Tånnander torjui neljä rankkaria – HJK Suomen Cupin puolivälieriin

Kolmen loukkaantumisen synkentämän VPS-vierailun suurimmaksi sankariksi nousi Jakob Tånnander, joka torjui peräti neljä vaasalaisten pilkkua.

Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jakob Tånnander nollasi rankkarikisassa neljä viidestä VPS-yrittäjästä.

VPS vs HJK 0-1 rp.

HJK lunasti paikkansa kahdeksan parhaan joukkoon Suomen Cupissa, kun sinivalkoiset kaatoivat VPS:n rangaistuspotkukilpailussa Vaasan Kaarlen kentällä. Voitto kävi kalliiksi, sillä loukkaantuneiden listoille kirjattiin Roope Riski, Anthony Olusanya ja Valtteri Moren.

Kotijoukkue VPS hallitsi ottelutapahtumia etenkin toisella jaksolla, mutta loukkaantumisten takia viimeiset 20 minuuttia alivoimalla pelannut HJK taisteli tiensä rankkareille saakka.

Rangaistuspotkukilpailun suurimmaksi sankariksi nousi HJK:n ruotsalaisvahti Jakob Tånnander, joka torjui peräti neljä vaasalaisten laukausta. Torjunnoista huolimatta Klubi vei rankkarit nimiinsä vain niukasti, kun yhden tolppakudin lisäksi VPS-vahti Teppo Marttinen venyi kahden Klubin laukauksen tielle.

HJK:n kapteenin Joona Toivion mukaan Kaarlen kenttä oli haastava alusta, ja Klubi oli onnekas selvitessään rankkareille saakka.

– Varsinkin lopussa, kun jouduimme pelaamaan vajaalla, VPS sai aika paljon painetta sekä maalipaikkoja meidän päähämme. Voisi sanoa, että olimme onnekkaita, kun saimme pelin pilkuille. Olen kuitenkin tietysti iloinen, että voitimme ja selvisimme jatkoon, Toivio totesi Ruudun haastattelussa ottelun jälkeen.

– Kyllä se [kenttä] oli haastava. Aika pitkä ja kuiva nurmi, joten pallo liikkui hitaasti, ja oli vaikea pelata lyhytsyöttöpeliä maata pitkin. Peli meni helposti siihen, että nostetaan pallo ilmaan ja painitaan.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäisestä maalipaikasta vastasi isäntäjoukkue VPS, kun peli oli edennyt viidennelle minuutille: Tyler Reid löysi keskityksellään taka-alueelle hiipineen Aleksi Pahkasalon, jonka vasemman jalan volley karkasi kuitenkin korkeuksiin.

VPS sai heti perään vaarallisen oloisen tilanteen, kun Pahkasalon antama kulma tippui hyvälle sektorille Juhani Pikkaraisen päähän. Toppari yritti kuitenkin jatkaa pallon vielä joukkuetovereilleen, ja lopulta Klubi selvitti tilanteen.

HJK:n ensimmäinen laukaus lähti Manuel Marticin jalasta, mutta itävaltalaisen kaukolaukaus viuhui metritolkulla yli Teppo Marttisen vartioiman maalin.

Ensimmäinen puoliaika oli molemmilta joukkueilta melko sekava. Pidempiä pallonhallintajaksoja tai syöttöketjuja ei nähty, mutta kaksinkamppailuja sekä taklauksia senkin edestä. Klubi pyrki hyökkäämään pitkillä palloilla ja keskityksillä, mutta todellisia vaaran paikkoja ei onnistuttu luomaan.

Puolen tunnin kohdalla Klubi hyökkäsi lupaavan oloisesti vastaan Anthony Olusanyan johdolla. HJK-kärki päätti hakea omaa ratkaisua pitkän kuljetuksen päätteeksi, mutta laukaus kimposi VPS-puolustuksen ja Johannes Yli-Kokon kautta maalipotkuksi.

HJK joutui käyttämään ensimmäisen vaihtonsa jo 32. minuutilla, kun Nassim Boujellab otti aiemmin itseään loukanneen Olusanyan paikan Klubin hyökkäyskolmikossa.

Pari minuuttia myöhemmin nähtiin ensimmäisen puoliajan vaarallisin maalipaikka, kun VPS:n australialaiskärki Tete Yengi pelasi Reidin upeasti puolittaiseen läpiajoon. Valtteri Moren ehti kuitenkin häiritsemään Arsenal-kasvattia sen verran, että tämän laukaus suuntautui taivaan tuuliin.

HJK hätyytteli ensimmäisen jakson lopulla Marttista kahteen otteeseen kaukolaukauksilla, mutta VPS-vahti torjui hienosti Marticin laukauksen, ja Fabian Serrarensin köykäiseksi jäänyt kuti pöllytti ainoastaan sivuverkkoa.

Toinen puoliaika

Martic ja Bojan Radulovic pääsivät yrittämään maalintekoa heti toisen jakson alkajaisiksi, mutta VPS-vahti Marttisella ei ollut ongelmia laukausten torjumisessa.

