Topparitriosta huokuu rauhallisuus

Edustusjoukkueemme tutuksi -sarja jatkuu. Esittelyvuorossa ovat takalinjojen rauhalliset topparit Valtteri Moren, Markus Halsti ja Miro Tenho.

Valtteri Moren, Markus Halsti, Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Valtteri Moren, Markus Halsti, Miro Tenho

HJK:n takalinjoja pitää kasassa rauhallinen topparitrio. Viime kaudella kokenut Valtteri Moren palasi Klubiin, samoin paluun teki Markus Halsti. Nuorempaa voimaa puolustukseen tuo viime kauden tapaan Miro Tenho.

16 – Valtteri Moren

Valtteri Moren

Kiffenissä jalkapalloilun aloittanut ja PK-35:n kautta 14-vuotiaana Klubiin tullut Valtteri Moren, 29, on HJK:n akatemian kasvatti. HJK Klubi 04:n kautta hän nousi liigamiehistöön jo kaudella 2010, jolloin hän teki debyytin Veikkausliigassa. 

Paikka edustusjoukkueen kokoonpanossa vakiintui 2012, ja hän oli joukkueen runkopelaajia 2014, jolloin HJK pelasi UEFA Europa Leaguen lohkovaiheessa Torino FC:tä, FC Københavnia ja Club Bruggea vastaan.

Menestys HJK:ssa toi siirron Belgian pääsarjaan Waasland-Bevereniin, jossa Moren pelasi vuodesta 2015 alkaen. Kaksi viimeistä kautta hän oli joukkueen kapteeni, kunnes palasi viime vuonna 2020 Klubiin voittamaan sekä Suomen Cupin että Veikkausliigan mestaruuden.

Suomen nuorisomaajoukkueita Moren on edusanut U18-ikäluokasta lähtien, ja miesten maajoukkueessa hän on pelannut neljä ottelua.

– Liidaan puolustusta ja ohjaan kavereita alapuolelta. Pyrimme pitämään mahdollisimman monta kertaa nollapelin, tiivistää Valtteri Moren roolinsa joukkueessa.

– Tuon rauhallisuutta joukkueeseen, kun olen aika paljon nähnyt kaikkea. Olen hyvä pallon kanssa, avaan peliä ja ohjaan muita pelaajia, ja näin autan joukkuetta.

Pukukopissa Moren on rauhallinen kuten kentälläkin ja antaa muiden hoitaa puheet.

– Mutta kyllä mullakin on hetkeni. Kun hyvä juttu tulee, niin sen laitan eteenpäin, virnuilee Moren pilke silmäkulmassaan.

Menestys on HJK:ssa aina tavoitteena, niin myös Valtteri Morenilla.

– Henkilökohtaisesti haluan pelata mahdollisimman paljon matseja, ja joukkueena on tavoitteena tietysti mestaruus ja cupissa pitäisi pärjätä. Europelejä odotan tosi paljon – niissäkin pitäisi päästä pitkälle.

HJK:n joukkue kaudella 2021 näyttää Morenin mielestä tosi hyvältä.

– Jonkin verran on pelaajia vaihtunut, mutta tosi hyviä jätkiä on tullut sisään. Hyvä meininki on ollut treeneissä. Nyt kun olemme palanneet parin viikon tauon jälkeen, ovat kaikki innoissaan tähän vikaan rypistykseen ennen kauden alkua. Hyvä meininki! Aurinko paistaa ja pääsimme kotikentälle treenaamaan, päättää Moren.

Lue lisää: Moren palaa Klubiin »

Valtteri Moren – Katso video!

4 – Markus Halsti 

Markus Halsti

Pelaajauransa Markus Halsti, 36, aloitti FC Viikingeissä, josta hän tuli Klubiin 2003. HJK:ssa Halsti pelasi 77 ottelua kausina 2003–2007, jonka jälkeen hän jatkoi uraansa Ruotsissa GAISissa, josta hän siirtyi 2008 Malmö FF:n riveihin. Malmössä Halsti pelasi 2008–2014 mukaan lukien kaikki 12 Malmön UEFA Champions League -lohkovaiheen ottelua vuonna 2014.

Yhdysvalloissa MLS-sarjan DC Unitedissa Halsti pelasi 2015–2016, Tanskassa FC Midtjyllandissa 2016–2018 ja Esbjergissa 2018–2020. Klubiin hän palasi elokuussa 2020. 

Miesten maajoukkueessa Markus Halsti on pelannut 35 ottelua.

