Vakuuttava voitto Oulunkylästä – ”Laiva on nyt kääntynyt”

Stanislav Baranov osui heti debyytissään Klubin vallatessa Helsingin herruuden.

Gnistan vs HJK 0–4 (0–2)
3’ Kevin Kouassivi-Benissan (Santeri Hostikka) 0–1
35’ Topi Keskinen (Hans Sarpei) 0–2
82’ Santeri Hostikka (Lucas Lingman) 0–3
90’ Stanislav Baranov (David Ezeh) 0–4

Helsingin paikalliskamppailu päättyi lopulta HJK:n selvään voittoon loppuunmyydyllä Oulunkylän MustaPekka Areenalla. 

– Kyllä se laiva on nyt kääntynyt, totesi ottelun jälkeen kapteeni Joona Toivio Ruudun haastattelussa.

– Ehdottomasti tyytyväinen esitykseen. Ensinnäkin hieno tapahtuma, paljon yleisöä ja oli fudisjuhlan tuntua. Sen päälle 4–0-voitto niin kyllähän se hyvältä tuntuu. Olen erityisen tyytyväinen joukkueen työteliäisyyteen. Kaikki tekivät duunia tänään koko pelin ajan. Se oli avain voittoon.

HJK-kannattajat valtasivat Oulunkylän.

Ensimmäinen puoliaika oli tuloksen valossa HJK:n kannalta erinomainen. Heti kolmannella minuutilla HJK murtautui terävästi laidalta. Kevin Kouassivi-Benissan pelasi seinän Santeri Hostikan kanssa, ja pääsi puolittaiseen läpiajoon. Lopulta pallo kimpoili Momodou Sarrin kautta maaliin.

Topi Keskinen viimeisteli vasurillaan.

35. minuutilla lukemat tuplaantuivat. Hans Sarpei vasemmalta vauhtiin Topi Keskisen, joka viimeisteli kliinisesti vasemmalla jalallaan takatolpan kautta pallon maaliin. Gnistan ei tätä Topi Keskinen-showta osannut puolustaa sen paremmin, kuin helmikuussa Talin Liigacupin ottelussa. Ghanalaiselle syöttö oli ensimmäinen HJK-paidassa.

2–0-johto ei kuitenkaan kertonut koko pelin kuvaa ensimmäiseltä jaksolta, ja Gnistanilla oli omat paikkansa päästä tulostaululle. 

Joakim Latonen vapautti jakson puolessa välissä Sarrin vieraiden parhaaseen maalipaikkaan. Jesse Öst tuli kuitenkin hienosti vastaan ja nollasi Gnistan-hyökkääjän laukauksen. Hetkeä myöhemmin Jonas Enkerud tiputti pallon huippupaikkaan Benjamin Tatarille. HJK selvisi tästäkin säikähdyksellä pallon lipuessa vain kymmeniä senttejä ohi takatolpasta.

– Oli paljon erikoistilanteita varsinkin ensimmäisen puoliajan alussa. Ne ovat aina vaikeita palloja, kun se jää boksiin pomppimaan. Niissä voi aina mitä vaan tapahtua. Tänään saatiin onneksi pidettyä maali puhtaana sekä tyylipuhdas voitto, totesi Toivio.

Toisella jaksolla HJK paransi puolustamistaan, eikä Gnistan päässyt enää ensimmäisen jakson kaltaisille maalipaikoille. Ottelu ratkesi lopulta 82. minuutilla vahvan hyökkäyksen päätteeksi. Muutaman keskialueen syötön jälkeen Lucas Lingman vapautti Santeri Hostikan läpiajoon. Vahvan ottelun pelannut hyökkääjä hassutti Jiri Kosken ja siirsi pallon maaliin. Lingmanille maalisyöttö oli jo Veikkausliigakauden viides. 

Santeri Hostikka ja Topi Keskinen onnistuivat maalinteossa.

Hyökkäyspelin paranemiseen Toiviolla oli selkeät syyt.

– Pelaaminen on vapautunut ja roolit ovat nyt selkeät sekä se, miten täytetään kenttää mahdollisimman hyvin. Meillä on paljon laadukkaita pelaajia, ja saadaan tuhoa aikaan, kun saadaan heidät oikeille paikoille. 

Lisäajalla nähtiin hienon illan kruunu vaihtomiesten toimesta. Stanislav Baranov ehti pelata Veikkausliiga-debyytissään vaivaiset kuusi minuuttia maaleitta. Kauden ensimmäiset Veikkausliigaminuutit pelannut Liam Möller voitti pallon keskialueella ja jatkoi eteenpäin David Ezehille. ”Dave” vapautti hienolla syötöllä Baranovin laidalta läpi. Viimeistely takakulmaan oli kliininen, ja ottelun jälkeen ”Stani” pääsikin huudattamaan yli viittäsataa HJK-kannattajaa. 

Stanislav Baranov onnistui maalinteossa heti debyytissään.

– Loppu meni sitten Hollywood-käsikirjoituksen mukaisesti. Nuori poika, joka on ollut meidän mukanamme nyt vasta reilun viikon. Nyt debytoi ja tekee maalin tuohon loppuun. Nämä ovat niitä hetkiä, joista minä tietysti voittamisen ohella riemuitsen. Se, että pystyy auttamaan pelaajia ja saa oikeaan aikaan oikeanlaista vastuuta. Mielettömän hieno fiilis, puhui Toni Korkeakunnas.

– Nyt ymmärtää taas hieman mikä homma, kun taisto on ratkennut. Tosiaan kuulin juuri ennen ottelun alkua, että tämä oli minun 300. otteluni (Veikkausliigassa). Tämä (Oulunkylä) on minulle todella merkityksellinen paikka. Täällä valmentajahommani ovat alkaneet viime vuosituhannella. Tietenkin 300 ottelua kertoo siitä, että tässä on oltu jo jonkin aikaa mukana. 

Toni Korkeakunnas oli tyytyväinen mies ottelun jälkeen.

Tällä viikolla pelataan vielä sunnuntaina Suomen Cupin viidennellä kierroksella. Ottelu TuPS:ia vastaan alkaa klo 18 Tuusulassa Hyrylän urheilupuiston yleisurheilustadion luonnonnurmella. Jos et lähde haistelemaan Cup-romantiikkaa Tuusulaan, voit katsoa ottelun Ruudusta. 

Stanislav Baranov HJK TV:n haastattelussa

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Aapo Halme, Michael Boamah, Joona Toivio – Noah Pallas, Hans Sarpei, Lucas Lingman (87’ Liam Möller), Kevin Kouassivi-Benissan (84’ Aaro Toivonen) – Topi Keskinen (84’ Stanislav Baranov), Luke Plange (71’ Atom), Santeri Hostikka (84’ David Ezeh)