VPS sai erinomaisesta paikasta vapaapotkun, kun Yli-Kokko rikkoi Yengiä rangaistusalueen rajan tuntumassa. Erikoistilanne päätyi lopulta maalin edustalle Kalle Multaselle, jonka laukauksen Arttu Hoskonen onnistui blokkaamaan.

Paine jatkui Klubin päässä, ja VPS oli äärimmäisen lähellä maalintekoa vain minuuttia myöhemmin, kun Multanen jatkoi taka-alueelta Reidin epäonnistuneen laukauksen kohti Klubin maalin vastakkaista kulmaa. HJK:n onneksi peliväline osui ainoastaan tolppaan, eikä Yengi onnistunut sutimaan maaliviivaa pitkin pyörinyttä palloa verkon perukoille.

HJK suoritti tuplavaihdon 59. minuutilla: Murilo ja Serrarens tekivät tilaa David Brownelle sekä Roope Riskille. Klubin vaihtojen jälkeen isäntäjoukkueen Pahkasalo ampui rangaistusalueen rajalta kohti vasenta alanurkkaa, mutta Jakob Tånnander venyi laukauksen tielle.

Vain muutamaa minuuttia aiemmin kentälle tulleen Riskin ottelu päättyi valitettavan nopeasti, kun hyökkääjä loukkasi itseään pallontavoittelutilanteessa. HJK oli toistamiseen pakotettu vaihtamaan, ja Santeri Hostikka asteli Riskin tilalle.

Viitisen minuuttia myöhemmin Klubi sai jälleen jobinpostia, kun Moren sai tällin painiessaan VPS-kärki Yengin kanssa kukkupallossa. Morenia yritettiin paikata pelikuntoon, mutta toppari ei kyennyt enää peliä jatkamaan. HJK joutui viimeisen 20 minuutin ajaksi alivoimalle, koska joukkue oli käyttänyt kaikki kolme vaihtotapahtumaansa.

VPS onnistui hyödyntämään ylivoimaansa ja loi HJK:n päähän kovan paineen ottelun viimeisen vartin aikana. Multanen, Reid, Yengi ja vaihdosta sisään tullut VPS-ikoni Steven Morrissey pääsivät kaikki vuorollaan yrittämään maalintekoa boksin sisällä, mutta Tånnanderin johtama HJK-puolustus selvitti vaasalaisten tilanteet yksi toisensa jälkeen.

Miesalivoimalla pelannut HJK ei onnistunut luomaan viimeisen puolituntisen aikana käytännössä mitään uhkaa VPS:n maalille. Browne ja Hostikka juonivat vielä tilanteen ottelun viimeisellä minuutilla, mutta vaasalaiset peittivät HJK-hyökkääjien laukaukset.

Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Bojan Radulovic upotti rankkarinsa jälleen tyylikkäästi yläkulmaan.

Rangaistuspotkukilpailu

Maalittomana päättynyt ottelu eteni päätösvihellyksen jälkeen suoraan rangaistuspotkukilpailuun, koska Suomen Cupissa jatko-ottelu pelataan vasta välieristä eteenpäin.

Klubi nappasi etulyöntiaseman itselleen heti ensimmäisessä parissa: Tånnander liimasi Morrisseyn matalan laukauksen, kun taas Radulovic nosti pallon tyylikkäästi maalin kattoon.

Tånnander torjui fantastisesti myös VPS:n toisen yrittäjän, Pahkasalon, tulisen laukauksen. Joona Toiviolla oli tilaisuus siirtää Klubi kahden maalin karkumatkalle, mutta tolppa pelasti väärään suuntaan aavistaneen Marttisen.

HJK:n maali pysyi koskemattomana myös kolmannessa parissa, kun Tånnander torjui Pikkaraisen pehmeän yrityksen. Klubilla oli jälleen sauma siirtyä jo ratkaisevalta tuntuvaan 2–0-johtoon, mutta Marttinen otti Hostikan laukauksen kiinni.

VPS sai kuparisensa rikki neljännellä yrityksellä, kun Samuel Lindeman sijoitti vuorenvarmasti pallon vasempaan alanurkkaan. Sen sijaan Boujellab epäonnistui omassa yrityksessään, joten viidenteen pariin siirryttiin tasatilanteessa.

Pirteän ottelun pelannut Yengi yritti hämätä Tånnanderia pitkillä vauhdeillaan, mutta ilmiömäisesti torjunut ruotsalaisvahti koppasi australialaisen kesyn laukauksen. HJK:n viimeinen laukoja, Martic, sijoitti pallon voimalla oikeaan kulmaan ja vei Klubin kahdeksan parhaan joukkoon.

Manuel Martic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Manuel Martic varmisti jatkopaikan rankkarillaan.

VPS vs HJK 0–1 rp. (0–0)

HJK:n kokoonpano: Jakob Tånnander – Valtteri Moren, Arttu Hoskonen, Joona Toivio – Matti Peltola, Johannes Yli-Kokko, Manuel Martic, Murilo (59’ David Browne) – Anthony Olusanya (32’ Nassim Boujellab), Fabian Serrarens (59’ Roope Riski (65’ Santeri Hostikka)), Bojan Radulovic