Tapahtui tänä päivänä vuonna 1949

HJK täyttää 115 vuotta vuonna 2022. Sen kunniaksi muistelemme tällä palstalla vanhoja. Kolme päivää sitten muistelimme Kai Pahlmania, tänään vuorossa on toinen HJK:n kunniagallerian jäsen ja Pahlmanin valmentaman 1973 mestarijoukkueen ensihankinta Miikka Toivola.  

Miikka Toivola - HJK Hall of Fame
Miikka Toivolan kuva komistaa HJK Hall of Famen seinää Bolt Arenalla.

Päivälleen 73 vuotta sitten eli 11.7.1949 syntynyt Miikka Toivola voitti Turun Palloseuran paidassa Suomen mestaruuden 1971 ja 1972. Jälkimmäisenä vuonna hänet valittiin vuoden pelaajaksi Suomessa. Ei liene ihme, että Kai Pahlmanin tultua HJK:n päävalmentajaksi kaudelle 1973 hän käänsi katseensa ensitöikseen Turkuun.

Kaitsun ohella HJK:n toimintaan liittyi ekonomi ja monitoimimies Paavo Einiö. Hänen taloudellisella tuellaan TPS:stä HJK:hon onnistuttiin kaappaamaan Toivola sekä SM-sarjan maalintekotilastoa edelleen – ja ehkäpä ikuisesti – johtava Heikki Suhonen. Jälkimmäisen visiitti jäi kauden mittaiseksi, mutta Toivola tuli jäädäkseen. Kaksikon siirto Klubiin kaudeksi 1973 oli kotimaisen pelaajaruletin merkkitapauksia. 

HJK maksoi laadusta. Toivolan peliäly oli terävä, syötöt tarkkoja ja vasemman jalan laukaus ruudikas. Tulosta tuli heti avauskaudella. Klubi voitti mestaruuden 1973, ja Toivola oli joukkueen paras maalintekijä, vaikka valmentaja Pahlman hyödynsi hänen taitojaan ja näkemystään enimmäkseen keskikentällä. Kauden päätteeksi Toivola palkittiin vuoden avainpelaajana.

Teräväpäinen Miikka Toivola koittaa tyylitellä HJK:lle maalia.

Monipuolinen Toivola pelasi HJK:ssa aina vuoteen 1980, yhteensä kahdeksan kautta. Uransa viimeistä mestaruutta hän tuuletti syksyllä 1978. Samana vuonna Palloliitto valitsi hänet toistamiseen vuoden pelaajaksi.

Peliuransa jälkeen Toivola liittyi siihen nimekkääseen porukkaan, jonka jäsenet ovat ensin pelanneet ja sitten valmentaneet HJK:ssa. Porissa syntynyt Toivola luotsasi Klubia 1983–84. Ensimmäinen kausi päättyi SM-hopeaan, mutta toinen kultaisemmin: syksyllä 1984 HJK voitti Toivolan johdolla Suomen cupin.              

Myöhemmin Toivola toimi myös HJK:n A-poikien valmentajana ja seuran valmennuspäällikkönä.

Toivola kuoli menehtyi syöpään 67-vuotiaana tammikuussa 2017.