Tilastoraportti: Ansaittu voitto Maarianhaminan-tuliaisina

HJK otti kauden toisen vierasvoittonsa tiistaina, kun IFK Mariehamn joutui taipumaan maalein 2-0. Erityisen hyvällä pelituulella oli Riku Riski, joka syötti ensimmäisen ja teki itse toisen Klubin maaleista.

Maarianhamina on viime vuosina ollut Klubille mukava vieraspaikkakunta, sillä Ahvenanmaalla IFK Mariehamn on viimeksi voittanut HJK:n Veikkausliiga-ottelussa kaudella 2012. Tälläkään kertaa HJK ei pisteittä jäänyt vaan toi maukkaat kolme pistettä, tilastojen valossa ansaitusti, kotiin.

IFK Mariehamn oli kuitenkin joukkueista se, joka aloitti ottelun pirteämmin. Ottelun alun paras maalintekopaikka syntyi Hampus Lönnille, joka pääsi puskemaan maalitolpan vierestä, pienestä kulmasta tosin, mutta pallo osui HJK-maalin tolppaan.

Klubin ensimmäisestä maalintekoyrityksestä syntyi myös ottelun ensimmäinen maali. Riku Riski pääsi nokikkain IFK-maalivahti Oskari Forsmanin kanssa Eetu Vertaisen läpisyötöstä, mutta ajautui kuitenkin pieneen kulmaan yrittääkseen itse maalintekoa. Riski syötti pallon maalin edustalle, josta Lassi Lappalainen puski pallon helposti HJK:n johtolukemiksi 1–0. Yhteensä HJK:lla oli maalintekoyrityksiä ensimmäisellä jaksolla viisi, IFK:lla seitsemän.

Toisella jaksolla Klubi sai laukaushanat paremmin auki ja tykitti yhteensä 13 maalintekoyritystä. IFK Mariehamnilla maalintekoyrityksiä oli neljä. Loppunumerot 2–0 viimeisteli Riski, joka laukoi pallon maaliin reboundista Forsmanin torjuttua ensin Vertaisen ampuman rangaistuspotkun.

Riski ja Vertainen olivat Klubin ahkerimmat laukojat, molemmat yrittivät maalintekoa viidesti. Eniten syöttöjä maalintekoyrityksiin tarjoili Riski, yhteensä kolme, sekä Vertainen ja Sebastian Dahlström, molemmat kaksi.

Ottelun pallonhallinta oli HJK:lla 54-prosenttisesti, yhteensä 28 minuuttia ja 42 sekuntia. HJK laukoi kauden toiseksi tiheimmällä tahdilla suhteessa pallonhallintaansa, sillä maalintekoyrityksiä syntyi 0,63 pallonhallintaminuuttia kohden. Vain VPS-vierasottelussa Klubin on laukonut useammin, 0,74 laukausta per pallonhallintaminuutti. Keskimäärin HJK on ampunut tällä kaudella 0,36 laukausta pallonhallintaminuuttia kohden.

HJK syötti ottelussa 505 syöttöä, jotka menivät 82 prosentin tarkkuudella omille. IFK Mariehamnilla syöttöjä oli 464, joista 81 % oli tarkkoja. HJK:lta eniten syöttöjä oli Faith Friday Obilorilla (66 syöttöä/88 % tarkkoja) ja Daniel O’Shaughnessyllä (64/78 %), IFK Mariehamnilta Robbie Crawfordilla (69/80 %) ja Daniel Sjölundilla (60/87 %). Nämä samat pelaajat vastasivat joukkueidensa yleisimmistä syöttökombinaatioista, Obilor ja O’Shaughnessy syöttivät toisilleen 29 kertaa, Crawford ja Sjölund 23 kertaa.

Vastustajan rangaistusalueelle eniten syöttöjä oli Lassi Lappalaisella, jonka kymmenestä syötöstä viisi meni perille. IFK Mariehamnilta eniten syöttöjä boksiin jakeli Crawford, yhteensä 18, niistä onnistuneesti yhdeksän.

HJK voitti ottelun kaksinkamppailut 55-prosenttisesti. Niissä useimmin kamppaili Vertainen, joka voitti 41:stä kaksinkamppailustaan 46 %. Kotijoukkueelta eniten kaksinkamppailuita oli Aristide Mbomalla, joka voitti 28:sta kaksinkamppailustaan 39 %.

Ohitusyrityksiä HJK:lla oli 22, IFK Mariehamnilla 35. Eniten niitä oli Klubin pelaajista Vertaisella (6), Lappalaisella (5) ja Riskillä (5). IFK Mariehamnilta eniten ohitusyrityksiä oli Robin Sidillä ja Simon Silverholtilla, molemmilla kahdeksan.

HJK:lla on tällä hetkellä kasassa 21 pistettä, kun joukkue on pelannut 14 ottelua. Maaliodotusarvoihin perustuvan pisteodottaman mukaan pisteitä pitäisi olla pari kolme enemmän, mikä Veikkausliigan kahdeksan edelliskauden pistekeskiarvojen mukaan olisi pronssivauhtia.

Kauden kymmenen ensimmäisen ottelun jälkeen HJK:n pistekeskiarvo oli 1,2 ja pisteodottamakeskiarvo 1,55. Toni Koskelan hypättyä puikkoihin neljän viime ottelun pistekeskiarvo on ollut 2,25 ja pisteodottamakeskiarvo 2,02. Koskelalla on tosin varsin vähän otteluja alla eikä vahvoja johtopäätöksiä voi vielä tehdä, mutta ensimmäisten ottelujen perusteella HJK:n suunta näyttäisi pisteiden valossa olevan oikea.

Lähde: InStat