Tilastoraportti: VPS:lle jälleen voitoton Töölön-reissu

VPS:lla ei viime vuosina ole ollut helppoa Töölössä pelatuissa keskinäisissä Veikkausliiga-otteluissa. Kaksi edellistä keskinäistä HJK:n kotiottelua olivat molemmat päättyneet Klubin 5–0-voittoihin, ja edellisen kerran VPS on Veikkausliigassa voittanut HJK:n Helsingissä kaudella 2013.

HJK otti ottelussa tuttuun tapaan pallonhallinnan itselleen. VPS on Veikkausliigan tämän kauden pallonhallintatilastoissa kolmantena hallittuaan palloa keskimäärin 53-prosenttisesti, mutta HJK:ta vastaan se tyytyi pitämään palloa vain 31 % peliajasta. Vasta ottelun lopussa VPS otti palloa enemmän itselleen, viimeisen 15 minuutin aikana pallonhallintalukemat olivat tasaisemmat 52–48 % HJK:lle.

Suhteellisen vähäisestä pallonhallinnastaan huolimatta VPS käytti pallon kanssa viettämänsä ajan tehokkaasti hyväkseen ja loi 11 maalintekoyritystä. VPS on tällä kaudella ollut Veikkausliigan vähiten laukova joukkue (keskimäärin 8,1 maalintekoyritystä/ottelu), mutta toistaiseksi ei mikään toinen liigajoukkue ole kuluvalla kaudella laukonut useammin Töölössä pelatuissa otteluissa. Vain KuPS sai huhtikuun vierailullaan luotua samat 11 maalintekoyritystä kuin VPS. VPS:n maalintekoyrityksissä oli tosin se pieni miinus, että vain yksi niistä meni maalia kohti.

HJK:lla oli VPS:aa vastaan 18 maalintekoyritystä, mikä on hieman enemmän kuin sen kauden keskiarvo (16,7). VPS:n puolustuspelaamisen tiiviydestä kertoo kuitenkin se, että joukkue blokkasi seitsemän HJK:n laukausta, noin 39 %, kun keskimäärin HJK:n laukauksista on kuluvalla kaudella blokattu 25 %. Maalia kohti HJK:n laukauksista meni viisi.

Eniten maalintekoyrityksiä oli Mosalla, viisi, mutta niistä yksikään ei mennyt maalia kohti, vaan yrityksistä kolme suuntautui ohi maalin ja kaksi niistä blokattiin. Toiseksi eniten laukauksia oli João Klaussilla, kolme, joista kaksi maalia kohti.

xG

Joukkueilla oli vaikeuksia saada luotua supervaarallisia maalipaikkoja ennen kuin vasta ottelun lisäajalla Klaussin pelattua Jordanin läpiajoon. Läpiajo kuitenkin päättyi VPS-veskari Samu Volotisen torjuntaan. Ottelun ainoaksi maaliksi jäi Juha Pirisen upea vapaapotku noin 25 metristä ottelun 52 peliminuutilla.

HJK syötti ottelussa 756 kertaa, ja syötöistä 89 % meni omille. Lukemat ovat keskiarvoja suurempia, sillä tällä kaudella Klubi on syöttänyt ottelua kohden keskimäärin 530 syöttöä, jotka ovat menneet 84-prosenttisesti perille. VPS puolestaan syötti vain 307 syöttöä (81 % omille), mikä on reilusti vähemmän kuin sen ottelukohtainen keskiarvo, 527 syöttöä (85 %).

Kolme HJK-pelaajaa syötti ottelussa yli 90 syöttöä, Pirinen (96 syöttöä/86 % omille), Faith Friday Obilor (91/95 %) ja Ville Jalasto (91/89 %). Puolustuslinjan ulkopuolisista pelaajista eniten pallossa oli Mosa, joka syötti 82 syöttöään 90-prosenttisella tarkkuudella perille asti.

HJK voitti ottelun kaksinkamppailut 57-prosenttisesti. Mosalla niitä oli kotijoukkueesta eniten, 31, ja hän voitti niistä 20, eli noin 65 %. Normaalimäärään reilu lisäys, sillä keskimäärin Mosalla on kaudella 2018 ollut ottelua kohden 19 kaksinkamppailua, joista hän on voittanut noin 50 %. Mosalla oli ottelussa myös yhdeksän ohitusyritystä, eniten klubilaisista, ja yrityksistä kuusi onnistui (Mosan kauden keskiarvo 6 yritystä, joista 3,8 onnistunutta).

 

Haetaan tilastodataa HJK vs VPS…