– Olen jengin vanhin ja kokenein, joten yritän jeesata näitä nuorempia tässä rinnalla. Yritän tuoda heille sitä, mitä olen oppinut tässä vuosien varrella, kertoo Markus Halsti roolistaan joukkueessa.

– Pelinäkemys, rauhallisuus ja leadership ovat vahvuuksiani, ja niitä minulta totta kai myös odotetaan.

– Pukukoppipelaajana olen ihan mielettömän hauska, mielettömän hyvät läpät! – ainakin omasta mielestäni, virnuilee Halsti. 

– Tämä on vähän klishee, mutta olen vähän niin kuin joukkueen isä-hahmo. Se tulee aika luontaisesti, että katson vähän muiden perään, miten kaikki toimii, ja jos pelaajilla on jotain, välitän sen tiedon ylöspäin valmennukselle.

Tavoitteet pelaajilla ovat yhteneväiset joukkueen tavoitteiden kanssa.

– Omalta osaltani haluan tietysti pelata niin monta peliä kuin pystyn, eli aina kun Klubi pelaa, niin olisin kentällä. Ja voittaminen on aina hauskaa, se on se miksi tätä hommaa tekee ja sen eteen haluaa tehdä kaikkensa. 

– Kun HJK:ssa pelaa, voittaminen aina tavoitteena. Se tarkoittaa, että haluamme voittaa kotimaisen liigan ja Suomen Cupin. Kovaa se tulee olemaan, mutta se on tavoite. Extrana tulevat sitten Eurooppa-pelit. Tavoite on siellä totta kai, että pääsisimme lohkovaiheeseen.

HJK:n joukkue kaudella 2021 on Halstin mielestä todella monipuolinen.

– Tämä on monimuotoinen joukkue. Meillä on tosi hyvä mix! On vanhempia pelaajia mutta myös tosi paljon nuoria ja nälkäisiä pelaajia. Meillä on taitavia kavereita ja fyysisiä kavereita, meillä on kaikkea tässä jengissä, kehuu Halsti.

– Tärkeä asia on tietysti, miten tämä saadaan toimimaan, kun on vähän ulkomaalaisia ja suomalaisia… Tosi jännittävä mix, jolta voi odottaa tosi paljon! Tältä pelaajistolta voi odottaa hyviä pelejä, kiteyttää Halsti.

Lue lisää: Halsti Klubiin! »

Markus Halsti – Katso video!

15 – Miro Tenho

Miro Tenho

Kaarinan Poikien kasvatti ja TPS:ssä ja FC Interissä läpimurron tehnyt Miro Tenho, 25, tuli Klubiin marraskuussa 2019. Debyytin Veikkausliigassa Tenho teki 2014 TPS-paidassa. Suomen nuorisomaajoukkueissa Tenho on pelannut U17–U19 -ikäluokissa. 

– Olen rauhallinen pallon kanssa ja ilman palloa, rauhoittava, balansoiva tekijä, kertoo Miro Tenho roolistaan kentällä.

– Tykkään myös avata peliä, ja olen siinä mielestäni myös hyvä. Ja vahvuutena myös pääpeli – pituuden takia, naurahtaa Tenho.

Pukukopissa Tenhon rauhallisuus näkyy myös, vaikka hän hakeutuukin mielellään muiden seuraan.

– En tykkää olla yksin nurkassa, tykkään jauhaa kaveriden kanssa, mutta en ole kuitenkaan se äänekkäin.

Tavoitteet ovat Miro Tenhollakin selvät.

– Joukkueen tavoitteet edellä mennään. Haluamme voittaa, ja haluan nähdä, että olemme entistä dominoivampia. Viime kaudesta, vaikka voitimmekin tuplamestaruuden, meille jäi paljon parannettavaa, että ollaan  se pelottava ja vaarallinen HJK, sanoo Tenho vakuuttavasti.

– Oma tavoitteeni on tietysti pelata parempi kausi kuin viime vuonna. Haluan aina kehittyä ja edetä urallani.

Miro Tenhon näkemys HJK:n kauden 2021 joukkueesta on selkeä.

– Jengi on tosi mukava! Kaikki tulemme toimeen keskenämme. Alkuvuodesta on ollut paljon myös junnuja joukkueen mukana, ja mielestäni hekin ovat päässeet hyvin mukaan. Tähän joukkueeseen on helppo tulla sisään, se on ollut kiva huomata.

Lue myös: Klubille uusi toppari »

Miro Tenho – Katso video!