Pysäyttääkö HJK VPS:n maalijuhlat?

Klubi kohtaa pääsiäismaanantaina sarjanousija VPS:n, joka on iskenyt kolmessa viime ottelussaan peräti 15 maalia.

Juha Pirinen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
HJK:n Juha Pirinen tuuletti lokakuussa 2018 VPS:ää vastaan ”apinan selästään” tehtyään 1–0-voittomaalin pitkän maalittoman jakson jälkeen.

Kaksi ensimmäistä otteluaan voittanut HJK matkustaa Veikkausliiga-kauden kolmannella kierroksella Vaasaan. Klubi kohtaa Elisa Stadionilla sarjanousija VPS:n, joka palasi täksi kaudeksi Veikkausliigaan kahden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen.

Viisi edellistä ottelua
HJK 4–1–0, maaliero 7–2
VPS 3–1–1, maaliero 17–4

VPS-HJK Data

HJK on parantanut etenkin puolustuspeliään viime aikoina: Klubi on pitänyt nollan omassa päässään neljästi viidessä viime ottelussaan, ja nollauksista ovat vastanneet sekä Conor Hazard että Jakob Tånnander. Sen sijaan maalinteko on tuottanut pieniä hankaluuksia, kun kolmessa ottelussa Klubi on jäänyt yhteen tehtyyn maaliin. Toisaalta maaleitta ei ole jääty kertaakaan.

VPS:n ottelut ovat olleet värikkäitä: maaleja on nähty keskimäärin yli neljä ottelua kohden viimeisten viiden ottelun aikana. Edellisessä Veikkausliiga-ottelussaan sarjanousija latoi viisi maalia FC Lahden verkkoon, ja torstaina pelatussa Suomen Cupin ottelussa VPS kukisti 4. sarjatasolla pelaavan Tervarit-j:n 8–0.

HJK on Veikkausliigan jaetulla kärkisijalla KuPS:n kanssa, kun joukkue on kerännyt kahdesta ottelusta täydet kuusi pistettä. VPS on kolmantena neljällä pisteellään.

Maalintekijät

HJK:n maaleista ovat viidessä viime ottelussa pääasiassa vastanneet Bojan Radulovic sekä Casper Terho, joilla on molemmilla kaksi tehtyä maalia. Santeri Hostikka, Jair Silva ja SJK-ottelussa voittomaalin iskenyt Anthony Olusanya ovat kaikki osuneet kerran.

VPS:n tehokkain maalintekijä viimeisessä viidessä ottelussa on ollut Aleksi Pahkasalo, joka on osunut viidesti. Myös vaasalaisten kokenut kalusto on ollut hyvässä vireessä: Steven Morrissey, Kalle Multanen ja Sebastian Strandvall ovat kaikki viimeistelleet kaksi osumaa. Mielenkiintoisena nimenä voidaan nostaa esiin myös tuore hankinta, australialainen Tete Yengi, joka teki kaksi maalia heti Veikkausliiga-debyytissään.

Joukkueiden edelliset viisi kohtaamista Veikkausliigassa
3–2–0, maaliero 10–3

VPS on onnistunut viime vuosina piinaamaan HJK:ta useaan otteeseen, mutta Klubi on usein onnistunut kääntämään tiukat pelit voitoiksi. Edelliset kaksi kautta Ykkösessä pelanneen ”Vepsun” viimeisin voitto HJK:sta on kaudelta 2017.

HJK:n ja VPS:n väliset ottelut ovat olleet viime vuosina tapahtumarikkaita, jos mittarina käytetään laukausten määrää: viimeisen kolmen kauden (2017–2019) kohtaamisten aikana Klubi on laukonut keskimäärin peräti 19 kertaa ottelua kohden!

Kooste vuoden 2018 kotiottelusta

25.6.2018 HJK vs VPS 5–0

HJK viihdytti kotiyleisöään lämpimänä kesäiltana koko rahan edestä. Talvikaudella Klubiin siirtynyt Daniel O’Shaughnessy laukoi kaukaa HJK:n johtoon, ja terävällä pelipäällä ollut Evans Mensah iski ovelasti Klubin toisen maalin.

