SJK aiheutti Klubille talvikauden ensimmäisen kotitappion

Tehokas ja tiiviisti puolustanut SJK oli hankala vierailija – HJK heräsi liian myöhään.

Perparim Hetemaj - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Perparim Hetemaj’n ilme kertoo paljon.

HJK vs SJK 2–3

HJK:n edustusjoukkue kärsi talvikauden ensimmäisen tappion, kun SJK oli parempi Bolt Arenalla pelatussa kamppailussa maalein 3–2. Klubi hallitsi ottelussa selvästi enemmän palloa, mutta murtautuminen tuotti ongelmia. SJK puolestaan hyödynsi omat paikkansa tehokkaasti, ja etenkin keskityspallot aiheuttivat harmaita hiuksia HJK-puolustukselle: vieraiden kaikki kolme maalia syntyivät keskityksistä.

Voit lukea päävalmentaja Toni Koskelan kommentit pelistä tästä.

HJK:n kokoonpano oli keskiviikkoillan ottelussa tavallista ohuempi erinäisten poissaolojen vuoksi, mikä aukaisi ovet uudelle HJK-debytantille: 18-vuotias Ville Vuorinen kirmasi kentälle noin vartti ennen loppua. HJK Klubi 04:n runkopelaajiin lukeutuva Vuorinen pelasi ennakkoluulottomasti omilla vahvuuksillaan.

– Tuntui mahtavalta tehdä debyytti! Jengi oli koko ajan tukemassa, mikä helpotti jännitystä – oli todella siistiä pelata noin mahtavien jätkien kanssa. Mielestäni pelasin peliaikaan suhteutettuna ihan hyvän ottelun. Yritin juosta syvään mahdollisimman usein, mikä olikin ainoa ohje, jonka valmennukselta sain, hymyili Vuorinen.

Vuorinen pääsi ottelun loppuhetkillä yrittämään tasoitusmaalia, kun nuorukainen sai hyvä syötön boksiin Pyry Soirilta. Vuorinen tavoitteli vielä syötöllään Kai Meriluotoa, mutta SJK-puolustus ehti väliin.

– Minun olisi pitänyt syöttää Perpalle (Hetemaj) takaviistoon, mutta päätin siinä tilanteessa hakea Kaitsulle (Meriluoto) helppoa tap-in-paikkaa.

Olosuhteet Bolt Arenalla olivat paikoin arktiset, kun tuuli lisäsi muutaman pakkasasteen purevuutta, ja pelaajat joutuivat hakemaan välillä palloja kentän laidoille auratuista lumikasoista. Kylmä sää toi oman lisämausteensa otteluun.

– Olihan se kylmän oloista. Juokseminen oli yllättävän raskasta, kun jalat tuntuivat olevan aivan jäässä. Ei kylmyyden kanssa ollut kuitenkaan sen isompaa ongelmaa, kun on koko elämän kuitenkin kylmässä pelannut.

Ville Vuorinen, Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
18-vuotias Ville Vuorinen debytoi HJK:n edustusjoukkueessa.

HJK tuli otteluun kovalla intensiteetillä, ja vierasjoukkue vaikutti olevan alussa aivan telineissä. Ensimmäisestä laukauksesta vastasi kuljetuksensa päätteeksi Maksim Stjopin, mutta laukaus kilpistyi SJK-puolustukseen.

Klubi prässäsi ottelun ensimmäisen vartin aikana aggressiivisesti, ja pallonhallinta päätyi menetysten jälkeen hyvin nopeasti takaisin isännille. Ensimmäisen todellisen maalipaikan arkkitehtinä hääri tuttuun tapaan Tuomas Ollila, jonka takakierron Santeri Hostikka havaitsi hienosti. Ollila tavoitteli vitosen boksista Stjopinia sekä Bojan Radulovicia, mutta SJK-puolustus sai koipensa väliin.

Vartin jälkeen SJK sai hetkeksi ottelun punaisesta langasta kiinni muutaman erikoistilanteensa myötä. Nooa Laineen sekä aiemmin Klubia edustaneen Pyry Hannolan antamat kulma- ja vapaapotkut eivät kuitenkaan tuottaneet SJK:n kannalta toivottua tulosta, kun Dejan Iliev selvitti kaksikon antamat pallot vaivatta.

Vierasjoukkue onnistui kuitenkin lopulta hyödyntämään ensimmäisen jakson etsikkoaikansa. Tuomas Kaukua kuskasi pelivälineen Klubin boksin kulman tuntumaan ja levitti vasemmalle Murilolle. Talven aikana Klubista poistuneen Murilon matala keskitys näytti päätyvän suoraan Ilievin näppeihin, mutta SJK-kärki Jaime Moreno kurotti jalkansa väliin ja siirsi SJK:n johtoon.

HJK:lla oli tilaisuus kuitata vieraiden johto-osuma nopeasti, kun Hostikan vapaapotku tippui taka-alueelle nousseelle Joona Toiviolle. Toppari onnistui vielä tiputtamaan nätisti Pyry Soirille, jonka nosto karkasi kuitenkin Markus Uusitalon vartioiman SJK-maalin katolle.

Ottelun hallinnan takaisin itselleen kääntänyt HJK pyöritti peliä lähes mielin määrin SJK:n kenttäpuoliskolla, mutta murtautuminen tuotti jälleen haasteita, eikä hallinta johtanut erityisen laadukkaisiin maalipaikkoihin. Stjopin ja Atom yrittivät maalintekoa vuorollaan, mutta kaksikon laukaukset eivät päätyneet Uusitalolle saakka.

