Tilastoraportti: Klubi jatkoon pitkän kaavan kautta
HJK eteni jatkoon Veikkausliigan Eurooppa-liigan karsintojen ensimmäisessä ottelussa FC Lahtea vastaan. Jo ottelun ensimmäinen jakso enteili Klubin voittoa, mutta lopulta jatkopaikka irtosi vasta jatko-ottelun ja rangaistuspotkujen jälkeen.
Ottelun ensimmäinen jakso alkoi suhteellisen rauhallisesti, ensimmäisen puolituntisen kaksi ainoaa maalintekoyritystä syntyi FC Lahdelle, mutta kumpikaan niistä ei lopulta laittanut Klubi-maalivahti Maksim Rudakovia töihin. HJK:n ensimmäinen maalintekoyritys syntyi rangaistuspotkusta Jani Tanskan kaadettua Eetu Vertaisen rangaistusalueella. Petteri Forsell ei pilkulta erehtynyt vaan vei Klubin 1–0-johtoon.
Vain viisi minuuttia avausmaalista HJK tuplasi johtonsa. Vertainen antoi rangaistusalueen takaa Lahden puolustuslinjan puhkovan syötön maalialueen kulmaan Evans Mensahille, joka sijoitti pallon varmasti maalin oikeaan alakulmaan. Taukojohto 2–0 Klubille.
Toisen jakson alun parhaat maalipaikat tulivat HJK:lle, mutta maaleja kotijoukkue ei saanut aikaiseksi. Sen sijaan Lahti pääsi peliin mukaan ottelun 67:nnellä minuutilla. Eemeli Virta kaadettiin rangaistusalueella, ja tilanteesta seuranneen rangaistuspotkun ampui maaliin Josu.
FC Lahti tuli tasoihin ja kamppailemaan jatkopaikasta reilu kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun HJK-puolustus ei onnistunut purkamaan kulmapotkun jälkeistä tilannetta, ja Jasin Assehnoun laukoi pallon maaliin rangaistusalueen takaa ottaen vielä kimmokkeen Faith Friday Obilorista.
Varsinaisella peliajalla ei maaleja enää nähty, ja kun jatko-ottelukaan ei lisämaaleja tuonut Lahden loppuhetkien läpiajosta huolimatta, haettiin ottelulle voittajaa rangaistuspotkuilla. Niissä HJK oli vahvempi ja otti ehkä hivenen ansaitunkin voiton maalipaikkojen laadun perusteella.
Ottelun maalintekoyritykset menivät HJK:lle lukemin 12–11. Sekä HJK että Lahti laukoivat molemmat viisi kertaa kohti maalia. HJK:n maalintekoyrityksistä kuusi meni ohi maalin ja yksi blokattiin. Lahden maalipaikoista kolme meni maalin ohi ja kolme katkottiin. HJK:lta eniten maalintekoyrityksiä oli Mensahilla sekä Rafinhalla, molemmilla neljä. Lahden ahkerimmat laukojat olivat Josu ja Assehnoun, jotka molemmat yrittivät maalintekoa kolmesti.
Klubin maalintekoyritysten keskimääräinen etäisyys vastustajan maalista oli 14,4 metriä. Lahti puolestaan laukoi omat yrityksensä huomattavasti kauempaa, keskimäärin 21 metrin päästä HJK:n maalista.
HJK voitti ottelun pallonhallinnan lukemin 52–48 %. Syöttöjä HJK-pelaajilla oli 577 ja ne menivät omille 85 prosentin tarkkuudella. Lahdella syöttöjä oli 567 ja ne onnistuivat 82-prosenttisesti. Molemmat joukkueet saivat toimitettua rangaistusalueelle 35 syöttöä. Klubi onnistui niissä 80-prosenttisesti ja Lahti 31-prosenttisella tarkkuudella.
Omissa pallonhallintajaksoissaan Lahti eteni HJK:ta tehokkaammin vastustajan kenttäpuoliskolle (59 % pallonhallintajaksoista, HJK 55 %), mutta Klubi vei ne paremmalla prosentilla rangaistusalueelle (17 % pallonhallintajaksoista, Lahti 10 %).
Syötönkatkoja HJK:lla oli 48, joista viisi vastustajan kenttäpuoliskolla. Lahti katkoi 33 syöttöä, ja niistä 12 tapahtui HJK:n puolella kenttää.
HJK-pelaajat yrittivät ohittaa vastustajansa kuljettamalla yhteensä 30 kertaa, ja niistä onnistui tasan puolet. Lahdella ohitusyrityksiä oli 31, mutta niiden onnistumisprosentti oli Klubia heikompi, 32 %.
Ottelun kaksinkamppailut käytiin varsin tasaisesti, sillä ne menivät tasan puoliksi. HJK oli vahvempi maassa käydyissä kaksinkamppailuissa (54 %) ja Lahti ilmassa (58 %).
Lähde: InStat