Stadin Derby torstaina!

HJK hakee voittoa kauden ensimmäisestä paikallismatsista.

Nikolai Alho, Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Nikolai Alho ja Atom Tanaka

Sarjajohdossa oleva HJK kohtaa maaottelutauon jälkeen kauden ensimmäisessä Helsingin derbyssä torstaina 10.9. klo 18.30 Bolt Arenalla HIFK:n. Kamppailu on joukkueiden 12. keskinäinen Veikkausliigapeli kaudesta 2015 lähtien.

HJK haluaa luonnollisesti pitää sarjajohtonsa. Joukkue on hyvässä vireessä, mistä kertoo neljän voiton ja 10 tappiottoman ottelun putki. HJK:n hyvät esitykset näkyivät myös maajoukkuevalinnoissa: Daniel O’Shaughnessy ja Nikolai Alho saivat pukea Suomen pelipaidan A-maajoukkueen Walesia ja Irlantia vastaan käydyissä maaotteluissa. O’Shaughnessy pelasi molemmat pelit kokonaan, Alho kellotti täydet minuutit Irlantia vastaan.

HIFK on pelannut toistaiseksi ennakko-odotuksia paremmin. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa 12 kierroksen jälkeen viidentenä samoissa 19 pisteessä kuin neljäntenä oleva FC Honka ja kuudentena majaileva Ilves. HIFK:n kausi on ollut vaiherikas; joukkueen norjalainen päävalmentaja Tor Thodesen sai potkut heinäkuussa vain kolmen Veikkausliigaottelun jälkeen. Hänen tilalleen nostettiin kakkosvalmentaja Teemu Kankkunen.

HIFK on ollut paljon esillä muutenkin. Suurin mullistus tapahtui viime vuonna, kun kiinalainen liikemies Jin Chang osti enemmistön HIFK:n osakkeista itselleen. Chang omistaa myös enemmistön Tanskan Superliigaan nousseesta Vejle Boldklubista.

HIFK nousi takaisin Veikkausliigaan kauden 2014 päätteeksi 42 vuoden tauon jälkeen. Nousun myötä käynnistyivät Helsingin paikallisottelut Veikkausliigassa näiden kahden joukkueen välillä. Kausi 2018 jäi väliin, kun HIFK teki ranskalaisen visiitin Ykköseen. Muuten ”uudella ajalla” on käyty 11 derbyä, joista HJK on voittanut neljä ja kuusi kertaa on päädytty pistejakoon. HIFK otti ainoan voittonsa 2-1 lukemin kaudella 2016. Pelit ovat muutenkin olleet tasaisia, suurin Klubin voitto on tullut kahden maalin erolla kahdesti; viime vuonna ja kaudella 2017, molemmilla kerroilla maalein 2-0. Ottelut ovat olleet erittäin suosittuja, miltei jokainen on ollut loppuunmyyty. Ensi torstai tekee luonnollisesti poikkeuksen koronatilanteen vuoksi.

HIFK aloitti tämän kauden heikosti häviämällä kahdesti kolmesta ensimmäisestä pelistään. Seurajohto toimi nopeasti ja erotti päävalmentaja Thodesenin. Valmentajavaihdon jälkeisistä 9 ottelusta tähtirinnat ovat voittaneet viisi kamppailua, pelanneet kerran tasan ja hävinneet kolmasti. HIFK:n kannalta huolestuttavaa on se, että kaikki tappiot ovat tulleet viimeisen neljän kierroksen aikana.

Monien muiden Veikkausliigaseurojen tapaan HIFK:ssa on myös Klubista tuttuja pelaajia. Sakari Mattila on Klubin kasvatti, Hannu Patronen ja Moshtagh Yaghoubi ovat puolestaan kantaneet aiemmin myös raitapaitaa derbyissä. Kaikki kolme ovat esiintyneet säännöllisesti punapaitojen avauksessa tällä kaudella. 

HIFK:n paras maalintekijä on toistaiseksi ollut Luis Henrique neljällä osumallaan. Vejlestä lainassa ollut brasilialaishyökkääjä palasi kuitenkin viikonloppuna takaisin tanskalaisseuraan.

HIFK vs HJK 
To 10.9.2020 klo 18:30 
Bolt Arena 

Muutamia lippuvarauksia on vapautettu myyntiin. Liput matsiin: HJK.fi/liput »