Tappio tuliaisiksi Bulgariasta

Klubin sauma Eurooppa-liigan jatkopeleihin haihtui Ludogorets-tappion myötä.

Toni Koskela

Ludogorets vs HJK 2–0

HJK:n haaveet Eurooppa-liigan pudotuspeleistä haudattiin lopullisesti, kun Ludogorets otti kotikentällään selvän 2–0-voiton. Tilastojen valossa kamppailu oli hyvin yksipuolinen, kun laukaukset kirjattiin bulgarialaisille peräti 24–6. Valtaosa Ludogoretsin laukauksista oli tosin hätäisiä kaukolaukauksia, ja Klubilla oli vähäisistä tilanteistaan huolimatta pari erinomaista tilaisuutta maalintekoon.

Ludogorets siirtyi johtoon tasaisesti edenneen avausjakson loppuhetkillä, kun israelilainen Danny Gruper laukoi pienehköstä kulmasta pallon etunurkkaan. Klubi aloitti toisen jakson hyvin, mutta pallonmenetykset johtivat jatkuvasti Ludogoretsin vastahyökkäyksiin. Bulgarialaiset tuplasivat johtonsa aivan liian helposti reilun tunnin kohdalla, ja loppu oli enemmän tai vähemmän pelailua. Kaiken kukkuraksi Jukka Raitala sai punaisen kortin lisäajan viimeisillä sekunneilla, joten kokenut toppari joutuu seuraamaan tulevan AS Roma -kotiottelun katsomon puolelta.

– Emme olleet tänään sillä omalla hyvällä tasollamme, jota tarvittaisiin näissä peleissä pärjäämiseen. Parannettavan varaa jäi pallolliseen peliimme, kaksinkamppailuihin ja prässäämiseen. Hävisimme tänään paremmallemme, vaikka meillä olikin 1–0-tilanteessa pari hyvää paikkaa tasoittaa peli, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Lohkon toisessa ottelussa Real Betis ja AS Roma päätyivät pistejakoon, joten Klubi taistelee vielä lohkon kolmannesta sijasta. Seuraava Eurooppa-liigan ottelu pelataan Bolt Arenalla 27. lokakuuta, jolloin AS Roma saapuu Helsinkiin. Sitä ennen on kuitenkin luvassa Veikkausliigan päätöskierros, kun Kuopion Palloseura vierailee Töölössä tulevana sunnuntaina 16. lokakuuta.

Santeri Väänänen.

Ottelun alku oli melko verkkainen. Isännät pitivät hieman enemmän palloa, ja HJK pyrki hyökkäämään vastaan David Brownen laidalta. Klubi sai muutamia lupaavia aihioita aikaiseksi, mutta viimeiset ratkaisut jäivät piippuun.

Ottelun edetessä hallinta siirtyi vahvemmin Ludogoretsille. Ensimmäinen maalipaikka syntyi erikoistilanteesta, kun Miro Tenho rikkoi bulgarialaispelaajaa noin 25 metrissä. HJK-muuri peitti Danny Gruperin laukauksen, eikä tilannetta seuranneesta kulmapotkusta syntynyt vaaraa Klubin maalille.

Ludogoretsin voimakkain hallintajakso osui ensimmäisen jakson puolivälin tienoille, ja jatkuvasti kaukolaukauksia hakenut Bernhard Tekpetey vastasi ottelun ensimmäisestä maalia kohti suuntautuneesta laukauksesta. Conor Hazard ei ollut yllätettävissä, vaan pohjoisirlantilainen venytti sormenpäänsä ghanalaisen maannuoliaisen tielle.

HJK kesti lopulta bulgarialaisten paineen ilman suurempia ongelmia, ja helsinkiläiset pääsivät jälleen paremmin palloon kiinni. Ratkaisevat syötöt olivat kuitenkin liian usein heikkoja, eikä huonokuntoinen nurmikenttä omalta osaltaan auttanut asiaa.

Ludogorets siirtyi johtoon 38. minuutilla, kun joukkue hyökkäsi Rickin johdolla vasemmalta. Brasilialainen leikkasi sisään Klubin boksiin ja pelasi näppärällä kantapääsyötöllään tilaa rangaistusalueelle nousseelle Gruperille. Israelilaispakki latasi hirmuisen kanuunan kohti etukulmaa, ja laukaus painui Hazardin käsien kautta maalin kattoon.

Rick järjesteli myös Ludogoretsin seuraavan maalipaikan. Bulgarialaiset iskivät vaarallisesti vastaan, mutta tällä kertaa brasilialaisen ratkaisu syöttää maanmiehelleen Caulylle ei tuottanut tulosta. Cauly tavoitteli kuudentoista kaarelta takayläkulmaa, mutta laukaus karkasi ohi.

