Valokeilassa: Sebastian Mannström #7

 

Nimi:   Sebastian Mannström
Numero:   7
Pelipaikka:   laitahyökkääjä
Pituus/paino:   169 cm / 64 kg
Veikkausliigaottelut/-maalit:   153 / 24 (HJK:ssa 85 / 13)

25-vuotiaalle Sebastian Mannströmille kuluva kausi on jo neljäs HJK:n paidassa. Läpimurtonsa Veikkausliigassa FF Jaron paidassa tehnyt laituri siirtyi Klubiin kaudeksi 2011 ja on ollut tehokas luottomies kolmen mestaruusjuhliin päättyneen kautensa aikana Helsingissä, nousten A-maajoukkueen porteille esityksillään. Kokkolasta lähtöisin olevalle Mannströmille jalkapallon pelaaminen oli pienenä melkein itsestäänselvyys. Esikuvatkin löytyivät läheltä.

  • Iskä ja setä pelasivat liigaa molemmat, ensimmäiset muistot jalkapallosta on varmaan kun junnuna pyörin iskän pelejä katsomassa. Neljävuotiaana mut laitettiin jalkapallokouluun, siitä eteenpäin olen sitten pelannut. Se on ollut koko suvun juttu, oikeastaan kaikki ovat pelanneet futista ihan pienestä lähtien. Tietenkin vanhemmat olivat tärkeitä esikuvia, varmaan tärkeimpiä Litmasen ohella, muistelee ”Sebu”.

Jalkapallosuku velvoittaa. Mannströmille futis jatkuu myös kentän ulkopuolella ja seuraa mukana lähes kaikessa tekemisessä.

  • MM-kisoja odotan vesi kielellä. Kyllähän sitä paljon tulee jalkapalloa katsottua ja jalkapallosta puhuttua, ja oikeastaanhan elämä pyörii jalkapallon ympärillä. Treenien ulkopuolellakin aika paljon tulee juteltua seuraavista peleistä ja edellisistä peleistä. Onhan siinä aika paljon futista, mutta joka päivä oppii jotain uutta. Se tässä lajissa on niin hienoa, joka päivä voi kehittää itseään ja oppia uusia asioita. Vähän tyhmähän sitä olisi, jos ei seuraisi pelejä ja haluaisi aina oppia lisää. Tuskin tähän ikinä kyllästyy.

 

Neljäs vuosi Klubissa

Kolme vuotta Helsingissä ovat tuoneet laiturin palkintokaappiin kolme kultamitalia, hienoja hetkiä eurokentillä ja A-maajoukkuedebyytin. Minkälainen ympäristö HJK ja Helsinki Mannströmin mielestä on?- Tosi hienoa on ollut, olen viihtynyt alusta lähtien. Tietenkin juuri tällä hetkellä joukkueesta huomaa, että ollaan voittoputkessa ja pelit kulkevat. Ilmapiiri kopissa ja kentän ulkopuolella on rento. Kaikki tuntuvat viihtyvän, treeneihin on mukavaa tulla ja pelaaminen tuntuu mukavalta. Joukkuehenki on tosi hyvä.

Joukkueen lisäksi myös Mannström on ollut vahvassa vireessä. Kahdella maalilla ja kahdella maalisyötöllä ”Sebu” on jo ohittanut viime vuoden tehonsa, eikä ole syytä epäillä tahdin hiipuvan. Myös keskiviikon ottelussa Interiä vastaan hän oli yksi joukkueen vaarallisimmista pelaajista ja antoikin komean läpisyötön Mac Kandjin viimeistelemään toiseen maaliin.

  • Olen saanut nyt vastuuta. On tietenkin helpompaa onnistua kun pelaa, kuin silloin jos on sivussa. Yksilön pelaaminen kulkee aina käsi kädessä joukkueen pelaamisen kanssa. Kun joukkue menestyy ja pelaa hyvin, niin yksilöt menestyvät ja pelaavat hyvin. Tällä hetkellä pelaamme hyvin. Olisihan se vähän hassua, jos sitten itse ei pelaisi hyvin siinä sivussa.

