Toinen karsintakierros käyntiin Belgradissa

HJK kohtaa keskiviikkona Crvena Zvezdan eli Punaisen Tähden vieraskentällä. Ottelu alkaa kello 21:45.

HJK matkasi Belgradiin täynnä nälkää. Lauantaina joukkue pelasi kenraalissaan karvaan tasapelin Ilveksen vieraana, kun kotijoukkue tasoitti kamppailun lisäajalla rankkarista. Helsinkiläisten osumasta vastasi hurjassa vireessä oleva Riku Riski. Laituri on tykittänyt edellisen 135 pelaamansa minuutin aikana kolme osumaa ja ollut joukkueen tärkeimpiä palasia.

Klubin kaksi tuoretta hankintaa tekivät debyyttinsä niin ikään lauantaina. Väkevästi esiintynyt Willian Parra oli avauksessa ja urakoi ensiesiintymisessään 55 minuuttia. Tim Väyrynen pelasi vastaavasti ottelun lopusta vartin tultuaan vaihdosta kentälle. Kaksikosta molemmat ovat valmennuksen käytettävissä Belgradin Crvena Zvezdaa vastaan. Tuoreimman hankinnan Victor Luizin pelilupa ja rekistöröinti ovat kunnossa, mutta hän ei pelaa vielä avausosassa.

Keskiviikon haaste on iso. Crvena Zvezda on ollut perinteisesti äärimmäisen vaikea vastustaja kotikentällään Crvena Zvezda Stadiumilla, jonne mahtuu reilut 55 000 katsojaa.

Esimerkiksi viime kaudella Crvena Zvezda pelasi pääsarjassa 15 kotiottelua. Näiden saldo oli 14 voittoa ja yksi tasapeli maalierolla 44-6. Myös kansainvälisissä peleissä on kulkenut kotona. Crvena Zvezda selvitti viime kaudella tiensä Mestarien liigan lohkovaiheeseen ensimmäistä kertaa sitten kauden 1991–92. Neljän kotikarsintapelin saldo oli kaksi voittoa sekä tasapeliä maalierolla 6-1. Lohkovaiheessa joukkue kaatoi kotonaan Liverpoolin sekä pelasi tasan Napolin kanssa. Crvena Zvezda hävisikin koko kaudella vain yhden kotiottelun: ranskalaiselle PSG:lle Mestarien liigan alkulohkossa.

Crvena Zvezdalla on allaan kymmenen tappiota kotikarsintapeliä, joiden saldona on seitsemän voittoa ja kolme tasapeliä maalierolla 16-3. 2010-luvulla karsintatappioita kotikentällä on kertynyt vain neljä, kun pelejä on takana 21.

Serbian pääsarja käynnistyi lauantaina. Crvena Zvezda kaatoi sarjanousija Javorin kotikentällään lukemin 2-0. Branko Jovičić ja Ben El Fardoun viimeistelemät osumat syntyivät jo avauspuoliajalla ja joukkue pääsi pelaamaan koko toisen puolikkaan miehen ylivoimalla. Crvena Zvezda kierrätti pelaajistoaan, sillä avauksessa oli vain kuusi samaa pelaajaa kuin joukkueen edellisessä kamppailussa Mestarien liigan karsinnoissa.

Crvena Zvezda eteni toiselle karsintakierrokselle kaatamalla liettulaisen Suduvan. Avausosa Liettuassa päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta toisessa osassa joukkue karkasi nopeasti johtoon Richmond Boakyen ja Marko Marinin osumilla. Suduva onnistui kavennuksessa vielä lisäajalla, mutta aika loppui liettualaisten kannalta kesken. Serbialaisilta punaisen kortin sai laitapuolustaja Marko Gobeljić, joka on näin ollen pelikiellon takia sivussa keskiviikkona.

Crvena Zvezda saa kuitenkin jalkeille äärimmäisen laadukkaan nipun. Hyökkäyksessä on tulivoimaa Richmond Boakyen ja Ben El Fardoun muodossa. Duo takoi viime kaudella Serbian pääsarjassa yhteensä 23 osumaa 27 ottelussa. Joukkueen pelin sielu on kuitenkin keskikentän hyökkäävässä roolissa viihtyvä kapteeni Marko Marin. Viime kaudeksi Belgradiin siirtynyt saksalainen valittiin heti debyyttisesongin jälkeen sarjan MVP-pelaajaksi. 30-vuotias Marin pyörittää erinomaisella pelisilmällään joukkueensa pelinrakentelua ja hyökkäyksiä, mutta osaa myös viimeistellä – viime kaudella Serbian pääsarjassa täysosumia kertyi kuusi. Toinen tärkeä palanen joukkueen keskikenttää on Dusan Jovančić, joka viihtyy puolustavassa roolissa, mutta on isossa roolissa hyökkäysten rakentamisen suhteen.

Crvena Zvezda vs HJK Helsinki
Ke 24.7.2019 klo 21:45
Crvena Zvezda Stadium, Belgrad