Ramadania viettävä Nassim Boujellab viihtyy Suomessa 

Klubin kymppipaita häkeltyi, kun joukkue matkusti perjantaina kannattajien kanssa samalla junalla Seinäjoelta Helsinkiin – ”Ihan hullua!”

Nassim Boujellab - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK:n kymppipaitaa kantava Nassim Boujellab on sopeutunut Suomeen ja Helsinkiin mainiosti. Boujellab on kiitollinen suomalaisista ihmisistä, jotka ovat hänen mukaansa suvaitsevaisempia kuin saksalaiset. 

– Minulla on hyvä olla täällä, koska ihmiset eivät ole samanlaisia kuin Saksassa. Suomalaiset ovat avoimempia ja ystävällisempiä. Kun menet ulos Saksassa, sinua katsotaan kuin et olisi tervetullut maahan, jos et näytä saksalaiselta. Joskus he sanovat, että lähde pois maastani.  

– Nyt asun Triplassa, lähellä Manua (Manuel Martic), ja viihdyn todella hyvin. Alku oli hieman hankala, mutta nyt kaikki sujuu hienosti, hymyilee Boujellab. 

Boujellab kertoi aiemmin haastattelussaan, että hän toivoo vaimonsa muuttavan Suomeen. Nyt toive on toteutumassa, sillä tämä on muuttamassa Nassimin kanssa Pasilaan muutaman viikon sisällä.  

– Hänen täytyy vielä hoitaa muutama asia loppuun vanhan asuntomme suhteen, sitten hän on valmis lähtemään. 

Vaimon muutto Suomeen helpottaa varmasti hyvin sujunutta sopeutumista entisestään, kuten myös Nassimin selvästi parantunut englannin kielen taito.  

– Yritän kehittyä koko ajan. On tärkeää osata englantia! Puhun lähes koko ajan pelkästään englantia, ainoastaan Manun kanssa joskus saksaa. 

Boujellab on nauttinut ajastaan Suomen suurimmassa ja menestyneimmässä seurassa. Keskikenttäpelaaja on jopa hämmentynyt koko seurayhteisön ja kannattajien yhtenäisyydestä.  

– Joukkue on paljon yhtenäisempi kuin Saksassa, ja olemme läheisempiä myös faniemme kanssa. Totta kai Saksassa on vahvat kannattajat, mutta emme ole juuri tekemisissä heidän kanssaan. Menemme kiittämään heitä nopeasti pelin jälkeen ja sitten lähdemme pukukoppiin. Täällä jäämme juhlimaan voittoa kannattajien kanssa, ja nytkin matkustamme samalla junalla takaisin Helsinkiin – ihan hullua! Pidän siitä kovasti, sellaista ei ikinä voisi tapahtua Saksassa, Boujellab päivittelee matkalla Seinäjoelta kohti Helsinkiä.

Boujellab on uskonnoltaan muslimi ja viettää tällä hetkellä Ramadania, joka on uskonnolliselle miehelle sydämen asia. Ramadania vietetään kerran vuodessa, ja sen ajankohta vaihtelee hieman: muslimien kalenterissa on ainoastaan 354 päivää 365:n sijaan, joten Ramadan on jokaisena vuonna 11 päivää aikaisemmin kuin edellisenä.  

– Pyhä kirjamme, Koraani, käskee meitä paastoamaan. Meidän täytyy tehdä se, jotta tuntisimme itsemme orvoiksi – sellaisiksi, joilla ei ole ruokaa, ei vettä, ei mitään. Paastoaminen on myös hyväksi keholle.  

– Tämä kuukausi on meille tärkeä, sillä sen aikana voimme muuttaa elämämme. Lopetamme syömisen kolmen aikaan aamulla emmekä saa syödä uudelleen kuin vasta yhdeltätoista illalla. Emme lopeta ainoastaan syömistä ja juomista, vaan pidättäydymme myös pahoista teoista ja sanoista, kertoo Boujellab. 

Ramadan alkoi tänä vuonna 2. huhtikuuta ja kestää huhtikuun loppuun. Boujellab on siis vasta paastonsa alkumetreillä, ja keskikenttätaituri myöntääkin ensimmäisten päivien olevan haastavia. 

– Ensimmäiset päivät ovat tietysti vaikeimmat, koska keho ei ole tottunut paastoon. Ramadan alkoi viime lauantaina, jolloin meillä oli ensimmäinen sarjaottelu. Sen todellakin tunsi, oli hankalaa. Keho kuitenkin tottuu alle viikossa, joten paastoaminen helpottuu ajan myötä. 

Kaikki muslimit eivät luonnollisista syistä kykene viettämään Ramadania: esimerkiksi vanhuksille, sairaille, pienille lapsille ja raskaana oleville naisille paastoaminen ei tee hyvää. Muslimit saavat aloittaa Ramadanin viettämisen 14-vuotiaana, pakolliseksi se tulee 16 vuoden iässä.  

– Aloitin jo ennen kuin täytin 16, mutta silloin en paastonnut kuukauden jokaisena päivänä – se oli ikään kuin harjoittelua. 

Enimmillään jopa 20 tuntia vuorokaudessa kestävä paasto ja huippu-urheilu kuulostaa äkkiseltään ajateltuna melko haastavalta yhdistelmältä, mutta Boujellabin mukaan asia ei ole niin yksiselitteinen. 

– Näitte varmaan Karim Benzeman pelin Chelseaa vastaan – hänkin paastoaa. Tiedän, että monet ajattelevat sen vaikuttavan negatiivisesti voimaasi ja energiaasi, mutta asia on oikeastaan ihan päinvastoin. Kun ei syö tai juo, tuntee itsensä jopa voimakkaammaksi – en osaa selittää, miksi.  

– Totta kai pelien jälkeen tunnen oloni uupuneeksi, mutta onneksi pelien päättymisestä ei ole enää paljoa aikaa siihen, kun saa taas syödä. Se ei ole ongelma minulle tai monille huippupelaajillekaan, toteaa Boujellab. 

Boujellab viettää Ramadania islamin oppien mukaisesti vuosittain. Saksalais-marokkolainen Boujellab myös rukoilee päivittäin viidesti.  

– Vietän Ramadania, koska uskon Jumalaan. Teen sen hänen ja uskontoni vuoksi, minulle oma uskontoni on asia numero yksi. Meille muslimeille tämä elämä ei ole ainoa, vaan kuoleman jälkeen Jumala päättää kohtalosi: päädyt tässä maailmassa tekemiesi tekojesi perusteella Paratiisiin tai Helvettiin. Uskon tähän, ja niin uskoo perheenikin.