Alex Ramula nukahti 7-vuotiaana maalille pelattuaan koko päivän – tämän kesän SJK-peli ei unohdu

HJK:n SJK-vierasvoitosta ponnahti futiskansan tietoisuuteen uusi nimi, kun 18-vuotias Alex Ramula tuli vaihdosta sisään ja kantoi Klubin voittoon Veikkausliiga-debyytissään. Alex on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Nyt vuorossa on akatemian alumnipelaaja Alex Ramula, 18, joka teki heinäkuussa Veikkausliiga-debyyttinsä ja on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Alexin futisura sai alkunsa varhain. Hän pelasi juniorivuotensa LePa:ssa ja FC Espoossa. Hänen isänsä Olli Ramulan mukaan palo tolppien väliin on ollut alusta asti.

– Alex aloitti 5-vuotiaana jalkapallon, ja tietty palo sinne kentälle oli jo aikaisemminkin. Jostain kumman syystä aina piti olla maalissa. Vedin hänelle palloja, ja aina piti vetää kovempaa ja kovempaa.

Treeneihin ja peleihin lähtö ei koskaan ole ollut Alexille vaikeaa, päinvastoin. Välillä maalilta ei olisi malttanut lähteä pois.

– Alexin ollessa 7-vuotias joukkueella oli turnaus Järvenpäässä. Siellä oli pelejä aamusta iltaan, ja Alex päätyi olemaan veskari. Olimme aamulla siellä jo seitsemältä, ja illalla vielä kuuden aikaan viimeisessä pelissä.

– Pikkupoika oli aika väsynyt, kun kaveritkin katsoivat, että pallo tulee, ja Alex käytännössä nukkui seisaallaan. Pallo lipui ihan hiljaa kohti maalia, eikä hän tehnyt mitään.

Alex Ramula aloitti jalkapalloharrastuksen 5-vuotiaana.

Maalivahdin motivaatiota kuvaavaa on, kuinka talvisin Alex välillä pyöräili Laaksolahteen tai Tapiolaan treenaamaan, vaikka juuri olisi satanut 20 senttiä lunta.

11-vuotiaana Alex lähti joukkueen mukana pelaamaan arvostettuun kansainväliseen turnaukseen Saksaan. Samaisessa turnauksessa kilpailivat muunmuassa Chelsean ja Atalantan juniorijoukkueet. Turnauksen kohokohdaksi muodostui voitto jällkimmäisestä.

– Silloin tajuttiin, että nämähän ovat isojen joukkueiden poikia. Samaa puuroa syövät, ja samanlaiset tötsät heillä näytti olevan treeneissä kuin meilläkin. Ei se sen kummoisempaa ole.

LePa:sta matka jatkui FC Espooseen. HJK Klubi 04:n maalivahtivalmentaja Marko Frantsi on päässyt näkemään Alexin matkan sieltä asti. Hän kuvailee Alexia hyvän fysiikan omaavaksi maalivahdiksi, jonka vahvuudet ovat torjuntatyöskentelyssä.

– Alexilla on kova työmoraali, hän on todella kova harjoittelemaan. Hän on oman työnsä kautta saanut ne kannukset mitä hänellä on. Hyvän fysiikan päälle on ollut hyvä rakentaa tulevaisuutta.

Ramula on ansainnut nopeasti HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnaksen luottamuksen.

2019 Ramulaa pyydettiin paikkaamaan kaksi vuotta vanhempien Helsinki Cupin joukkueeseen B17-sarjaan.

– Joukkueella ei ollut maalivahtia, ja he pyysivät Alexia maaliin. Hän pelasi ensimmäisen päivän, ja sitten hänelle sanottiin, että pelaa loputkin pelit, kun hommahan sujuu. Sitten he menivät ja voittivat sen Hesa Cupin. Alex pääsi lopussa vielä loistamaan pilkkuskabassa, isä-Olli muistelee.