Mensah vei Klubin kolmen maalin karkumatkalle kulmapotkukuvion päätteeksi, ja hieman myöhemmin VPS:n Eero-Matti Auvinen siirsi pallon epäonnisesti omaan maaliin. Vaihdosta kentälle tullut Roni Peiponen ilahdutti kotiyleisöä vielä lisäajalla ampumalla pallon rangaistusalueen rajalta alanurkkaan. Maali jäi sittemmin jalkapallon lopettaneen Peiposen uran viimeiseksi.

HJK:n avaus: Maksim Rudakov – Rafinha, Faith Obilor, Hannu Patronen, Daniel O’Shaughnessy – Anthony Annan, Sebastian Dahlström, Moshtagh Yaghoubi – Nikolai Alho, Joao Klauss, Evans Mensah

Kooste vuoden 2017 vierasottelusta

6.5.2017 VPS vs HJK 2–1

Joukkueiden toinen kohtaaminen kaudella 2017 on varmasti jäänyt monille HJK-kannattajille mieleen eri tavalla kuin ylempänä muisteltu 5–0-murskavoitto. Ottelu oli kenttätapahtumien valossa täysin HJK:n hallussa, mutta VPS onnistui hyödyntämään vähäiset hyökkäyksensä äärimmäisen tehokkaasti.

Klubi olisi voinut iskeä useamman maalin jo ensimmäisen vartin aikana, mutta VPS kesti kovan paineen maalivahtinsa Marko Meeritsin johdolla. Steven Morrissey hankki vaasalaisille rankkarin hieman ennen taukoa, ja VPS-legenda Sebastian Strandvall siirsi kotijoukkueen johtoon.

Alfredo Morelos tasoitti nopeasti toisen jakson käynnistyttyä, ja moni varmasti ajatteli Klubin kääntävän ottelun lopullisesti. Toisin kuitenkin kävi: Joonas Vahtera vei VPS:n jälleen johtoon jo seuraavasta hyökkäyksestä, eikä HJK saanut lopulta useista huippupaikoista huolimatta enää maaleja aikaiseksi. Klubille kirjattiin ottelussa käsittämättömät 34 laukausta, joista 20 maalia kohden.

HJK:n avaus: Thomas Dähne – Rafinha, Faith Obilor, Ville Jalasto, Juha Pirinen – Moshtagh Yaghoubi, Atom, Sebastian Dahlström – Evans Mensah, Alfredo Morelos, Akseli Pelvas

Kooste vuoden 2017 kotiottelusta

5.4.2017 HJK vs VPS 5–0

HJK avasi Veikkausliiga-kauden 2017 komealla 5–0-voitolla. Klubin 110-vuotisjuhlakauden ensimmäinen ottelu oli äärimmäisen yksipuolinen näytös, eikä vaasalaisille tilastoitu kuin yksi laukaus – senkin jamaikalainen Andre Clennon laukoi ohi maalista.

Atom syötti Alfredo Morelosin tekemän avausmaalin, ja kahdeksan minuuttia myöhemmin japanilainen jatkoi päällään Juha Pirisen nappikeskityksen verkon perukoille. Atom vei kotijoukkueen 3–0-johtoon vielä ennen taukovihellystä, kun hänen syöttönsä kimposi entisen HJK-pelaaja Veli Lammen jaloista VPS:n maaliin.

HJK ei toisella jaksolla jarrutellut turvallisesta johdostaan huolimatta, vaan Akseli Pelvas upotti pallon maaliin rangaistuspotkusta, ja Atom täydensi upean iltansa iskemällä Klubin viidennen osuman 64. minuutilla.

HJK:n avaus: Thomas Dähne – Ville Jalasto, Faith Obilor, Hannu Patronen, Juha Pirinen – Moshtagh Yaghoubi, Atom, Sebastian Dahlström – Evans Mensah, Alfredo Morelos, Akseli Pelvas

HJK vs VPS toukokuu 2017
Huhtikuussa 2017 HJK juhli 5–0-voittoa VPS:stä.