Tapahtui huhtikuussa vuonna 2011 

HJK täyttää 115 vuotta vuonna 2022. Sen kunniaksi muistelemme tällä palstalla vanhoja, hienoja ja hauskojakin hetkiä. Tänään vuorossa on huhtikuussa vuonna 2011 julkaistu Klubi-lehti, jossa käytiin läpi joukkueen potentiaalisimmat tulevaisuuden talentit. 

Tänä päivänä huhtikuu 2011

Klubi-lehti listasi kirkkaimmiksi lupauksiksi viisi nimeä: Nikolai Alho, Riku Heinonen, Kastriot Kastrati, Robin Lod sekä Joel Pohjanpalo. Katsastimme nimet 11 vuotta julkaisuhetkeä viisaampina – kolme heistä on noussut aina Huuhkajien runkopelaajiksi asti.

Nikolai Alho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Nikolai Alho

Nikolai Alho 

Alhoa kuvailtiin lehdessä ”mukavaksi persoonaksi” ja ”pelitavaltaan Aaron Lennonia muistuttavaksi” laitapelaajaksi. Alho on pudottautunut vuosien varrella laitahyökkääjän tontilta laitapuolustajaksi, mutta HJK-kasvatin ura on joka tapauksessa ollut komea. Alhoa voisi kutsua jopa Klubi-ikoniksi: Kapteeninnauha, Rapidin vartti ja 221 pelattua ottelua sinivalkoisten edustusjoukkueessa puhuvat puolestaan.  

Alho nousi HJK:n edustusjoukkueen vakiomieheksi Klubi 04:n ja FC Lahdessa vietetyn lainajakson jälkeen vuonna 2013. Laitapelaaja kuului Klubin runkopelaajiin usean kauden ajan ja laukoi ikimuistoisen vapaapotkumaalin Rapid Wienin verkkoon kesällä 2014 johdattaen HJK:n Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. 

Katso video!

Alho on edustanut ulkomailla ruotsalaista Halmstadia, unkarilaista MTK Budapestia ja kreikkalaista NPS Volosia, jossa hän pelaa tällä hetkellä. Huuhkajissa Alho debytoi jo vuonna 2014, ja vakituiseen kokoonpanoon hän on kuulunut pari viime vuotta. Alholla on tilillään yhteensä 18 A-maaottelua. 

Riku Heinonen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Riku Heinonen

Riku Heinonen 

”Johtajatyypiksi ja fiksuksi peruspelaajaksi” kuvailtu Heinonen on kenties viisikon tuntemattomin nimi. Vuonna 2011 pelityyliltään Tim Sparvia muistuttavaksi luonnehdittu keskikenttäpelaaja ei lopulta pelannut Klubissa peliäkään, sillä Heinonen siirtyi jo toukokuussa 2011 Klubi 04:stä Järvenpään Palloseuraan. 

Heinosella on Veikkausliiga-kokemusta MyPasta sekä PK-35 Vantaasta, ja pelejä on kertynyt alemmilla sarjatasoilla myös EIF:ssä, FC Espoossa sekä Kiffenissä, jossa Heinonen pelaa tällä hetkellä. Heinonen kuului oman ikäluokkansa poikamaajoukkueeseen vielä alle 19-vuotiaissa, mutta sen jälkeen hän ei ole Suomen värejä kantanut. 

Kastriot Kastrati - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Kastriot Kastrati

Kastriot Kastrati 

Röyhkeä ja taitava hyökkääjä tuli ryminällä HJK-kannattajien tietoisuuteen – ja katosi lähes yhtä nopeasti. Kaudella 2011 Kastrati pelasi Klubi 04:n riveissä Kakkosta, ja 13 ottelussa syntyi hulppeat 20 maalia. 

Kastrati nousi edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon Mestarien liigan karsintaotteluun Bangor Cityä vastaan vuonna 2011. Tuolloin 18-vuotiaan hyökkääjän debyytti oli häkellyttävä, kun vaihdosta kentälle tultuaan hän teki kaksi maalia ja syötti toiset kaksi vain puolessa tunnissa. 

