Se on siinä! HJK on jälleen kerran Suomen mestari

Klubi varmisti sunnuntain vierasvoitolla historiansa 32. mestaruuden jo ennen Veikkausliigan viimeistä kierrosta.

HJK Suomen mestari 2022. Photo: © Mira Lönnqvist
Suomen mestarit vuosimallia 2022.

FC Haka vs HJK 0–1

HJK varmisti historiansa 32. Suomen mestaruuden jo ennen viimeistä kierrosta, kun joukkue löi vieraskentällä vahvan kauden pelanneen FC Hakan. Samalla Klubi jatkoi yli vuosikymmenen mittaista tappiotonta Haka-putkeaan: valkeakoskelaiset ovat voittaneet HJK:n viimeksi tammikuussa 2011 – sekin harjoitusottelussa. Viimeisintä virallista voittoa saa hakea niinkin kaukaa kuin heinäkuulta 2008.

David Browne oli jälleen kerran piikki Hakan lihassa, kun papuauusiguinealainen viimeisteli ottelun ainoaksi jääneen osuman jo 13. peliminuutilla. Haka on kolmen kauden aikana osoittautunut Brownelle sopivaksi vastustajaksi – vikkelä laitahyökkääjä on nimittäin viimeistellyt uransa kahdeksasta Veikkausliiga-maalista puolet Hakan verkkoon.

Klubin aikainen johtoasema muutti varmasti jossain määrin pelin kuvaa, sillä Haka tarvitsi kipeästi täyttä pistepottia pronssimitalitaistossaan. Valkeakoskelaiset tekivät toisella jaksolla kaikkensa, mutta HJK:n tiivis sekä kurinalainen puolustuslinja oli myrkkyä Hakalle.

– Pelin luonne oli tiedossa. Kun menimme johtoon, Hakan oli pakko hyökätä, sillä heitäkään ei tasapeli kiinnostanut. Meillä oli muutamia aihioita jo ennen Davidin (Browne) hienoa maalia, ja Hakalla oli Jude Arthurin laukaus. Meillä oli tiedossa, että mitä pidemmälle peli etenee, sitä enemmän joudumme puolustamaan. Hoidettiin sen mielestäni todella hyvin, eikä Hakalla ollut oikeastaan ollenkaan paikkoja. Jälleen vahva joukkuesuoritus, jolla kaivettiin kolme pistettä, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Mestaruus oli Klubille – ja Koskelalle – vaiherikkaan kauden jälkeen kolmas peräjälkeen.

– Tämä oli koko joukkueen mestaruus – käytimme paljon pelaajia kauden aikana. Erikseen voisi nostaa esiin vähemmän pelanneiden pelaajien merkityksen. He ovat olleet huippuammattilaisia ja laadukkaalla päivittäisellä työllään mahdollistaneet laadukkaan sekä loistavan arjen.

HJK:n Veikkausliiga-kauden viimeinen ottelu pelataan sunnuntaina 16. lokakuuta Bolt Arenalla, kun KuPS saapuu Klubin vieraaksi Töölöön. Sitä ennen on luvassa Eurooppa-liigaa, kun HJK kohtaa vieraskentällä Ludogoretsin torstaina 13. lokakuuta.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi hieman tunnustelevissa merkeissä. Isäntäjoukkue Haka ei lähtenyt ollenkaan peruuttelemaan, vaan aktiivisesti alusta lähtien hyökänneet valkeakoskelaiset pitivät HJK-puolustuksen koko ajan varpaillaan.

HJK loi ensimmäiset laadukkaat maalipaikkansa reilun kymmenen minuutin jälkeen. Molemmat tilanteet noudattivat samaa kaavaa: Klubi riisti pallon Hakan alueella ja eteni nopeasti laukaisusektorille.

Haka selvisi ensimmäisestä tilanteesta, mutta Santeri Väänäsen oivallinen riisto 13. minuutilla koitui isäntäjoukkueelle kohtalokkaaksi. Palloon päässyt David Browne käytti seinän Väänäsellä, kesytti pallon upeasti Haka-toppari Luiyi de Lucasin nenän edessä ja sijoitti pelivälineen kliinisesti oikeaan alanurkkaan.

Haka pelasi hyökkäyksensä usein laitoihin, josta isokokoista Lee Erwiniä tavoiteltiin keskityksillä. Muutama minuutti Klubin maalin jälkeen Janne-Pekka Laine löysi matalalla pallollaan Veikkausliigan maalipörssiä johtavan Erwinin, jonka vasemman jalan jatko oli helppo torjuttava Conor Hazardille.

Hakalla oli heti perään erinomainen maalipaikka, kun Elias Mastokankaan antaman kulmapotkun jälkitilanne ajautui boksiin Jude Arthurille. Ghanalainen tälläsi sydämensä kyllyydestä, mutta laukaus suuntautui liian keskelle, ja Hazard torjui.

