Toni Koskelan kommentit kauden avaustappiosta

KuPS oli jälleen kerran hankala vastustaja Klubille.

Perjantain kamppailusta ei taklauksia puuttunut.

KuPS vs HJK 2–1 (1–1)
18’ Joona Veteli 1–0
45’ Topi Keskinen 1–1
80’ Saku Savolainen 2–1

HJK joutui poistumaan Kuopiosta tappio niskassaan, kun isäntäjoukkue KuPS kukisti Klubin 100-vuotisjuhlaottelussaan lukemin 2–1. Molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä laadukkaassa ja vauhdikkaassa Veikkausliiga-ottelussa, ja lopputulosta voi pitää maalipaikkoihin nähden oikeutettuna.

Perinteitään kunnioittaen vihreämustassa paidassa pelannut KuPS aloitti juhlakamppailunsa selvästi Klubia terävämmin, ja isännät tuntuivat voittavan lähestulkoon jokaisen kaksinkamppailun. Kuopiolaisten prässi ja keskialueen täyttäminen sotkivat HJK:n pelinrakentelua tehokkaasti, eikä Klubilla ollut kunnollista kohdepelaajaa pitkille avauksille Bojan Radulovicin jouduttua jäämään sivuun avauksesta.

– Jouduimme tekemään tänään aika paljon erilaisia kompromisseja. Alkulämmittelyssä ilmeni, että Bojan (Radulovic) ei pysty avaamaan, ja koska hänet korvannut Anttu (Anthony Olusanya) on vasta kuntoutunut loukkaantumisesta, hän ei ole vielä 90 minuutin kunnossa. Lisäksi Diegolle (Aleksi Paananen) tuli puujalka, joten Lucas Lingman pelasi pidempään kuin oli alun perin tarkoitus, totesi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Joona Veteli vei KuPSin johtoon vajaan 20 minuutin pelin jälkeen, mikä vaikutti hieman laskevan kuopiolaisten suurinta hyökkäysintoa. Klubin hyökkääminen oli kuitenkin hankalaa, ja edellisissä peleissä säkenöinyt Topi Keskinen oli jatkuvasti kahden miehen vartioinnissa.

HJK oli ollut vastaavanlaisessa paineessa viimeksi melko tarkalleen puoli vuotta sitten toisen vihreäpaitaisen joukkueen, Real Betisin, vieraana. Joukkue piristyi kuitenkin hieman avausjakson lopulla, ja Keskinen nosti keltaisessa pelanneen Klubin tasoihin lisäajan kynnyksellä: Atom jatkoi päällään Tuomas Ollilan antaman kulmapotkun maalinedustalle, ja Keskinen runnoi irtopallon ruuhkan takaa maaliin.

Klubi tuli toiselle jaksolle huomattavasti paremmalla jalalla, mutta hallintaa ei onnistuttu siirtämään maalien muodossa tulostaululle. Ote kääntyi tunnin jälkeen takaisin kuopiolaisille, ja puolittaisia maalipaikkoja syntyi tasaiseen tahtiin Jesse Östin vartioimalle maalille.

– Kävimme tauolla taktisia juttuja läpi. Syöttömme olivat ensimmäisellä puoliajalla aivan liian pitkiä, emmekä voittaneet kakkospalloja juuri lainkaan. Seisoimme liikaa, mikä johti siihen, että hävisimme kaksinkamppailuja ja puolustimme huonosti. Lisäksi annoimme KuPSille todella helppoja etenemisiä ensimmäisellä jaksolla ja myös toisen jakson lopulla, kommentoi Koskela.

Ottelun kenties ilahduttavin asia oli Aapo Halmeen paluu. Loukkaantumisista kärsinyt Halme kellotti ensimmäiset minuuttinsa kuluvalla Veikkausliiga-kaudella, kun toppari tuli vaihdosta kentälle toisella puoliajalla. Vaihdon myötä Klubi siirtyi alusta poiketen kolmen topparin linjaan.

– Siirryimme pakotetun vaihdon myötä kolmen linjaan, jotta pystyimme nostamaan laitapelaajamme ylemmäs tyhjään tilaan jo pelin aikaisemmassa vaiheessa, kun KuPSin linja pelasi todella kapealla. Kaiken kaikkiaan emme saaneet näitä tiloja kuitenkaan hyödynnettyä, ja pisteet jäivät Kuopioon.

Lopulta KuPS käänsi ottelun edukseen. Viimeisen kympin käynnistyessä Seth Saarinen keskitti, ja erinomaisen liikkeen tehnyt Saku Savolainen puski pallon lähietäisyydeltä maaliin. Klubi yritti vielä metsästää tasoitusta, mutta KuPS-puolustus ei ollut yllätettävissä.

KuPS osoitti jälleen kerran sitkeytensä Klubia vastaan. Vaikka HJK onnistuikin voittamaan maaliskuussa pelatun Liigacupin välierän, on edellisestä Veikkausliigassa napatusta KuPS-voitosta vierähtänyt jo kohta kolme vuotta: elokuun 2020 3–0-vierasvoiton jälkeen joukkueet ovat kohdanneet pääsarjassa seitsemän kertaa, joista KuPS on voittanut nyt kaksi, ja pisteet on jaettu viidesti.