Tapahtui tänä päivänä 2000

HJK täytti 115 vuotta kesäkuussa 2022. Sen kunniaksi muistelemme vanhoja, hienoja hetkiä. Tänään on luvassa makoisa eurovoitto syksyltä 2000, kun Klubi kaatoi skotlantilaisen kestomenestyjän Celtic FC:n Töölössä.

Paulus Roiha - HJK Helsinki
Paulus Roiha laukoi Klubin molemmat maalit.

Kaudella 1998–99 historian ensimmäisenä – ja ainoana – suomalaisjoukkueena Mestarien liigan lohkovaiheessa pelannut HJK oli parin vaisumman kauden jälkeen päätynyt UEFA Cupin karsintoihin, joissa arpaonni ei helsinkiläisiä suosinut. Syksyllä 1999 ranskalainen Lyon löylytti Klubia, ja vuotta myöhemmin vastaan arvottiin Celtic FC. Skotlantilaiset voittivat ensimmäisen osaottelun kotikentällään 2–0, joten 28. syyskuuta Töölössä pelattavaan otteluun jäi valtaisa vuori kiivettäväksi. Miten HJK oli päätynyt tähän tilanteeseen?

Kausi 1999 oli ollut HJK:lle pettymys. Edellisvuoden upea taistelu Mestarien liigassa oli täyttänyt kirstun, mutta joukkue oli menettänyt suuren osan runkomiehistään: muun muassa Aki Riihilahti, Mika Kottila, Mika Lehkosuo ja 17-vuotias superlupaus Mikael Forssell vaihtoivat maisemaa.

Samalla Haka karkasi vakuuttavaan johtoon Veikkausliigan kärjessä Valeri Popovitsin takoessa maaleja kuin liukuhihnalta. Kauden kiihtyessä loppusuoraansa kohden Klubi löysi vireensä ja lähti hurjaan takaa-ajoon. Sarjaa oli jäljellä enää kaksi kierrosta, kun HJK vihdoin saavutti valkeakoskelaiset ja paineli toiseksi viimeisessä ottelussa valkeakoskelaisten ohi sarjataulukossa. Kausi huipentui sarjan ylivoimaisen kärkikaksikon kohtaamiseen Tehtaan kentällä. Hakan Martin Reyndersin maali jätti HJK:n kuitenkin nuolemaan näppejään ottelussa, jossa tasapelikin olisi riittänyt pokaalin kotiin tuomiseen.

Vuonna 2000 HJK uudistui. Jyrki Heliskoski otti maajoukkueen valmentajaksi lähteneen Antti Muurisen paikan päävalmentajana ja toi vanhat tuttunsa Sami Ylä-Jussilan sekä Markus Heikkisen tilkitsemään puolustusta. Klubi ei kuitenkaan pysynyt Hakan ja Jokereiden perässä kotimaan kentillä, ja vaikeuksia oli myös ensimmäisissä europeleissä.

UEFA Cupin esikarsinnoissa Klubi otti vakuuttavan 4–1-kotivoiton luxemburgilaisesta CS Grevenmacherista, mutta ajautui ongelmiin vierasosassa ja selvisi vain täpärästi jatkoon 2–0-tappion jälkeen. Seuraavaksi varaa hapuiluun ei enää ollut, sillä vastaan asettui skotlantilainen Celtic FC.

Celticin edellinen kausi oli ollut pettymys. Joukkueen suuri tähti Henrik Larsson oli kärsinyt heti kauden alussa loukkaantumisen, joka piti hänet poissa kentiltä kahdeksan kuukauden ajan, ja Rangers oli vyörynyt mestaruuteen. Kesän aikana joukkueen valmentajaksi saapui Martin O’Neill, joka toi joukkueeseen maalitykki Chris Suttonin ja belgialaistoppari Joos Valgaerenin. Hankinnat klikkasivat nopeasti muun ryhmän kanssa, ja Celticin uusi aikakausi alkoi ryminällä. Skottijätti näytti etenevän helposti jatkoon myös UEFA Cupissa, kun Larssonin kaksi maalia kotiosassa toivat Celticin 2–0-johdossa Helsinkiin.

Molemmat joukkueet loivat Töölön jalkapallostadionin nurmella paikkoja avausmaaliin, mutta ensin iski Klubi. Aleksei Eremenko seniorin tyylikäs läpisyöttö vapautti Paulus Roihan juuri ennen taukoa, ja ”Paukku” sijoitti kliinisesti alakulmaan. Roihalla oli heti toisen puoliajan alussa paikka tuoda Klubi tasoihin, mutta maalivahti Jonathan Gould ehti väliin, ja Celtic selvisi säikähdyksellä.

Vajaa vartti oli enää jäljellä, kun Gould sylkäisi kaukolaukauksen eteensä. Ensimmäisenä paluupalloon säntäsi kukapa muu kuin Roiha, joka sijoitti pelivälineen varmasti verkon perukoille. Varsinainen peliaika päättyi Klubin kahden maalin voittoon, ja Celtic kärsi ensimmäisen tappionsa O’Neillin alaisuudessa.

Jatkoajalla molemmat joukkueet puolustivat tiiviisti, ja rangaistuspotkukilpailu alkoi näyttämään vääjäämättömältä. Klubin huikea taistelu ei kuitenkaan rankkareille saakka riittänyt, kun Celtic iski jatkoajan jälkimmäisellä puolikkaalla: Sutton jatkoi vaihdosta kentälle tulleen Lubomir Moravcikin laukauksen ohi Jani Vianderin, eikä Klubi kyennyt enää vastaamaan. HJK tarjosi kovan vastuksen skotlantilaisille, mutta Celtic eteni jatkoon.

Skotlantilaisten kausi oli menestys joukkueen voittaessa historiallisen triplan kotimaan kentillään. HJK jatkoi Heliskosken alaisuudessa niukkoja tappioitaan Veikkausliigan kärkitaistelussa, ja vasta Keith Armstrongin palkkaaminen palautti seuran kultakantaan vuonna 2002.

HJK – Celtic FC 2–1 ja. (1–0, 2–0)
41’ Paulus Roiha 1–0
77’ Paulus Roiha 2–0
108’ Chris Sutton 2–1

HJK:n kokoonpano: Jani Viander, Rami Hakanpää (46’ Sami Ylä-Jussila), Markus Heikkinen, Toni Kallio, Toni Kuivasto, Ville Nylund, Aarno Turpeinen, Janne Saarinen, Aleksei Eremenko sr (79’ Luiz António), Peter Kopteff (65’ Hannu Haarala), Paulus Roiha

Celtic FC:n kokoonpano: Jonathan Gould, Johan Mjällby, Joos Valgaeren, Tom Boyd (20’ Vidar Riseth), Jackie McNamara (90’ Lubomir Moravcik), Paul Lambert, Stiliyan Petrov, Bobby Petta, Eyal Berkovic (70’ Colin Healy), Henrik Larsson, Chris Sutton