Tapahtui tänä päivänä 2009

HJK täytti 115 vuotta kesäkuussa 2022. Sen kunniaksi muistelemme vanhoja, hienoja hetkiä. Aki Riihilahden vuonna 2009 keskivartalolla JJK:ta vastaan tekemä maali synnytti elokuussa 2022 kepeän kiistan nykyisen toimitusjohtajan ja Klubin nykyisen päävalmentajan Toni Koskelan välille.

JJK:n Toni Koskela ja HJK:n Akseli Pelvas väänsivät pallosta 16. elokuuta 2009 Bolliksella. Vasemmalla taustalla näkyy HJK:hon palanneen Aki Riihilahden hahmo.

16. elokuuta naisten EM-kisojen takia Bollikselle siirretyssä ottelussa kohtasivat Veikkausliigan sarjakärki HJK sekä kahdentenatoista majaillut JJK. Klubin hallitsemassa ottelussa maalinteon aloitti JJK:n korealaislaituri Ik-kyung Nam, joka puski 33. minuutilla kauden seitsemännen maalinsa hyökkääjä Mika Lahtisen hienosta keskityksestä.

HJK onnistui tasoittamaan 59. minuutilla: Sebastian Sorsan antama sivuvapaapotku kiersi takatolpalle, jossa keskikenttäpelaaja Aki Riihilahti onnistui ravistamaan pois vartijansa ja jatkoi pallon maaliin – kuvien perusteella ”kolmannella jalallaan”.

– Ei ole muuten ainoa maali tuolla ruumiinosalla. YouTubesta nimelläni hakiessa yksi ensimmäisistä hakutuloksista on ”Aki Riihilahti scores with his penis”, Riihilahti nauraa.

– Tuo JJK-ottelu taisi olla ensimmäinen pelini Klubissa paluuni jälkeen. Toni Koskela pelasi silloin JJK:ssa ja vartioi minua vaparitilanteessa. Ennen kuin keskittäjä pääsi edes vauhtiin, kiskaisin Tonia kädestä, sillä tuomari ei katsonut maalille. Sen jälkeen lähdin juoksemaan maalille Toni perässäni. Hän oli jäänyt jälkeen ja yritti repiä minua. Samaan aikaan, kun Toni sai revittyä minut maahan, pallo tuli maalille, osui johonkin keskivartalooni ja meni maaliin.

Faktantarkistus osoittaa, että kyseessä oli todellisuudessa Riihilahden kolmas ottelu Klubissa paluun jälkeen – kotiottelu oli tosin ensimmäinen niin kuin maalikin. Mutta mitä Riihilahden väitteeseen vartijastaan vastaa JJK:n silloinen keskikenttäpelaaja ja HJK:n nykyinen päävalmentaja Toni Koskela?

– Ägä valehtelee, en ollut minä. Aika näköjään kultaa muistot. Olen nuorempi ja parempimuistinen kuin Aki, Koskela virnistää.

– No, rehellisesti sanottuna en muista tilannetta. Sen muistan, että peli päättyi 1–1 ja se oli myös urani viimeinen matsi.

Ottelu oli totta tosiaan vakavista polvivammoista kärsineelle Koskelalle pelaajauran viimeinen, vain 26-vuotiaana. Totta on sekin, että ottelu päättyi HJK:n useista huippupaikoista huolimatta tasapeliin. Jokainen voi tehdä omat tulkintansa muihin väitteisiin HJK TV:n nostalgisesta videosta alta.

Videokooste HJK–JJK-ottelusta. Toni Koskela näkyy Riihilahden maalissa pelinumerolla 21.

– Kyllä me olimme tuhlaajapoikia, kun katsoo maalitekopaikkamääriä. Kyllä meillä niin monta hyvää luksuspaikkaa oli, että kaiken järjen mukaan niistä olisi pitänyt mennä vähän useampi sisäänkin. Futis on tällaista. Kun se ei mene, se ei mene, HJK:n päävalmentaja Antti Muurinen kommentoi lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

32-vuotiaan Riihilahden vaihtokomennusta ja maalia Muurinen kommentoi ottelun päätyttyä seuraavasti.

– Vanhalla miehellä kramppaa, kun minuutteja tulee paljon ja pohjaa on vähän. Akin vahvuus on tulla maalille. Taistelijan maali reisillä sisään ja oikeastaan muutama muukin hyvä paikka. Voi sanoa, että Akin kapasiteetista ei jää yhtään prosenttia käyttämättä.

HJK vs JJK 1–1 (0–1) 
33′ 0-1 Ik-kyung Nam
59´ 1-1 Aki Riihilahti

Antti Muurisen valmentaman HJK:n kokoonpano: Ville Wallén – Pyry Kärkkäinen, Juhani Ojala, Jukka Raitala, Mikko Hauhia, Sebastian Sorsa – Medo (53’ Cheyne Fowler), Aki Riihilahti (81’ Ville Taulo) – Petri Oravainen (77’ Juho Mäkelä), Jarno Parikka, Akseli Pelvas

Ville Prihan valmentaman JJK:n kokoonpano: Mihály Szeróvay – Dejan Brankovic, Jukka Sinisalo, Shkumbin Arslani, Janne Hannula, Tuomas Latikka – Toni Koskela, Christian Sund – Ik-kyung Nam, Gjorgji Hristov (90’ Zakaria Abahassine), Mika Lahtinen