Tutustu HJK:n tielle keskiviikkona asettuvaan Tsekin mestariin

HJK ja FC Viktoria Plzeň kohtaavat Mestarien liigan toisella karsintakierroksella. Tsekkiläisvastustaja on nimenä jalkapallonseuraajille tuttu, mutta millaista jalkapalloa viimeksi kolme vuotta sitten lohkovaiheessa esiintynyt Viktoria pelaa ja keitä seurata? Ottelupari alkaa keskiviikkona Helsingissä ja päättyy tiistaina 26.7. Plzeňissä.

MIKÄ VIKTORIA PLZEŇ?

1911 perustettu FC Viktoria Plzeň on vuodesta 1993 pelatun Tsekin jalkapalloliigan, nykyisen Fortuna ligan, kuusinkertainen mestari, jota HJK ei ole kohdannut koskaan aiemmin. Maan itäosasta noin 170 000 asukkaan Plzeňistä tuleva Viktoria on Tsekin 2010-luvun menestysseura: se voitti ensimmäisen mestaruutensa kauden 2010–11 päätteeksi ja viime kausi 11 vuotta myöhemmin päättyi jo seuran kuudensiin mestaruusjuhliin.

Samassa Plzeňistä on tullut rutinoitunut europelijoukkue: se on pelannut 2010-luvulla kolme kertaa Mestarien liigan lohkovaiheessa sekä neljä kertaa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Viktoria Plzeň on viettänyt viime vuodet lyhyttä suvantovaihetta, sillä sen viimeisestä lohkopaikasta Euroopassa on kolme vuotta. Viime kaudella Plzeňin europelit päättyivät Konferenssiliigan viimeisellä karsintakierroksella tappioon bulgarialaiselle CSKA Sofialle.

Tsekin pääsarjassa viime kauden mestaruus katkaisi Viktoria Plzeňin kolme kautta kestäneen kuivan jakson. Fortuna ligassa pelataan samanlaisella sarjajärjestelmällä kuin kotimaisessa Veikkausliigassakin. Plzeň lähti runkosarjan jälkeen yläloppusarjaan toiselta sijalta Slavia Prahan perässä mutta voitti kauden seitsemästä viimeisestä pelistä kuusi ja pääsi juhlimaan mestaruutta seitsemän pisteen erolla runkosarjan voittajaan.

Katso video!

MITEN VIKTORIA PLZEŇ PELAA?

Fortuna ligaa pelataan samassa tahdissa muiden suurten eurooppalaisten pääsarjojen kanssa, ja Plzeňin kausi on alkamassa vasta 30. heinäkuuta. Pilsner-oluen kotikaupungista kotoisin olevan Viktorian harjoituskausi on edennyt kaksijakoisesti. Se voitti neljässä ensimmäisessä harjoituspelissään Tsekin divariseurat Klatovyn, Karlovy Varyn ja Táborskon sekä viime kaudella KuPSin Eurooppa-liigasta pudottaman Slovakian mestarin Slovan Bratislavan tehden otteluissa 21 maalia.

Viimeiset kolme harjoituspeliä ovat taas menneet enemmän tai vähemmän penkin alle: 0–0-tasapeli romanialaista Botoșania vastaan, 1–3-tappio belgialaiselle Sint-Truidenille ja viimeisimpänä 0–0-tasapeli turkkilaisen Beşiktaşin kanssa. Vaikka liian suuria johtopäätöksiä on treenipeleistä turha vetää, HJK:n kannalta on lupaavaa, että Viktorian huonoin esitys tuli kolmen linjalla pelannutta Sint-Truidenia vastaan. Tsekkiläiset onnistuivat luomaan ottelussa vain 0,24:n maalin verran maaliodottamaa.  

Maalinteko onkin ollut Plzeňin kompastuskivi viimeisissä harjoituspeleissä. Seura myi viime kauden päätteeksi parhaan maalintekijänsä (19 maalia) Jean-David Beauguelin saudiarabialaiseen Al-Wehdaan. 30-vuotiaan ranskalaisen tilalle ei olla hankittu saman kaliiperin maalitykkiä, joten nähtäväksi jää, miten Beauguelin maalit saadaan korvattua.

