Tilastoraportti: Koskelan HJK-debyytti toi kauan kaivatun voiton

Toni Koskela pääsi heti ensimmäisessä ottelussaan Klubin päävalmentajana maistamaan voittoa. Voittoa, joka helsinkiläismiehistöltä oli jäänyt ottamatta peräti kahdeksassa peräkkäisessä Veikkausliiga-ottelussa.

HJK otti sunnuntaina vihdoin ensimmäisen voittonsa sitten huhtikuun kahdeksannen päivän maalein 3–1 Kokkolan Pallo-Veikoista. Voittojen välissä ehti kulua yhteensä 48 päivää.

Voitto tuli lopulta suhteellisen vakuuttavasti. Toki KPV:llakin oli omat paikkansa, mutta kokonaisuudessaan paremmat maalipaikat olivat HJK:lla.

HJK vs KPV - xG-kuvaaja

Klubi laukoi ottelussa 13 kertaa. Noista kolmestatoista viisi meni maalia kohti ja kahdeksan lähti rangaistusalueen sisäpuolelta. Eniten maalintekoyrityksiä oli Riku Riskillä, kolme, joista yksi meni maaliin ja Eetu Vertaisella, samoin kolme. Maalintekoyrityksiin eniten syöttöjä tarjoili Kaan Kairinen, jonka jalasta lähti pallo peräti viiteen HJK:n laukaukseen. Kairisen syötöistä neljä syntyi erikoistilanteista.

KPV sai luotua seitsemän maalintekoyritystä, joista neljä meni HJK-maalia kohti. KPV:n innokkain laukoja oli Harri Heiermann, joka vastasi neljästä KPV:n maalintekoyrityksestä, niistä yksi meni maalia kohti.

Ottelun pallonhallinta oli taas vahvasti HJK:n. Tällä kertaa pallo oli HJK:n hallussa 59 % peliajasta, mikä ei sinänsä minään yllätyksenä tullut, onhan Klubi hallinnut tämän kauden Veikkausliiga-otteluissa palloa keskimäärin 63,1-prosenttisesti.

HJK vs KPV - Laukaukset ja syötöt

HJK syötti 566 syöttöä, jotka menivät omille 83 % tarkkuudella. KPV:lla syöttöjä oli 408, ja ne löysivät perille 73-prosenttisesti. Eniten syöttöjä oli HJK:n pelaajista Daniel O’Shaughnessyllä (82 syöttöä/94 %), KPV:lta Josimovilla (55 syöttöä/76 %). Rafinha syötti jo toista otteluaan putkeen kaikki syöttönsä 100-prosenttisesti omille. Tosin KPV:ta vastaan hän ehti pelata vaihtomiehenä vain 19 minuuttia ja syöttää sinä aikana kymmenen syöttöä.

HJK vyörytti hyökkäyksensä vahvasti laitojen kautta. Joko vasemman (43,5 %) tai oikean (42,4 %) laitakaistan kautta hyökkäyksistä kulki yhteensä 85,9 %, mikä on korkein suhteellinen osuus tällä kaudella. Keskeltä hyökkäyksistä kulki siis ainoastaan 14,1 % kaikista Klubin hyökkäyksistä. Keskimäärin HJK:n hyökkäyksistä on tällä kaudella kulkenut vasemman laitakaistan kautta 40,2 %, keskeltä 22,8 % ja oikean laitakaistan kautta 37,0 %.

Laiturit Lassi Lappalainen ja Ivan Tarasov olivat innokkaimmin haastamassa vastustajan pelaajia, molemmilla ohitusyrityksiä oli seitsemän. Lappalainen onnistui tosin vain yhdessä yrityksessään, Tarasovkin vain kahdesti. Yhteensä HJK-pelaajilla oli ohitusyrityksiä 31, joista onnistui 12.

HJK vs KPV - Ohitukset ja kaksinkamppailut

Ottelussa käydystä 139:stä kaksinkamppailusta HJK voitti 49 %. Pääpalloissa HJK oli vahva, sillä klubilaiset voittivat niistä 60 %. HJK on kuluvalla kaudella ollut koko Veikkausliigan vahvin ilmassa käydyissä kaksinkamppailuissa, ennen KPV-ottelua se oli voittanut niistä 57 %. HJK:n otteluissa pääpalloja on tosin nähty toiseksi vähiten, 37, yhtä monta on ollut RoPS:n otteluissa. Vain Hongan otteluissa niitä on ollut vähemmän, keskimäärin 33 ottelua kohden. Eniten ilmassa käytyjä kaksinkamppailuita on ollut IFK Mariehamnin otteluissa, keskimäärin 62 ottelua kohden. Maarianhaminalaiset ovat voittaneet pääpalloista 56 %.

Lähde: InStat