Yksittäisiä hetkiä uraltaan Mannström ei nosta esiin, vaan keskittyy kokonaisuuksiin. Kuten monella muullakin joukkueessa silloin pelanneella, ennätyksiä rikkonut kausi 2011 on jäänyt vahvasti mieleen.

– Pelattiin tosi upeasti koko se kausi, voitettiin tupla ja pelasin ensimmäiset europelini. Ensimmäinen A-maaottelu on myös jäänyt vahvasti mieleen. Jos yhtä peliä miettii, niin ehkä Celtic vieraissa 2012 oli hieno kokemus. 60 000 ihmistä, upea meininki ja pelattiinkin aika hyvin.  

Laajalla säteellä liikkuminen sopii

Uusi päävalmentaja Mika Lehkosuo on tuonut mukanaan muutoksia joukkueen tapaan pelata. Myös laitureiden roolia joukkueessa on viilattu ja muutokset ovat sopineet Mannströmin tavalle pelata.

– Ihan yhtä paljon ei olla leveydessä ja juosta kiskoilla, on vähän enemmän vapautta tulla sisälle pelaamaan ja liikkua keskemmällä osallistumaan peliin. Se sopii mulle ja mun pelityylille, että saa liikkuvan roolin ja olla paljon pallossa kiinni ja osallistua pelin rakentamiseen. Olen tykännyt tosi paljon.

Mannström tunnistaa omat vahvuutensa kentällä selkeästi, mutta tiedostaa myös mikä hänen tyylilleen ei sovi. Harjoituksissa laituri keskittyy tehokkuuteen ja pelin edistämiseen.

– Liikkuminen ja syöttöpeli ovat varmaan niitä vahvoja puolia. Kun saan sellaisen roolin, jossa pääsen osallistumaan peliin aktiivisesti, niin saan varmasti eniten itsestäni irti ja aikaan kentällä. Minulle ei välttämättä sovi se, että joudun jatkuvasti painimaan laidassa yksi vastaan yksi -tilanteissa puolustajan kanssa. Tykkään etsiä tyhjää tilaa ja edistää peliä syötöillä. Treeneissä olen harjoitellut paljon murtavia syöttöjä ja tapoja läpäistä vastustajan linjat. Viimeisiä ratkaisuja muutenkin. Viimeistelyharjoituksia olen tehnyt ja maalintekoa olen miettinyt. Haluan olla viimeisellä kolmanneksella niin vaarallinen kuin mahdollista.

Valmistautuminen

Mannströmin valmistautuminen otteluihin noudattaa yksinkertaista kaavaa.

– Yritän päästä hereille. En todellakaan ole mikään aamuvirkku. Koittaa saada itsensä sängystä ylös, sitten vähän aamupalaa ja rauhallista oleskelua tyttöystävän kanssa. Peliin tulee yleensä keskityttyä lähinnä edeltävän päivänä treeneissä ja sitten kun tulee paikalle stadionille, muuten sitä yrittää vähän ajatella muitakin asioita. Ettei kaikki olisi aina ihan pelkkää jalkapalloa.

Sunnuntaina joukkue matkustaa Pietarsaareen, jossa Mannström pelasi läpimurtovuotensa pääsarjassa. Kokemus kertoo, ettei helppoja pisteitä ole tulossa.
– Hienoa aikaa se oli ja aina on mukavaa mennä käymään. Kyllä sen muistaa, miten tärkeää oli napata HJK:lta pisteitä kun siellä pelasi. He tulevat varmasti todella kovalla asenteella siihen peliin. Toivottavasti pystytään jatkamaan samalla tahdilla ja tuomaan taas täydet pisteet kotiin.

 

FF Jaro – HJK sunnuntaina 8.6. kello 18.30 alkaen. Ottelun voit katsoa suorana lähetyksenä Kepit TV:stä.