Seuraava pysäkki: Eurooppa-liigan karsintaa Bakussa

Klubi kohtaa Azerbaidžanin mestarin Qarabağin – otteluparin voittaja varmistaa paikan vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Georgios Kanellopoulos, Joona Toivio ja Pyry Soiri.

Qarabağ FK vs HJK
To 10.8.2023 klo 19:00
UEFA Europa League – Tofiq Bahramov Stadium, Baku

Eurooppa-liigan karsintojen kolmannen kierroksen arpa heitti Klubin kauas Kaukasiaan: tarkemmin sanottuna Azerbaidžaniin, jonka rajanaapureita ovat muun muassa Iran, Georgia ja Turkki. Klubin määränpää on maan pääkaupunki Baku, jossa Qarabağ pelaa kotipelinsä. Huomenna on luvassa otteluparin ensimmäinen osa, ja ratkaiseva osaottelu pelataan ensi viikon torstaina Bolt Arenalla.

Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan viimeiselle karsintakierrokselle ja varmistaa samalla paikkansa vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheessa. Niin kutsutulla play-off-kierroksella vastaan tulee häviäjä otteluparista Galatasaray (Turkki) – Olimpija Ljubljana (Slovenia). Galatasaray voitti ensimmäisen osaottelun vieraskentällä 3–0.

Otteluparin häviäjän europelit jatkuvat vielä Konferenssiliigan viimeisellä karsintakierroksella, jossa vastaan asettuu voittaja otteluparista Farul Constanța (Romania) – FC Flora (Viro).

Jukka Raitala.

HJK TV näyttää ottelun suorana ja suomeksi selostettuna hintaan 9,99e. Lähetyksen selostaa Casper Pitkänen. Lähetys näytetään myös Bolt Arenan ravintolassa, joten tervetuloa viettämään euroiltaa Boltille! Lue lisää täältä.

Ottelu näkyy suorana myös Töölö Sports Barissa sekä Triplan Draft Sports Barissa.

Kerrataanpa vielä HJK:n matka tähän pisteeseen. Europelit alkoivat Mestarien liigan karsinnoissa, joissa Pohjois-Irlannin mestari Larne FC kaatui niukasti yhteismaalein 3–2. Sen jälkeen vastassa oli Norjan mestari Molde, jonka Klubi voitti upeasti Boltilla 1–0, mutta norjalaiset etenivät siitä huolimatta jatkoon yhteismaalein 2–1.

Qarabağin reitti on ollut samankaltainen. Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella gibraltarilaisesta Lincoln Red Impsistä ei ollut vastusta, vaan Qarabağ marssi jatkoon maalein 6–1. Sen jälkeen tie nousikin pystyyn Puolan mestaria Rakówia vastaan, kun puolalaiset nappasivat jatkopaikan yhteismaalein 4–3.

Eurooppa-liigan karsintaottelun ennakkohaastattelussa HJK:n fyysisestä valmennuksesta vastaava Luis Anula.

– Vastassa on todella aktiivinen joukkue, jossa on taitavia ja nopeita pelaajia. He pakottivat Puolan mestarin ahtaalle ja hallitsivat palloa molemmissa osaotteluissa. Heidän pelaamisensa on vauhdikasta ja välillä vähän kaaoksenomaistakin, mutta joukkue on aika hyvin roolitettu. Aikamoinen sauna siellä odottaa. Vastustaja on kova, mutta niin olemme mekin, ennakoi HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas.

HJK:n startti Bakuun oli keskiviikkona epäonninen: Charter-lentoyhtiön aikatauluongelmien vuoksi matkaan päästiin useita tunteja myöhässä, joten joukkue päätti hyödyntää ajan ja suorittaa peliin valmistavan harjoituksen Bakun sijaan Bolliksella Töölön Pallokentän nurmella.

– Voi olla, että se kääntyy jopa meidän eduksemme. Tänään joukkueessa on ollut äärimmäisen hyvä henki sekä fiilis, ja valmistava treeni oli todella hyvä. Siinä oli oikeanlaista kamppailua ja kilpailua – kaikki haluavat ottaa roolia tässä joukkueessa.

Kristopher Da Graca.

Viime karsintakierroksella Moldea vastaan pelatussa vierasottelussa HJK oli ensimmäisellä jaksolla hyvin mukana pelissä, mutta toisella puoliskolla Klubi ei onnistunut omassa pallollisessa pelissään, ja norjalaiset rankaisivat kahdesti viimeisen vartin aikana. Korkeakunnas tietää, että Bakussa täytyy pystyä pallollisesti parempaan.

– Olemme Molde-pelin jälkeen puhuneet pallollisesta rohkeudesta. Meillä on riittävästi osaavia ja taitavia pelaajia siihen. Meidän täytyy pystyä pidempiin pallollisiin jaksoihin kuin Moldessa, jossa alkoi vähän väsy painaa. Myös puolustuspelin täytyy olla laadukasta – hyvä hyökkääminenkin lähtee liikkeelle siitä. Molempien osa-alueiden tulee olla huomenna kunnossa.

Perparim Hetemaj.

HJK saa jalkeille vahvan ryhmän. Monet avainpelaajat saivat lepoa viikonlopun voitokkaassa Veikkausliiga-kamppailussa, ja lisäksi uudet pelaajat saivat tärkeitä minuutteja alle.

– Rosterimme on vahvempi kuin kertaakaan tämän projektin aikana. Meillä on hyvä määrä terveitä, käytössä olevia pelaajia, ja joukkueessa vallitsee terve kilpailutilanne.

Katso Santeri Hostikan haastattelu.

HJK:n loukkaantumistilanne on pysynyt ennallaan. Sivussa ovat Dejan Iliev, Valtteri Moren, Oliver Pettersson, Matti Peltola ja Aleksi Paananen. Lisäksi pitkästä polvivammasta keväällä kuntoutunut Roope Riski jää tällä kertaa Helsinkiin huilivuoroon.

HJK:n ryhmä Azerbaidžanissa: Niki Mäenpää, Alex Ramula, Jesse Öst, Kristopher Da Graca, Aapo Halme, Perparim Hetemaj, Santeri Hostikka, Niko Hämäläinen, Georgios Kanellopoulos, Topi Keskinen, Kevin Kouassivi-Benissan, Lucas Lingman, Tuomas Ollila, Anthony Olusanya, Bojan Radulovic, Jukka Raitala, Filip Rogić, Pyry Soiri, Atom, Miro Tenho ja Joona Toivio.

Miro Tenho ja Atom.