SJK ja HJK lauantaina yleisön eteen Seinäjoella

Kaikki 12 Veikkausliigajoukkuetta ovat viikonloppuna tositoimissa. Liigan kärjessä paikkansa ottaneen HJK:n tie vie Seinäjoelle, lakeuksilla vastaan asettuu SJK ja katsomoa tulee täyttämään arviolta parituhatpäinen kotiyleisö.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

SJK vs HJK
La 22.5.2021 klo 17:00
OmaSP Stadion, Seinäjoki

Alkaneen liigakauden tässä vaiheessa kummankin joukkueen tappiosarake näyttää vielä puhdasta nollaa. SJK aloitti kauden kahdella kotitasapelillä (KTP ja HIFK 1-1), kolmannessa ottelussa Oulusta oli tuliaisina 2-0 avausvoitto. Viisi sarjapistettä kolmesta ottelusta oikeuttaa tällä hetkellä Veikkausliigassa sijalle kuusi.

– Olemme ihan hyvässä vaiheessa. Peli on suhteellisen tasapainoista, vaikka paljon muutoksia on tehty viime aikoina. Tämä kertoo siitä, että meidän pelaamisen perusperiaatteet alkavat olla suhteellisen hyvällä mallia, mikä tietysti antaa meille joustoja ja mahdollisuuksia erilaisille ottelusuunnitelmille, kertoo HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

HJK on pelannut ottelun enemmän, ja pisteitä plakkarissa on 10. Neljän ensimmäisen pelin perusteella Klubilla on paitsi liigan tehokkain hyökkäys, ennen kaikkea pitävin puolustus. FC Honka onnistui avauskierroksella tekemään kaksi maalia Klubin verkkoon, sen jälkeen nolla on pitänyt kolmen täyden liigamatsin sekä pitkän Suomen Cupin finaalin ajan. Maaliero 9-2 neljään otteluun on vahva suoritus, samoin kuin viime viikon selkeät 3-0 ja 2-0 kaadot Ilveksestä ja FC Lahdesta.

– Meillä on samat pelaajat käytettävissä kuin viime maanantaina. Kausi on pitkä, eikä tässä vaiheessa kannata kiirehtiä.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

HJK on vuosien saatossa ollut SJK:lle painajaismainen vastustaja. Joukkueet asettuvat vihreälle veralle nyt 20. kerran liigassa. Klubi on voittanut aiemmista 19 pelistä 14 ja SJK vain kaksi. Viimeksi SJK poistui kentältä voittajana 23.9.2015, sen jälkeen HJK on vienyt keskinäisistä otteluista 11, tasan on pelattu kolmesti. Viime kaudella Klubi oli parempi kotonaan 2-0 ja vieraissa 2-1.

Vuonna 2007 perustetun Seinäjoen Jalkapallokerhon lyhyestä historiasta löytyy paljon risteämiä HJK:n polun kanssa. Noustuaan Veikkausliigaan vuonna 2014 seura voitti saman tien Liigacupin ja sijoittui debyyttikautensa päätteeksi HJK:n jälkeen hopealle.

Suomen mestaruuden SJK saavutti seuraavana vuonna 2015, ja tuolloin yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista syksyn ratkaisuotteluissa oli Klubia nykyisin edustava Roope Riski.

Sebastian Dahlström, Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Sebastian Dahlström ja Daniel O’Shaughnessy

Kesäkuussa 2016 HJK:lla oli kunnia pelata SJK:n tuliterän OmaSP Stadionin avajaisottelussa. Klubi vei pisteet mukanaan Helsinkiin Atomin tekemän 3-2 voittomaalin turvin.

2016 ja 2017 joukkueet pelasivat vastakkain Suomen Cupin loppuotteluissa. Niistä ensimmäisen SJK voitti rangaistuspotkukilpailun jälkeen, HJK kuittasi tappionsa vuotta myöhemmin.

Liigan toiseksi isoimmalla budjetilla operoivan SJK:n viimeisin mitali on keväällä 2016 kuitattu pronssi. Mitalikrapula kolmen peräkkäisen podium-sijoituksen jälkeen on kestänyt nyt neljä vuotta. Pronssikauden jälkeen seinäjokiset ovat yltäneet liigassa parhaimmillaan kuudenneksi, viime kaudella SJK oli liigassa seitsemäs.

Odotuksia vaisummaksi jäänyt menestys on aiheuttanut Seinäjoella viime vuosina epävakautta, mikä on näkynyt valmennus- ja seurajohdon välisenä turbulenssina. Nyt toista kauttaan SJK:n peräsimessä oleva Seinäjoella jalkapallouransa aloittanut, valmentajana vuonna 2014 HIFK:n liigaan nostanut ja 2019 KuPS:n mestaruuteen luotsannut Jani Honkavaara näyttäisi kuitenkin saaneen työrauhan. SJK:n tavoitteena on paluu kärkikahinoihin, ja mahdollisuudet leveän materiaalin omaavalla joukkueella ovat siihen hyvät.

– SJK:lla on yksi sarjan parhaista materiaaleista ja useampi laadukas yksilö. Siellä tuskin voidaan olla tyytyväisiä esityksiin ja viiteen pisteeseen kolmesta pelistä, kun vastassa on ollut kaksi sarjanousijaa sekä alempaan keskikastiin povattu joukkue. Oletettavaa on, että siellä paineet kasvaa saada lauantailta hyvä tulos, kommentoi Koskela.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Casper Terho

Veikkausliigan tämän kauden yleisöennätys rikottaneen lauantaina, sillä Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskuksen alueen viranomaiset ovat suoneet SJK:lle luvan ottaa ottelussa kolmasosan lähes 6000 katsojan kotistadioninsa kapasiteetista käyttöön.

– Kiva, että saa tulla yleisöä, koska katsojat ovat oleellinen osa jalkapalloa, sanoo Koskela.

SJK:n tiedotteen mukaan  ”tapahtumaan matkustamista ei suositella yli maakuntarajojen, siten myöskään vieraskannattajien matkustamista paikan päälle ei suositella”, joten tätäkin ottelua voi seurata parhaiten itse valitsemastaan vastaanottimesta Ruudun välityksellä.