Tapahtui tänä päivänä vuonna 1964

HJK käväisi vuonna 1963 ottamassa vauhtia Suomensarjassa, mutta paluu parrasvaloihin tapahtui ryminällä heti kaudeksi 1964. Tämän jälkeen HJK onkin nähty pääsarjassa joka ikisellä kaudella – nyt jo 59. kautta peräkkäin.

220503 Tänä päivänä

HJK täyttää 115 vuotta vuonna 2022. Sen kunniaksi muistelemme tällä palstalla vanhoja, hienoja hetkiä. Tänään vuorossa on silmäys vuoteen 1964, nimittäin tänä päivänä, 3. toukokuuta 1964, HJK otti kauden toisessa ottelussaan toisen voittonsa: KuPS kukistui Helsingissä 2–1. HJK voitti KuPS:n syyskierroksella myös Kuopiossa ja eteni nousijajoukkueena lopulta mestariksi asti – KuPS tuli toiseksi, neljä pistettä eli juuri keskinäisten otteluiden tulosten verran takana.

Kauden 1964 maalikuninkuuden voitti ylivoimaisesti KTP:n vasta 19-vuotias Arto Tolsa. 22 ottelun Mestaruussarjassa Tolsa pommitti hurjat 26 täysosumaa ja siivitti KTP:n pronssille. Tuon vuoden jälkeen kotkalaiset eivät ole pääsarjassa mitaleille yltäneet. Muille helsinkiläisjoukkueille kausi oli vaisu: HIFK oli kuudes, ja HPS sekä Kiffen putosivat pääsarjasta.

HJK:n paras maalintekijä kaudella oli Jaakko Murtovaara 12 maalillaan. Kopistina työskennellyt Murtovaara oli edellisellä kaudella 22 ottelun Suomensarjassa tehnyt peräti 34 maalia.

HJK:lle vuoden 1964 mestaruus oli seurahistorian kymmenes, mutta edellisestä oli ehtinyt vierähtää aikaa peräti 26 vuotta. Kultajuhlat avasivat tien seuraavalle kaudelle Euroopan cupin karsintoihin Manchester Unitedia vastaan, mutta seuraavan kerran joukkue juhli mestaruutta taas vasta pitkän tauon jälkeen, vuonna 1973.

Kauden 1964 yleisöennätys kirjattiin 31.5. Klassikossa HJK–Haka, kun lehterit pullistelivat peräti 12 311 katsojan voimasta – kyseessä oli Mestaruussarjan siihen mennessä kaikkien aikojen suurin yleisö. Kaudella 2022 Suomen kaikkien aikojen mestaruusrikkaimmat seurat HJK ja Haka kohtaavat Bolt Arenalla pikapuoliin, sunnuntaina 22. toukokuuta.

Alla ovat pelaajaesittelyt HJK:n kauden 1964 kausivihkosesta. Klubilla oli tuona vuonna kasassa kelpo sekoitus kokemusta ja nuoruutta: Ensin mainittua edustivat esimerkiksi pelaaja-valmentaja Aulis Rytkönen, maalivahti Urho Örn, puolustaja Reijo Jalava ja hyökkääjä Hannu Kankkonen, nuoruutta mm. parhaat maalintekijät Murtovaara ja Kari Lehtolainen.