Tilastoraportti: Ensimmäinen jakso ratkaisi Stadin derbyn

Vahva ensimmäinen jakso, jolla HJK teki kaksi maalia, ratkaisi voiton kauden toisessa Stadin derbyssä. Toisen jakson hallinta oli HIFK:lla, mutta HJK onnistui pitämään punapaidat pois vaarallisilta maalipaikoilta.

HJK Tilastot

HJK aloitti ensimmäisen jakson vahvasti. Ensimmäisen vartin pallonhallinta oli Klubille 69-prosenttisesti, laukaukset 3–0 ja syötöt vastustajan boksiin 8–1. Ottelun ensimmäinen maali nähtiinkin vajaan yhdeksän minuutin pelin jälkeen. Nikolai Alho syötti pallon keskelle Kaan Kairiselle, joka tälläsi pallon vasurillaan HIFK-maalin oikeaan alakulmaan kaukaa rangaistusalueen takaa. Maalin jälkeen HIFK sai enemmän otetta pallosta, mutta Klubi sai pidettyä vastustajansa erittäin hyvin pois maalintekopaikoilta.

HJK:n toinen maali syntyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Riku Riski tarjoili maukkaan pallon maalin edustalle, josta Sebastian Dahlström jatkoi pallon maaliin. Ensimmäisen jakson laukaukset Klubille 8–2.

Toisella jaksolla Klubi ei saanut aikaiseksi kuin yhden maalintekoyrityksen, mutta toisaalta joukkueen ei maalipaikkoja tarvinnutkaan kovin kiihkeästi hakea, vaan riitti, että piti vastustajan pois hyviltä maalipaikoilta. HIFK sai luotua toisella nelivitosella kuusi maalintekoyritystä, mutta kovin vaarallisia maalipaikkoja ei HIFK ei saanut aikaiseksi. HIFK:n tilastollisesti vaarallisin paikka syntyi ottelun 69:nnellä minuutilla Erikson Carlosin päästyä jatkamaan Hassan Sesayn keskityksen maalialueen viivan takaa, mutta laukaus suuntautui HJK-maalin ohi.

HJK:n pelaajista eniten maalintekoyrityksiä oli Evans Mensahilla, kolme. Mensahin maalintekoyrityksistä maalia kohti meni yksi. HIFK:lta ahkerimmin laukoi Erikson Carlos, joka yritti maalintekoa viidesti, niistä kolme maalia kohti.

Ensimmäisen viidentoista minuutin lisäksi HJK hallitsi palloa vahvasti myös toisen jakson ensimmäisen vartin (HJK 63 %, HIFK 37 %), mutta muuten ottelun pallonhallinta oli vastustajalla. Koko ottelun pallonhallinta meni 53–47 % HIFK:lle. Stadin derby oli vasta toinen ottelu kaudella 2019, kun HJK on pitänyt palloa vähemmän hallussaan kuin vastustajansa. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui FC Honkaa vastaan.

HIFK:ta vastaan pallo oli HJK:lla yhteensä 23 minuuttia ja 45 sekuntia, mikä on vähiten koko kauden aikana. Keskimäärin Klubi on pitänyt palloa lähes 10 minuuttia enemmän, 33 minuuttia ja 19 sekuntia.

Myös syöttöjä kirjattiin HIFK:ta vastaan vähiten kauden 2019 otteluissa, vain 402 (75 % omille), kun keskimäärin HJK on syöttänyt 578 syöttöä ottelua kohden. HIFK:lla syöttöjä oli 453 (83 %).

Derbyssä Klubi pelasi huomattavasti suoraviivaisemmin kuin kauden aiemmissa otteluissa. Pitkiä syöttöjä annettiin 51, mikä oli 12,7 % kaikista syötöistä. Sekä määrä että suhteellinen osuus olivat kauden suurimmat, sillä keskimäärin HJK on syöttänyt 33 pitkää syöttöä ottelua kohden, mikä vastaa 5,8 % kaikista syötöistä. Eteenpäin suuntautuneita syöttöjä (InStat tilastoi syötöt taaksepäin, sivuttain tai eteenpäin meneviksi) syötettiin HIFK:ta vastaan myös eniten tällä kaudella, 40,8 % kaikista Klubin syötöistä, kun kauden keskiarvo on 30,6 %.

Kaksinkamppailut menivät HJK:lle 56-prosenttisesti. Niitä oli eniten Kairisella sekä Lassi Lappalaisella, molemmilla 22. Sekä Kairinen että Lappalainen voittivat kaksinkamppailuistaan 13. HIFK:lta eniten kaksinkamppailuissa mukana oli Erikson Carlos, joka voitti 50 % kolmestakymmenestä kaksinkamppailustaan.

Lähde: InStat