Ensimmäisen jakson viimeinen vartti noudatti pitkälti samankaltaista kaavaa: Maltillisesti hyökkäyksiään rakennellut HJK syötteli pääosin SJK:n muodon ulkopuolella, ja seinäjokelaisten viljelemät pitkät pallot pysähtyivät jatkuvasti ilmatilaa dominoineen Toivion päähän.

Tuomas Ollila - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Tuomas Ollila.

Ottelu jatkui toisen jakson alussa siitä, mihin se ensimmäisellä puoliskolla jäi. Klubin ensimmäisen tilanne käynnistyi Perparim Hetemaj’n oikea-aikaisen riiston seurauksena, ja lopulta Stjopin petasi Atomille vetopaikan kuudentoista rajalle. Japanilaisen vasemman jalan laukaus ei kuitenkaan onnistunut toivotulla tavalla, ja peliväline viuhui selvästi ohi maalin.

SJK oli toisen jakson alussa useampaan otteeseen helisemässä Klubin korkean prässin kanssa, ja vajaan tunnin kohdalla HJK:n pallonriisto oli tuottaa tulosta. Hetemaj’n ovela syöttö yllätti SJK:n puolustuslinjan, ja hyvän liikkeen syvyyteen tehnyt Radulovic pääsi nokikkain SJK-vahti Uusitalon kanssa. Espanjalaishyökkääjä ajautui kuitenkin hieman pieneen kulmaan, ja sijoitus karkasi puolisen metriä ohi takatolpasta.

61. minuutilla nähtiin Klubin ensimmäiset pelaajavaihdot, kun Ollila vaihtui Miro Tenhoon, ja Kai Meriluoto tuli Stjopinin tilalle. Samalla topparina luutinut Jukka Raitala siirtyi vasemman pakin tontille, ja HJK siirtyi selvemmin 4–4–2-hyökkäysmuotoon, jossa laitureina pelasivat Hostikka ja Hetemaj.

Klubin vaihtojen jälkeen SJK sai luotua muutaman maalipaikan. Ensin vaihdosta kentälle tullut Jeremiah Streng voitti kaksinkamppailunsa ja laukoi ikävästi Tenhon jaloista kohti HJK:n maalia, mutta Iliev torjui. Pohjoismakedonialainen selvitti hetkeä myöhemmin myös Kaukuan päättämän vastahyökkäyksen, mutta tilannetta seurannut kulmapotku koitui kohtalokkaaksi, kun Terry Yegbe pääsi puskemaan lähietäisyydeltä pallon Klubin maaliin.

HJK teki lisää vaihtoja 76. minuutilla: Matti Peltola otti Atomin paikan keskialueella, ja edustusjoukkuedebyyttinsä tehnyt Ville Vuorinen tuli oikealle laidalle Hostikan tilalle.

Muutamaa minuuttia myöhemmin SJK iski jälleen. Tällä kertaa vaihtopelaaja Samson Ebuka kuskasi pallon Klubin rangaistusalueelle ja keskitti päätyrajan tuntumasta takaviistoon. Iliev ja HJK:n topparit olivat sijoittuneet hyvin, mutta pallo lipsahti Ilievin käsistä Strengille, joka pääsi puttaamaan pallon tyhjään maaliin. Samalla Klubi käytti viimeisen vaihtonsa, kun Niilo Kujasalo tuli Georgios Kanellopouloksen tilalle.

Klubi sai kuparisensa rikki viimeisen kympin aikana. 82. minuutilla SJK:n Valentín Gasc liukui Hetemaj’n nilkoille rangaistusalueella, ja ottelun erotuomari Matti Roth vei pallon pilkulle. Vetovastuun otti Radulovic, joka ampui pallon kylmän viileästi vasempaan ylänurkkaan.

HJK onnistui toistamiseen, kun ottelu oli edennyt 88. minuutille. Esimerkillisellä asenteella pelannut Kujasalo riisti väkisin pallon Diogo Rojasin nenän edestä ja syötti boksin rajalle Meriluodolle. Tie maalille näytti olevan tukossa, mutta Meriluodon maaginen ensimmäinen kosketus yllätti täysin Markus Arsalon sekä Jake Dunwoodyn, ja HJK-hyökkääjä pääsi sijoittamaan pilkun tuntumasta pallon alanurkkaan.

HJK sai vielä ottelun lopussa mahdollisuuden tasoitusosumaan, kun Soiri vapautti 18-vuotiaan Vuorisen boksissa. Radulovicia ja Meriluotoa maalinedustalta tavoitellut debytantti ohitti syötöllään SJK-vahti Uusitalon, mutta vierailijoiden puolustus ehti siivoamaan pallon väljemmille vesille.

Joona Toivio - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Joona Toivio.

HJK vs SJK 2–3 (0–1)
23’ Jaime Moreno 0–1
66’ Terry Yegbe 0–2
79’ Jeremiah Streng 0–3
82’ Bojan Radulovic 1–3 rp
88’ Kai Meriluoto 2–3

HJK:n kokoonpano: Dejan Iliev – Pyry Soiri, Joona Toivio, Jukka Raitala, Tuomas Ollila (61’ Miro Tenho) – Georgios Kanellopoulos (79’ Niilo Kujasalo), Atom (76’ Matti Peltola), Perparim Hetemaj – Maksim Stjopin (61’ Kai Meriluoto), Bojan Radulovic, Santeri Hostikka (76’ Ville Vuorinen)