Alex torjui finaalissa kaksi rangaistuspotkua. Seuraavalla kaudella hän siirtyi FC Espoosta vahvistamaan HJK:n rivejä. Frantsin mukaan kova työ palkittiin, kun kutsu kuului alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen.

– Ensimmäiset maaottelut olivat ensimmäisiä kertoja, kun ”Allu” nousi paremmin laajempaan tietoisuuteen. Se oli sellainen hetki monelle, että ok, meillä on tämmöinenkin kaveri olemassa, joka pystyy tekemään noita suorituksia. Se oli yksi iso steppi eteenpäin, että pystyy toimimaan kansainvälisissä peleissä omalla tasollaan.

Matkalle on mahtunut myös vaikeuksia. Kaudella 2022 HJK Klubi 04 taisteli noususta Ykköseen.

– Kakkosen kausi oli tosi vaikea. Sanotaan niin, että ainakin ongelmia hän on kohdannut. Tie ei ole ollut helppo, mutta työn kautta se on tullut, Frantsi kertoo.

Ramula nousemassa bussista Seinäjoella tietämättömänä siitä, minkälainen päivä edessä vielä olisikaan.

Kova harjoittelu jatkui tällä kaudella, ja kehitysaskeleita on otettu. 29. heinäkuuta Alex oli miesten Veikkausliiga-joukkueen matkassa. Jesse Öst oli loukkaantunut edellisessä pelissä, ja Klubin maalilla oli juuri aivotärähdyksestä toipunut Dejan Iliev.

Iliev loukkasi vakavasti kyynärpäänsä runsaan kymmenen minuutin pelin jälkeen, mikä tarkoitti yllättäen liigadebyyttiä 18-vuotiaalle Ramulalle. Alkujännitykselle ei jätetty aikaa, kun ensimmäinen torjunta tuli jo vartin kohdalla. SJK:n johtaessa peliä 1–0 Alex otti useamman tärkeän torjunnan ja piti joukkueen pelissä mukana.

HJK nousi tappioasemasta johtoon mutta joutui taistelemaan miehen vajaalla lopussa. Ramula oli kuitenkin muurina HJK:n maalilla ja johdatti Klubin voittoon nousten samalla otsikoihin ympäri Suomea.

– SJK-peli näytti vaikean Kakkosen kauden jälkeen, että mies on palautunut siitä ja mennyt eteenpäin. Alex on ottanut oppia ja pystyy suoriutumaan tuollakin tasolla, Frantsi kehuu.

Ramula torjui Klubin voittoon SJK:sta Veikkausliiga-debyytissään.

Tavoitteellisuus on ollut harrastuksessa mukana jo nuoresta pitäen, ja se varmasti tulee muodostamaan ison osan Alexin tulevaisuudesta.

– LePa:ssa tehtiin psykologin johdolla henkisen valmennuksen harjoitus, jossa jäsenneltiin tavoitteita. Jos se ultimaattinen tavoite on esimerkiksi jossain siellä Real Madridissa tai Liverpoolissa, niin mitkä ovat ne stepit sillä matkalla, Olli Ramula kertoo.

– Yllätyin jo sitä analyysia katsoessa, että kyllä Alex pystyy jäsentelemään, että mitä pitää tehdä huomenna, vuoden päästä tai viiden vuoden päästä. Minulle jäi sellainen kuva, että jotain ajatuksia sinne nuoren pojan päähän jäi siitä, että tämä on järjestelmällistä etenemistä.

Vaikka Alex on ehtinyt kokemaan lyhyellä urallaan jo paljon, on tulevaisuudessa vielä paljon askeleita otettavana. Olli uskoo Alexin haluavan tehdä jalkapallosta itselleen uran.

– Kyllä se ammattilaisuus jollain lailla on unelmana. Nälkä kasvaa syödessä.

Teksti: HJK:n viestinnän harjoittelija Eemil Kari.