Tilastoraportti: HJK taas tasapeliin KuPS:n kanssa

KuPS otti lauantaina kauden toisen tasapelipisteensä HJK:lta, tällä kertaa maalein 1–1. Myös kauden ensimmäisessä kohtaamisessa huhtikuussa joukkueet olivat päätyneet tasapelitulokseen, tuolloin maalein 0–0.

HJK Tilastot

HJK:n ja KuPS:n välisessä ottelussa ei maalintekoyrityksillä juhlittu. Ensimmäisellä jaksolla HJK laukoi kolme kertaa, KuPS ei kertaakaan. Toisella jaksolla Klubi yritti maalintekoa viidesti, samoin KuPS.

Lisäksi joukkueiden oli vaikea saada vetojaan suuntautumaan kohti vastustajan maalia, sillä HJK:n maalintekoyrityksistä vain yksi, Evans Mensahin maali, meni maalia kohti. KuPS sai ammuttua kaksi laukausta maalia kohti, niistä viimeinen meni myös maaliin Lucas Rangelin jalasta.

Rangaistusalueen sisältä Klubin laukauksista lähti neljä. Kuopiolaisten maalintekoyritykset puolestaan lähtivät kaikki boksin sisältä.

Eetu Vertainen vastasi kolmesta HJK:n kahdeksasta maalintekoyrityksestä, Nikolai Alho ja Mensah kahdesta mieheen ja Riku Riski yhdestä. KuPS:n viidestä maalintekoyrityksestä jokainen lähti eri pelaajan jalasta.

HJK hallitsi palloa, kuten on hallinnut yhtä vaille kaikissa kauden otteluissaan. KuPS:aa vastaan pallonhallinta oli Klubilla 63-prosenttisesti. Syöttöjä HJK-pelaajat antoivat 564 ja niistä omille meni 85 %. Keskimäärin HJK on tämän kauden otteluissaan syöttänyt 589 syöttöä ottelua kohden, mikä on sarjassa toiseksi eniten. Honka on syöttänyt liigajoukkueista eniten syöttöjä, 608 per ottelu. Vähiten syöttöjä on ollut HIFK:lla, joka syöttää keskimäärin vain 364 syöttöä ottelua kohden.

KuPS vei ottelun kaksinkamppailut 55-prosenttisesti. HJK:lta eniten kaksinkamppailuita oli Faith Friday Obilorilla, 16, ja Obilor voitti kaksinkamppailuistaan tasan puolet. KuPS:n pelaajista eniten kaksinkamppailuita oli Rangelilla, peräti 30, ja niistä brasilialainen voitti 13.

Ohitusyrityksiä HJK:lla oli yhteensä 24, ja niistä onnistui 14 (58 %). Eniten ohitusyrityksiä oli Alholla, viisi, sekä Mensahilla ja Vertaisella, molemmilla neljä. KuPS:n neljätoista ohitusyritystä meni läpi varsin kovalla prosentilla, sillä niistä onnistui yksitoista, 79 %. Eniten yrityksiä oli Issa Thiawilla, viisi, joista onnistui jokainen.

Klubi on ollut tällä Veikkausliiga-kaudella palloa ylivoimaisesti eniten hallinnut joukkue, pallo on ollut HJK:n hallussa keskimäärin 61-prosenttisesti. Joukkueen keskimääräinen syöttöprosentti on 86 %, vain Hongalla on ollut hieman Klubia tarkemmat syötöt.

Epätarkimmat syötöt ovat olleet HIFK:lla ja IFK Mariehamnilla, joiden syöttötarkkuus jää alle 77 prosentin.

Sen lisäksi, että Honka syöttää eniten, on sen syöttötempo sarjan kovin, sillä espoolaiset syöttävät keskimäärin 18,6 syöttöä jokaista pallonhallintaminuuttia kohden. HJK on tällä mittarilla mitattuna Veikkausliigan keskitasoa syöttäen 17,3 syöttöä per pallonhallintaminuutti.

HIFK:n syöttötahti on liigan verkkaisin, sillä joukkue jakelee 16 syöttöä pallonhallintaminuuttia kohden. Myös SJK:n syöttötempo jää alle 17 syötön per pallonhallintaminuutti.

HIFK, joka on Klubin seuraava vastustaja torstain Stadin derbyssä, poikkeaa pelityyliltään HJK:sta selvästi. Sen syöttötempo on hidasta, se hallitsee vähän palloa ja syöttää suhteellisen epätarkasti, ja lisäksi sen pallonhallintajaksot ovat sarjan lyhyimmät ja syöttöjen pituudet suurimmat.

HJK edustaa Hongan kanssa tässäkin kuvaajassa toista ääripäätä, sillä niiden pallonhallintajaksot ovat Veikkausliiga-joukkueiden pitkäkestoisimpia ja syötöt lyhimpiä.

Jos HIFK ei edusta pallonhallintaan ja lyhyempiin syöttöihin perustuvaa peliä, on se silti tehokas luomaan maalintekoyrityksiä omissa pallonhallintajaksoissaan. Vain IFK Mariehamn ja Ilves saavat aikaan keskimäärin enemmän maalintekoyrityksiä jokaista pallonhallintaminuuttia kohden kuin HIFK, joka laukoo 0,48 kertaa per pallonhallintaminuutti. HJK:lla vastaava lukema on 0,36 laukausta per pallonhallintaminuutti.

Vaikka HIFK laukoo usein, lähtevät sen maalintekoyritykset usein kaukaa vastustajan maalilta. HIFK on ainoa joukkue, jonka laukauksista alle puolet lähtee rangaistusalueen sisältä (45,0 %). VPS:n laukauksista boksin sisältä lähtee liigajoukkueista suhteessa eniten, 61,0 % ja HJK:n laukauksista toiseksi eniten, 57,9 %.

Lähde: InStat