HJK loi ensimmäisen maalipaikkansa vasta 44. minuutilla – vahvasti Ludogoretsin avittamana. Pallo sotkeutui toppari Olivier Verdonin jalkoihin, ja Perparim Hetemaj haistoi tilaisuutensa. Kokenut keskikenttäpelaaja iski kiinni irtopalloon ja syötti boksiin Malikille, jonka laukauksen Sergio Padt onnistui Klubin harmiksi torjumaan.

Perparim Hetemaj urakoi täydet minuutit.

HJK teki tauon aikana yhden pelaajavaihdon. Browne poistui kentältä, ja hänet korvasi Matti Peltola. Toisen jakson alku oli Klubilta hyvä, ja Pyry Soiri järjesteli helsinkiläisten parhaan maalipaikan 52. minuutilla: Gruperin ohittanut laitahyökkääjä pelasi matalan poikittaissyötön takatolpalle, josta Santeri Hostikka pääsi puttaamaan kohti puolityhjää Ludogorets-maalia. Kokenut Cicinho reagoi tilanteeseen upeasti ja torjui Hostikan laukauksen jalallaan.

Ludogoretsin hyökkäyspelin kenties näkyvin palanen, brasilialainen Cauly, piti HJK-puolustuksen jatkuvasti varpaillaan. Ensin brassi puski hieman yli maalin, ja hetkeä myöhemmin Cauly petasi vetopaikan Tekpeteylle, jonka vaarallinen laukaus painui vain vähän ohi vasemmasta takakulmasta.

Klubi toi lisää tuoreita jalkoja kentälle 58. minuutilla. Casper Terho otti Soirin paikan oikeana laitahyökkääjänä, ja Nassim Boujellab korvasi Santeri Väänäsen keskialueella.

64. minuutilla Terho riisti pallon Ludogoretsin alueella ja taisteli pelivälineen Hetemaj’lle, joka pelasi rangaistusalueelle nousseelle Boujellabille. Marokkolainen laukoi nopeasti vasurillaan, mutta Verdon oli laukauksen tiellä.

Boujellabin laukausta seurannut kulmapotku koitui Klubin kohtaloksi. Lyhyenä pelattu erikoistilanne syöteltiin Hostikalle, joka yritti alimpana pelaajana harhauttaa prässiä tarjonneen Tekpeteyn ulos tilanteesta. Ghanalainen riisti pallon Hostikalta ja kirmasi läpiajoon. Jukka Raitala ja Hazard onnistuivat vielä hieman hidastamaan Tekpeteyn menoa, mutta taitava laitahyökkääjä pelasi toiseen aaltoon Rickille, joka sijoitti pallon maaliin.

Klubin viimeiset vaihdot nähtiin 70. minuutilla: Lucas Lingman teki tilaa Atomille, ja Anthony Olusanya otti Hostikan paikan hyökkäyspäässä.

HJK loi hienon kuvion heti vaihtojen jälkeen. Peltola lähetti millintarkan ristipallon bulgarialaisten rangaistusalueen vasemmalle reunalle nousseelle Olusanyalle, joka jatkoi ensimmäisellä kosketuksella maalinedustalle Boujellabille. Marokkolaisen laukaus ei kuitenkaan osunut maalipuiden väliin.

Noin vartti ennen loppua Ludogorets-kärki Igor Thiago pelasi aivan päätyrajan tuntumasta takaviistoon Tekpeteylle, joka latasi vihaisesti kohti Klubin maalia. Hazard oli hereillä ja torjui kovan laukauksen eteensä, ja puolustus siivosi pallon väljemmille vesille. Hetkeä myöhemmin möykkyinen kenttä oli tehdä tepposet Hazardille, mutta pohjoisirlantilainen selvitti ikävän pompun ottaneen Igor Thiagon kaukolaukauksen.

Ottelun viimeinen kymmenminuuttinen oli enemmän tai vähemmän pelailua, eikä kumpikaan joukkue luonut järkeviä maalipaikkoja. Kamppailun viimeisestä laukauksesta vastasi vaihdosta kentälle tullut Pedro Naressi, jonka köykäisen yrityksen Hazard koppasi vaivatta.

Lisäajan loppu oli klubilaisittain dramaattinen. Peli näytti jo päättyvän, mutta katsojien yllätykseksi ottelun erotuomari Kristo Tohver nosti jo aiemmin ottelussa heppoisesti varoitetulle Raitalalle hyvin epämääräisen keltaisen kortin, joten HJK-toppari joutui katselemaan seurajoukkueuransa ensimmäistä punakorttia lisäajan viimeisillä sekunneilla.

Jukka Raitala katseli punaista.

Ludogorets vs HJK 2–0 (1–0)
38’ Danny Gruper 1–0
64’ Rick 2–0

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Miro Tenho, Arttu Hoskonen, Jukka Raitala – Pyry Soiri (58’ Casper Terho), Santeri Väänänen (58’ Nassim Boujellab), Lucas Lingman (70’ Atom), Perparim Hetemaj, David Browne (46’ Matti Peltola) – Santeri Hostikka (70’ Anthony Olusanya), Malik