Kastrati ei päässyt kuitenkaan koskaan debytoimaan HJK:n paidassa Veikkausliigassa vaan siirtyi kahden FC Hakassa vietetyn lainajakson jälkeen FC Honkaan. Myöhemmin kosovolaistaustainen hyökkääjä pelasi vielä MyPassa, FC Myllypurossa, HIFK:ssa ja PK-35:ssä ennen kuin päätti uransa kauden 2016 jälkeen. Kastrati palasi pelikentille vielä kaudeksi 2019, jolloin hän pelasi FC Espoon paidassa toistaiseksi viimeiset viralliset ottelunsa. 

Kastrati edusti oman ikäluokkansa maajoukkueita ja kuului maajoukkueen kokoonpanoon vielä alle 21-vuotiaissa. A-maajoukkueessa häntä ei kuitenkaan nähty.

Robin Lod - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Robin Lod

Robin Lod 

Lehtijutun mukaan Lod oli ”taitava harhauttelija”, jonka ”erityisvahvuus on vasen jalka”. Lod onkin väläytellyt vasuriaan useaan otteeseen, kuten Eurooppa-liigan karsinnoissa Rapid Wieniä vastaan. Lod debytoi Veikkausliigassa jo kauden 2011 aikana ja teki myös ensimmäisen liigamaalinsa MyPan verkkoon. 

Lod nousi VPS:ssä vietetyn lainan jälkeen Klubin runkopelaajien joukkoon Alhon tavoin vuonna 2013, ja vahva keskikenttäpelaaja oli mukana johdattamassa HJK:ta Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen kesällä 2014. ”Röbä” pelasi Klubissa lopulta 120 ottelua, joissa hän teki 21 maalia.  

Lod lähti ulkomaille kesällä 2015 ja on edustanut kreikkalaista Panathinaikosia, espanjalaista Sporting Gijonia ja nykyään yhdysvaltalaista Minnesota Unitedia.  

Lod debytoi A-maajoukkueessa talvella 2015 ja on kuulunut siitä saakka maajoukkueen vakiokalustoon: ensi viikolla 29-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Lod on pelannut Huuhkajissa jo 54 ottelua. 

Joel Pohjanpalo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Joel Pohjanpalo

Joel Pohjanpalo 

Viisikon nuorinta pelaajaa, Pohjanpaloa, kuvailtiin ”maalintekijäksi, jolla on erinomainen laukaus molemmilla jaloilla”. Pohjanpalo teki Veikkausliiga-debyyttinsä 17-vuotiaana kaudella 2011, mutta muuten nuoren hyökkääjän kausi kului Kakkosessa maaliverkkoja venytellessä: ”Jolle” laukoi 24 ottelussa peräti 33 maalia, mikä oli siihen aikaan Kakkosen maaliennätys. 

Pohjanpalo nousi kaudeksi 2012 vakituisesti HJK:n edustusjoukkueeseen ja teki kauden avausottelussa hattutempun alle kolmeen minuuttiin. Pohjanpalo teki lopulta Klubille 24 maalia 71 ottelussa ennen kuin siirtyi lainalle saksalaiseen Bayer Leverkuseniin kesällä 2013. 

Leverkusen lunasti Pohjanpalon itselleen kesällä 2014, ja hyökkääjä on ollut siitä saakka saksalaisjoukkueen omistuksessa. Pohjanpalo on kuitenkin käynyt lainalla Fortuna Düsseldorfissa, Hamburger SV:ssä, Union Berlinissä sekä turkkilaisessa Rizesporissa, jossa hän takoo maaleja kuluvalla kaudella.  

Pohjanpalo debytoi A-maajoukkueessa jo 18-vuotiaana vuonna 2012 ja on kuulunut Huuhkajien luottopelaajiin vuodesta 2014. Maaotteluita entiselle HJK-pelaajalle on kertynyt jo 53. Aktiivipelaajista Teemu Pukin jälkeen toiseksi eniten (11) maajoukkuemaaleja viimeistellyt Pohjanpalo iski Suomen ainoan maalin viime kesän EM-kisoissa.