Viktoria on kuitenkin panostanut tulevaan kauteen taloudellisesti ja saanut pidettyä viime kauden joukkueen kasassa, pois lukien äsken mainittu pääsarjan maalikuningas. Plzeň sai vasten odotuksia solmittua jatkosopimukset useiden parhaassa peli-iässä olevien pelaajien kanssa. Joukkueen keski-ikä on 26,6 vuotta.

Mestaruuteen päättyneellä viime kaudellakaan Viktoria Plzeňiä ei tunnettu räiskyvästä hyökkäyspelistä vaan sen tiukasti varjellusta maalista. Plzeňin 35 ottelussa tekemät 63 maalia oli 17 maalia vähemmän kuin toiseksi tulleen Slavia Prahan saldo. Omiin meni sen sijaan vain 21 maalia, joka oli pienin määrä Fortuna ligassa. Viktoria oli erityisen hyvä kääntämään yhden maalin otteluita voitokseen.

Joukkuetta valmentaa kokenut tsekkiläinen Michal Bílek. Tsekkoslovakian maajoukkueen entinen puolustaja ja keskikenttämies hyppäsi viime kesänä Plzeňin ruoriin toista kertaa urallaan – ensimmäinen pesti 2006–07 – ja valmensi joukkueen mestaruuteen heti ensimmäisellä kaudellaan. Hänen muihin meriitteihinsä kuuluu Tsekin maajoukkueen päävalmentajana toimiminen vuosina 2009–2013 sekä puolivälieräpaikka 2012 EM-kisoissa.

Kazakstanin maajoukkuetta sekä FC Astanaa ennen Viktoriaa valmentanut Bílek peluuttaa joukkojaan 4–2–3–1-muodostelmassa. Kurinalainen Plzeň on puolustussuuntaan todella aktiivinen ja pyrkii prässäämään kentän jokaisella osa-alueella. Tsekin pääsarja on yksi Euroopan juoksuvoimaisimmista sarjoista, joten tempovaatimus myös HJK:ta kohtaan kasvaa merkittävästi niin hyökkäyksen kuin puolustuksen osalta.

Viktorian hyökätessä palloja pelataan suoraviivaisesti kohti kookasta kärkipelaaja, jonka kautta peliväline etenee useimmiten laitaan joko suoraan tai keskikenttäpelaajien kautta. Laidoilla taas on paljon juoksuvoimaa ja 1v1-osaamista, palloa toimitetaan sieltä boksiin.

Bílekin joukkue on kookas ja erittäin fyysinen mutta myös juoksuvoimainen. Viktoria oli viime kaudella Fortuna ligan paras erikoistilannejoukkue sen jäätyä 18 maalia plussalle 27 tehdyn ja 9 päästetyn turvin.

KEITÄ SEURATA?

Jindřich Staněk #36
192-senttinen Jindřich Staněk on yksi mestarijoukkueen pelaajista, jonka jatkosopimuksen eteen Viktoria sai tehdä eniten työtä. Edellisessä maajoukkueikkunassa Tsekin avaavana maalivahtina toiminut Staněk oli viime kaudella Fortuna ligan paras maalivahti. Hän piti 28 pelaamassaan ottelussa 15 nollapeliä.  

26-vuotias maalivahti Plzeňin arvokkain yksittäinen pelaaja siirtomarkkinoilla. Staněk on monipuolinen maalivahti: aktiivinen vitosen boksissa, luotettava kaukolaukausten torjuja ja kykenee ottamaan otteluita ryöstäviä huipputorjuntoja. Viktoria voi kiittää häntä monien tärkeiden voittojen turvaamisista mestaruuskaudella.

Lukáš Kalvach #23
Keskikentän pohjalla pelaava 26-vuotias Lukáš Kalvach on Staněkin ohella toinen futarin parhaassa iässä olevista avainpelaajista. Viime kauden alun loukkaantuneena viettänyt pohjapelaaja antoi 22 pääsarjaottelussa 5 maalisyöttöä. Hän on onnistunut nousemaan myös Tsekin maajoukkuerinkiin ja esiintyi kesäkuussa UEFA Nations League otteluissa Espanjaa ja Sveitsiä vastaan.

