa, kertoo O’Shaughnessy.

– Puolustaminen on se rooli, mahdollisimman monta nollapeliä tavoitteena.

O’Shaughnessy valittiin joukkueen kapteeniksi kaudelle 2021. Pukukopissa hän on koko ajan äänessä, niin kuin kapteenille sopiikin.

– Heitän läppää koko ajan ja yritän kannustaa muita, naurahtaa O’Shaughnessy.

– On hienoa, että sain pelaajilta ja valmennukselta luottamuksen, kun valitsivat minut kapteeniksi. 

Hienon tuplamestaruuteen päättyneen viime kauden jälkeen tavoitteet ovat O’Shaughnessylla korkealla.

– Haluan tänä vuonna sen saman: Suomen Cup ja Veikkausliiga. Ja tietysti Euroopassa lohkovaihe on meidän tavoite.

Daniel O’Shaughnessylla on myös Irlannin kansalaisuus, mutta hän on edustanut Suomen maajoukkueita U15-ikäluokasta lähtien, ja hän kuuluu myös Markku Kanervan A-maajoukkuerunkoon tähtäimenään ensi kesän EM-kisat. Hän oli mukana, kun Suomi varmisti historiallisen ensimmäisen arvokisapaikan.

– Henkilökohtaisesti tietysti olisi hienoa päästä mukaan EM-kisoihin matkaavaan Suomen maajoukkueeseen.

Daniel O’Shaughnessy – Katso video!

13 – Luis Carlos Murillo

Luis Carlos Murillo

Kolumbialainen Luis Carlos Murillo, 30, tuli Klubiin viime kaudeksi Kuopiosta. Hän on aiemmin edustanut vuodet 2010–2018 Once Caldas -joukkuetta ja ollut vuoden lainalla Deportivo Pastossa kaudella 2013–14. Eurooppaan, Suomeen ja KuPSiin Murillo tuli 2018. 

Murillo on vahvasti hyökkäyksiä tukeva juoksuvoimainen laitapakki, joka on vahva kaksinkamppailuissa ja näin dominoi vasenta laitaa.

– Pyrin pelipaikaltani tuomaan rauhallisuutta ja varmuutta niin hyökkäys- kuin puolustuspeliinkin. Nousen mukaan hyökkäyksiin ja tuon sinne vaihtoehdon omalla sijoittumisellani, avaa Luis Carlos Murillo rooliaan joukkueen pelissä.

– Yritän myös omalla kokemuksellani auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon.

Hyväntuulisuus ja rauhallisuus paistaa läpi Murillon olemuksessa.

– Yritän tuoda pukukoppiin kolumbialaista iloisuutta, jotta meillä kaikilla olisi hauskaa harjoitella ja pelata.

Kun Murillolta kysyy tavoitteista, vastaus on lyhyt.

– Haluan voittaa kaiken.

– HJK on tämän maan paras joukkue, joten lähdemme aina voittamaan, niin kotona kuin vieraissakin. Haluamme olla mestareita.

Luis Carlos Murillo – Katso video!

33 – Joel Untersee

Joel Untersee

Oikean laitapakin paikalle hankittu Joel Untersee, 27, on hyväntuulinen ja helposti lähestyttävä persoona. Hän on syntynyt Etelä-Afrikassa, mutta kasvanut Sveitsissä, jonka hän kokee kotimaakseen. Äidinkielenään hänellä on saksa.

Unterseellä on kokemusta sekä Italian Serie B:stä että Sveitsin liigasta. Juventuksesta hän pelasi lainasopimuksella kauden 2016–17 Bresciassa sekä kauden 2017–18 FC Empolissa, johon hän siirtyi pysyvästi kauden 2018 aluksi ja josta hän jatkoi lainasopimuksella FC Zürichiin. Viimeksi ennen Klubia hän edusti FC Luganoa vuonna 2020.

Untersee on teknisesti ja taktisesti laadukas pelaaja, joka pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla, ja tuo näin tasapainoittavan vaihtoehdon puolustuslinjaan.

– Yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista yritän toimia roolimallina, jakaa kokemustani ja auttaa nuorempia pelaajia. Kentällä haluan antaa kaikkeni ja johtaa esimerkilläni, kertoo Joel Untersee.

– Juokse! Taistele! Pelaa! Tee se, mitä valmentaja ja seura odottavat.

HJK:n toimintaympäristö on vakuuttanut Unterseen.

– Täällä on hyvät olosuhteet ja toimintaympäristö. Meillä on kaikki, mitä tarvitsemme hyvään suoritukseen. Täällä on helppo tuntea olonsa kotoisaksi.

– Pelasin nuorena Sveitsissä ja sen jälkeen Italiassa, jossa sain hyvää kokemusta. Nyt matkani toi minut HJK:hon, ja olen oikein onnellinen täällä. Odotan kauden alkua ja mestaruustaistoa.

Untersee on sisäistänyt hyvin joukkueen tavoitteet.

– Haluamme toistaa viime kauden menestyksen. Se vaatii meiltä paljon ja tietysti myös itseltäni henkilökohtaisesti. Yritän saada vahvuuteni esiin ja tehdä parhaani tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Parasta on pelata ottelu kerrallaan ja tavoitella voittoa. Tärkeää on kehittyä peli peliltä. 

– Odotan jo kesää eikä vähiten sään vuoksi, naurahtaa Untersee lopuksi 

– Hienoa päästä pelaamaan omalla stadionillamme.

Joel Untersee – Katso video!