Valokeilassa: Matti Klinga #20

Nimi:   Matti Klinga
Numero:   20
Pelipaikka:   Keskikenttä
Pituus/paino:   174 cm / 67 kg
Veikkausliigaottelut/-maalit:   71 / 4

20-vuotias Matti Klinga siirtyi HJK:hon täksi kaudeksi. Klingan ja Klubin välinen sopimus pitää keskikenttämiehen kaksi seuraavaa kautta helsinkiläisseuran riveissä. Keskikentällä rajusti taisteleva Klinga on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo jättää merkkinsä suomalaiseen jalkapalloiluun. Veikkausliigassa takana on jo 71 ottelua FC Lahden paidassa, joissa on syntynyt neljä maalia. Viime kaudella Klinga pelasi loukkaantumisten vuoksi 23 ottelussa, joissa syntyi kolme maalia. Klingan ratkaisevan syötön jälkeen vastustajan maaliverkko heilui kahteen otteeseen.

Usein Lahden Reippaan kasvatiksi mielletyn Klingan jalkapallotausta on varsin pitkä. Klinga aloitti jalkapalloilun jo kolmen vuoden ikäisenä Helsingin IFK:ssa. IFK:n lisäksi Klinga pelasi pääkaupunkiseudulla myös vantaalaisessa PK-35:ssä ennen siirtoaan Lahden Reippaaseen yhdeksän vuoden iässä. Reippaasta matka jatkui lopulta FC Lahden miesten edustusjoukkueeseen, jossa Klinga ehti pelata kolmen ja puolen vuoden ajan. Lahdesta matka jatkui HJK:hon, josta tähdätään jonain päivänä ulkomaan isoihin sarjoihin.

-Tavoitteet ovat aina olleet ulkomailla ja Suomen A-maajoukkueessa. Näiden tavoitteiden eteen on tehty kovasti töitä ja sitä se myös vaatii. Kaikilla osa-alueilla on paljon kehittymistä. Hyökkäyskolmanneksella pitää tulla enemmän tulosta, niin maalien kuin maalisyöttöjenkin valossa ja sen lisäksi on kehityttävä tasaisesti myös muilla osa-alueilla.

-Näen HJK:n isona mahdollisuutena minulle tavoitteideni saavuttamiseksi. HJK on Suomen suurin ja näkyvin seura ja jokainen ymmärtää, että täällä onnistuessaan on hyvät mahdollisuudet päästä eteenpäin urallaan. Valmennus on täällä todella hyvää ja ympäristö kehittävä. Täällä oloni aikana olen jo oppinut paljon, ja varmasti tulen oppimaan vielä paljon lisää. Ensimmäinen askel on tietysti pelipaikasta taistelu. Täällä on monta taitavaa jätkää, joten mitään ei tule saamaan ilmaiseksi.

Peli rullaamaan omien vahvuuksien kautta

Omasta pelityylistä 20-vuotiaalla keskikenttäpelaajalla on selkeä käsitys. Mieluiten hyökkäävässä roolissa viihtyvä pelaaja tietää myös omat vahvuutensa ja käyttää niitä paljon omassa pelissään.

-Vahvuuteni ovat ehdottomasti pallollisessa pelissä. Tykkään olla paljon pallossa kiinni ja rakentaa peliä keskikentällä, luoda vaarallisia tilanteita vastustajan maalille. Olen pelannut aiemmin urallani myös hieman puolustavamassa roolissa, eikä sen kanssa ole ongelmia ollut. Valmentajahan sen pelipaikan loppujen lopuksi päättää, ja minulle kyllä kelpaa paikka kuin paikka. Itse kuitenkin koen olevani vaarallisimmillani nimenomaan hyökkäävässä roolissa.

Klubin viime kauden uroteot Eurokentillä tekivät Klingaan vaikutuksen ja nuori keskikenttämies toivookin, että Europelejä on luvassa runsaasti myös jatkossa. Eurooppa-liigan pelit Klinga näkee suurena mahdollisuutena näyttää osaamistaan ja ponnistaa kohti unelmiaan.

-Katsoin Eurooppa-liigan pelit ja jätkät pelasivat kyllä todella hyvin. Toivottavasti pärjätään tällä kaudella yhtä hyvin, että päästään pelaamaan paljon pelejä. Europelit ovat mielestäni todella suuri näytönpaikka jokaiselle pelaajalle. Nämä pelit ovat myös iso syy miksi halusin tulla tänne, sillä kovat matsit kehittävät pelaajaa paljon ja näistä peleistä kovemmaksi Suomessa on vaikea päästä.

Jalkapallo kuuluu paljon myös vapaa-aikaan

Usein pelaajille jalkapalloilu on elämäntapa. Niin myös Klingalle, jonka elämässä jalkapallolla on työn lisäksi roolia myös vapaa-aikana. Kotoa löytyy kaikki huippujalkapalloa näyttävät TV-kanavat ja niiden ääressä aikaa tulee vietettyä usein.

-Vapaalla ollessani tulee tosiaan katseltua paljon futista. Pelejä katsoessa ei liikaa mieti omaan peliin liittyviä seikkoja, vaikka sieltä saattaakin jotain välillä poimia. Usein katson pelejä kaverien ja täällä asuvien sukulaisten kanssa, eikä pelejä katso turhan raskaasti.

Jalkapallouran jälkeistä elämää Klinga ei vielä liikaa mieti, vaan panostaa tällä hetkellä täysillä jalkapalloiluun.

-Opiskeluja en ole vielä juurikaan miettinyt, vaan haluan tällä hetkellä panostaa täysillä omaan uraani jalkapalloilijana. Totta kai pidän opiskelukortinkin aina avoinna ja jos jossain vaiheessa joku ala alkaa kiinnostaa niin mikäs siinä. Lukion olen suorittanut, ja ihan hyvillä arvosanoilla, joten sille pohjalle voi aikanaan alkaa rakentamaan. Tämän hetken tavoitteeni ovat kuitenkin jalkapalloilussa ja siinä haluan pitää kaiken huomioni.