HJK:n seuraava tilanne lähti liikkeelle Jukka Raitalan millintarkasta ristipallosta. Oikealla laidalla viilettänyt Casper Terho kesytti pallon ja leikkasi tuttuun tapaansa sisään. Terho sai jalkansa vapaaksi ja latasi painavan kudin kohti Hakan maalia, mutta Aatu Hakala torjui.

Peli oli melko avointa, ja seuraavaksi oli jälleen Hakan vuoro hyökätä. Erwin oli lähettää Mastokankaan läpi nerokkaalla syötöllään, mutta mainiosti vastaan tullut Hazard oli tilanteen tasalla. Pohjoisirlantilainen katkaisi myös Logan Rogersonin keskityksen hetkeä myöhemmin.

Klubilla oli äärimmäisen hyvä mahdollisuus tuplata johtonsa reilun puolen tunnin jälkeen. Terho meni oikealla laidalla heittämällä ohi Eero-Matti Auvisesta ja petasi vetopaikan takaviistoon Nassim Boujellabille. Marokkolaisen osuma palloon ei ollut kaikista puhtain, ja jatko karkasi maalin yli.

HJK loi vielä yhden erinomaisen maalipaikan ennen taukovihellystä. Browne pinkoi vasemmalla kaistalla sekä Arthurin että de Lucasin ohi ja tarjoili A-luokan maalipaikan Anthony Olusanyalle. HJK-kärjen ratkaisu kesti liian kauan, ja veto blokattiin.

HJK Suomen mestari 2022. Photo: © Mira Lönnqvist
David Browne johdatti Klubin voittoon.

Toinen puoliaika

Ottelun jälkimmäinen puolikas alkoi isäntäjoukkueen hallinnalla. Läpi ottelun laadukkaita erikoistilanteita antanut Mastokangas tavoitti sivuvaparista de Lucasin, joka puski suoraan Hazardin syliin.

Maaleja kipeästi tarvinnut Haka hyökkäsi paikoitellen liiankin monella pelaajalla, mikä avasi Klubille saumoja vastahyökkäyksiin. Hieman tunnin jälkeen Terho vapautti Olusanyan läpiajoon, mutta Haka-kapteeni Niklas Friberg otti HJK-hyökkääjän kiinni ja peitti laukauksen liu’ullaan.

HJK teki ensimmäiset vaihtonsa 62. minuutilla. Terho teki tilaa Pyry Soirille, ja Matti Peltola korvasi pyyteettömästi töitä molempiin suuntiin paiskineen Boujellabin.

Hieman vaihtojen jälkeen vaihdosta kentälle tullut Haka-pakki Seth Saarinen teki upean, pitkän nousun oikealla laidalla. HJK-kasvatin keskitys päätyi Mastokankaalle, jonka kunnianhimoinen volley kiertyi reilusti ohi oikealta.

Soiri oli ensimmäistä kertaa pahanteossa noin vartti ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Laituri pelasi päätyrajan tuntumasta maalinedustalle, mutta Olusanya ei saanut laukausta aikaiseksi, ja Hakala selvitti tilanteen. Samalla Lucas Lingman poistui vaihtopenkin puolelle, ja Bojan Radulovic tuli tuomaan tuoreita jalkoja yläkertaan.

Haka painosti näennäisesti ottelun viimeisen kymmenminuuttisen ajan, mutta todellisia maalipaikkoja joukkue ei kyennyt luomaan. HJK puolusti Arttu Hoskosen johdolla vuorenvarmasti hyökkäyksen toisensa jälkeen, ja vastahyökkäyksiin lähdettiin Soirin, Brownen sekä Radulovicin johdolla.

Ottelun viimeisestä laukauksesta vastasi Radulovic, joka huomasi Hakalan olevan kaukana maaliltaan. Serbihyökkääjä lähti hakemaan maalia 40 metristä, mutta laukaus ei osunut maalipuiden väliin.

Ottelun viimeiseksi tilastomerkinnäksi jäi HJK:n neljäs vaihto, kun Perparim Hetemaj tuli lisäajalla Olusanyan tilalle varmistelemaan Klubin voittoa.

HJK Suomen mestari 2022. Photo: © Mira Lönnqvist
Päätösvihellys käynnisti juhlat.

FC Haka vs HJK 0–1 (0–1)
13’ David Browne 0–1

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Miro Tenho, Arttu Hoskonen, Jukka Raitala – Casper Terho (62’ Pyry Soiri), Santeri Väänänen, Lucas Lingman (74’ Bojan Radulovic), David Browne – Nassim Boujellab (62’ Matti Peltola), Santeri Hostikka, Anthony Olusanya (90+1’ Perparim Hetemaj)

Katso kooste ottelusta!