Työteliäs Kalvach on hyvän potkutekniikan omaava monipuolinen keskikenttäpelaaja. 182-senttinen Olomoucin kasvatti omaa vaarallisen kaukolaukauksen, jota käyttää tilaisuuksien avautuessa. Suurin osa hänen tehoistaan syntyy luonnollisesti maalisyötöistä, tsekki yrittää monesti etsiä kärkipelaajaa aikaisilla keskityksillä. Tehoilun sijaan Kalvachin leipätyö on kuitenkin käynnistää ja rytmittää Plzeňin hyökkäyksiä sekä tehdä kovasti hommia puolustussuuntaan.

Jhon Mosquera #18
Jo hieman kokeneempi kolumbialainen Jhon Mosquera on 186-senttinen suoraviivainen vasenjalkainen laituri, joka osallistuu peliin aktiivisesti pyrkimällä jatkuvasti 1v1-ohituksiin ja keskityksiin. Yleensä vasempana laitapelaajana esiintyvän Mosqueran vaaraelementti onkin juuri hänen aktiivisuutensa – kun tarpeeksi monta kertaa haastaa tai keskittää, onnistuu joku suorituksista varmasti. Siitä todisteena on Plzeňin toiseksi tehokkaimman pelaajan titteli viime kaudella: 33 ottelussa seitsemän maalia ja kuusi maalisyöttöä.

Otteluissa kertyi lisäksi kuusi keltaista korttia. Kolumbialainen osaa myös likaisen pelin: milloin hankkien vapaapotkuja kevyehköjen kaatumisten jälkeen, milloin puolustaen kovaotteisesti päästen vastustajansa ihon alle. Vikkelä Mosquera on tunnollinen ja aggressiivinen puolustaja.

Tomáš Chorý #15
Senttiä vajaa kaksimetrinen Chorý on Plzeňin on kaikista todennäköisin pelaaja korvaamaan viime kauden maalikuningas Beauguelin ja aloittamaan kärjessä myös HJK:ta vastaan. Kesästä 2021 lähtien seurassa pelannut 27-vuotias jättiläinen oli viime kaudella kakkoskärki, jonka kohtalona oli useimmiten tulla vaihdosta kentälle. Silti otteluita kertyi yllättävän paljon, 33, joista kuudessa Chorý osui myös maalipuiden väliin.

Klubin toppareilla on edessä kova painiottelu, sillä fyysisenä uhkana ja vahvana pääpelaajana tunnettu kärkipelaaja on Viktorian hyökkäyksen keskipisteessä. Kysymysmerkkejä on silti ilmoilla, sillä Chorý ei ole vielä koskaan kyennyt kantamaan joukkueensa maalintekovastuuta harteillaan. Toissa kauden belgialaisessa Zulte Waregemissa lainalla viettänyt toisen polven jalkapalloilija on usein vaarallisempi alustamaan maalipaikkoja kuin viimeistelemään niitä. Chorýn suurin arvo saattakin olla hänen kykynsä tehdä muille tilaa ja luoda maalipaikkoja.

Jan Kopic #10
Bílekin alaisuudessa oikealla laidalla pelaava Kopic on oikeajalkainen laituri, jolla on tapana leikata sisään toiseksi hyökkääjäksi. Kokeneen 32-vuotiaan parhaat vuodet saattavat olla jo takanapäin, mutta hän pystyy edelleen olemaan vaarallinen.

Urallaan 25 maaottelua Tsekin paidassa pelannut Kopic on erityisen hyvä tuomaan palloa vaara-alueille loisteliailla tempokuljetuksilla. Juoksuvoimainen 180-senttinen teki viime kaudella 27 ottelussa viisi maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Hän on oikean päivän sattuessa myös kelpo viimeistelijä.

Jan Sýkora #7
Kymppipaikalla vaan ei numerolla pelaava Sýkora on taitava vasenjalkainen pelintekijä. Viime kauden jo käynnistyttyä Lech Poznańista Viktoriaan siirtynyt 28-vuotias on todella vaarallinen pelaaja hyökkäyskolmanneksella.

28 ottelussa neljä maalia ja kuusi maalisyöttöä kirjauttanut Sýkora on 171-senttisenä joukkueen pienikokoisimpia pelaajia. Hän kompensoi kokoaan herhiläismäisellä liikkeellä ja tekee hävyttömän paljon töitä joukkueensa eteen.