Tuplamestarien taustalla hyvä ravinto ja uni

HJK:lla on hyvät kokemukset ravinto- ja univalmennuksen integroimisesta pelaajien arkeen. Kansainvälisestikin ajatellen HJK on luonut ainutlaatuisia elementtejä pelaajiensa parhaan mahdollisen suorituksen mahdollistamiseksi.

– Patrik Borg ja Henri Tuomilehto ovat osa HJK:n valmennuskokonaisuutta ja pelaajien arkea, sillä pelaamisen ja harjoittelun vaatimustaso vaatii kokonaisvaltaista suunnittelua, päävalmentaja Mika Lehkosuo kiittelee taustaryhmäänsä menestyksekkään kauden jälkeen.

HJK edustusjoukkueen ravitsemusvalmennuksesta vastaava ravitsemusasiantuntija Patrik Borg tavoitettiin tutustumasta FC Barcelonan organisaation ravitsemusseurantaan.

– Huippujalkapallossa ravitsemukseen kiinnitetään suurta huomiota sen kaikilla merkitystasoilla: suorituskykytekijänä, palauttavana voimana, terveiden harjoituspäivien lisääjänä, vammoista toipuessa ja pystyvyyden tunteen kasvattajana. HJK on hienosti satsannut ravitsemukseen ja kun toiminta on linkitetty valmennuksen ja uniohjauksen kanssa niin kokonaisuus on mukavasti hanskassa, Patrik Borg toteaa.

Pelaajien tarpeita suorittamisen, fyysisen kuormituksen ja arjen suhteen on pyritty parantamaan HJK:n edustusjoukkueen toiminnassa myös univalmennuksen avulla.

Urheilun huipulle pääseminen vaatii lahjakkuutta sekä kykyä harjoitella kovaa ja palautua.

– Virkistävä palautuminen edellyttää kuitenkin hyvää nukkumista. Palautumisesta huomattava osa tulee unen aikana. Tämä korostuu erityisesti huippu-urheilijoilla, uni vahvistaa opittujen liikeratojen muistijälkiä aivoissa ja syvän unen aikana erittyvä kasvuhormoni korjaa lihasvaurioita. Univalmennuksessa opastetaan valmennuksen tukena, osana muuta tavoitteellista toimintaa, urheilijaa systemaattiseen unen huolehtimiseen tavoitteena parempi palautuminen. Joskus apua tarvitaan vähän, joskus vähän enemmän.

– Voittajat tehdään yöllä. Helpoin tapa parantaa suoritustaan on kehittää nukkumistaan. Jos joku keksii paremman ja helpomman tavan, käsi ylös, heittää unilääkäri Henri Tuomilehto.

HJK haluaa olla kokonaisvaltaisen valmennuksen ja urasuunnittelun malliseura. Kunniahimoinen akatemiaohjelma ja yksityiskohtainen valmennusprosessi ovat strategisesti toiminnan keskiössä.

– Kuten joukkue, myös harjoittelu ja pelaajan ura ovat kokonaisuuksia, joissa jokaisella osa-alueella on merkitystä. Toivon, että pelaajat saavat meidän eri alojen ammattilaisten avulla HJK:ssa hyviä eväitä kehittyä jalkapalloilijan erityisominaisuuksien lisäksi ammattiurheilijoiksi, Mika Lehkosuo toteaa.