Uefalta HJK:lle peräti 42 000 euron sakot ja viimeinen varoitus

Seuraavasta häiriökäyttäytymisestä Bolt Arenan Klubipääty joudutaan sulkemaan seuraavaan eurokotipeliin.

Uefa on määrännyt HJK:lle peräti 42 000 euron sakkorangaistuksen Eintracht Frankfurtia vastaan pelatun kotiottelun häiriökäyttäytymisestä katsomossa. Summa on kaikkien aikojen suurin HJK:lle tuomittu.

Lisäksi Uefa rankaisi HJK:ta ehdollisella tuomiolla, ja ehdonalainen on voimassa peräti kaksi vuotta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että seuraavasta europelissä tuomitusta rikkeestä HJK:n kannattajien Klubipääty sekä pari sen läheisintä katsomolohkoa (yhteensä 2000 istumapaikkaa) suljetaan seuraavassa Uefan alaisessa europelissä.

Kauden viimeisessä kotiottelussa Aberdeenia vastaan torstaina 30.11. katsomot ovat auki normaaliin tapaan.

HJK:n ja Eintrach Frankfurtin välisessä pelissä paloi kymmeniä soihtuja molemmissa kannattajapäädyissä. HJK:lle määrättiin Klubipäädyssä palaneista soihduista 30 000 euron sakot. Myös vierasjoukkue Eintracht Frankfurtia rankaistiin kannattajien soihdutuksista 30 000 euron sakoilla, minkä lisäksi saksalaisjoukkueen kannattajilta kiellettiin pääsy seuraavaan vierasotteluunsa Aberdeenia vastaan. Eintrachtin rangaistuksessa on huomioitu törkeä teko: Santeri Hostikkaa heitettiin muovituopilla päähän Hostikan valmistautuessa kulmapotkuun.

Lisäksi HJK:lle määrättiin 12 000 euron sakot siitä, että osa katsojista seurasi peliä katsomoiden portaikoissa.

Viime vuonna HJK maksoi Palloliitolle ja Uefalle lähes 100 000 euroa kurinpitosakkoja katsojien häiriökäyttäytymisestä. Tämän kauden aikana Uefa on määrännyt HJK:lle yhteensä 64 500 euroa ja Palloliitto 6 600 euroa, minkä lisäksi Palloliiton käsittelyssä on yhä kauden päätösottelu KuPSia vastaan.

Saksalaiselle suurseuralle Eintrachtille 30 000 euron sakko on mitätön – seura tienaa vuosittain pelkästään lipumyynnillä kymmeniä miljoonia euroja. Euroopan mittakaavassa piskuiselle Klubille sakot taas ovat valtavia, jopa hälyttäviä. Kurinpitosakkoihin menevillä rahamäärillä olisi totisesti huomattavasti parempaakin käyttöä.

HJK haluaa tukea positiivista kannattajakulttuuria, mutta seura haluaa puuttua häiriökäyttäytymiseen jämäkästi. KuPS-peliin soihdut tuonut henkilö tunnistettiin, ja häneltä evättiin pääsy loppukauden europeleihin.

Tilanne on kuitenkin tällä hetkellä kestämätön. HJK:ssa mietitään parhaillaan entistä järeämpiä tapoja puuttua katsojien häiriökäyttäytymiseen. Häiriökäyttäytyminen, kuten esimerkiksi soihtujen tuominen stadionille ja polttaminen ottelutapahtumassa, on ankarasti kiellettyä.