Voitto Interistä pitää mestaruustaiston elossa

Toni Koskela: ”Hieno viikko edessä ja peli kerrallaan edetään.”

Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Riku Riski

HJK vs Inter 2-1

HJK onnistui hyödyntämään HIFK:n eilisen lahjan naapuriseuralleen. 2-1 voitto FC Interistä raikkaassa syyssäässä hyvällä peliesityksellä pohjustaa kahden viimeisen ottelukierroksen kattavan mestaruustaistelun, jossa kaikki on jälleen täysin omissa käsissä.

Klubi oli rukannut kokoonpanoaan hieman torstain Maccabi Tel Aviv -kohtaamisen jälkeen. Janne Saksela, Riku Riski ja David Browne marssivat Interiä vastaan avaukseen, Santeri Hostikan, Bubacarin ja Luis Carlos Murillon aloitettua vaihdossa.

Katso videokooste!

Ensimmäinen puoliaika

Isoin muutos näkyi kuitenkin joukkueen pelillisessä ilmeessä. Klubi pelasi rohkeammin ja monipuolisemmin kuin aikoihin. Kaukolaukaukset, nopeampi pallollinen pelaaminen, rivakat kentän ylitykset ja ahnas prässääminen olivat myrkkyä Interille, joka ei saanut kuin ajoittain rakentaa hyökkäyksiään rauhassa.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen vaarallisimman tilanteen rakentaa kuitenkin Interin pelätty kärkikaksikko. Timo Furuholm lähettää maata pitkin vaarallisen syötön maalin eteen, Benjamin Källman liukuu, muttei aivan yllä palloon.

Avausjaksolla nähdään tukku hienoja maalintekotilanteita. 12. minuutilla Klubi prässää tuloksellisesti ylhäältä ja Filip Valenčič yrittää roikuttaa parista kympistä. Pallo päätyy kuitenkin maalin katolle.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič

Muutama minuutti myöhemmin toisessa päässä tapahtuu kun Petteri Forsell ja Daniel O’Shaughnessy juoksevat kilpaa Henrik Moisanderin avauksen perään. DOS joutuu kaatamaan Forsellin, joka keskittää itse vaparin maalille, jossa Furuholm ehti kuitenkin paitsioon. Klubi lähtee vastaiskuun Brownen kautta vasemmalta. Mies kokeilee parista kympistä mutta pallo kimpoaa pakin kautta kulmaksi.

Moisander pelastaa seuranneen kulman jälkitilanteessa Interin kahdesti maaliviivalta. O’Shaughnessy vetää maalivahdin alueen rajalta kovaa kohti ja reboundin saava Valenčič 16:n rajalta oikeaan alakulmaan, jonne Inter-vahti myös ehtii.

Oli suoranainen ihme että ottelu pysyi maalittomana niinkin pitkään, mutta 37 minuutin kohdalla kotijoukkueen tuska vihdoin helpotti. Valtteri Moren jatkaa pallon Brownelle vasemmalle, josta matala syöttö tavoittaa Riku Riskin, joka sijoittaa tarkasti takanurkkaan 1-0. Avausmaalia edelsi toistakymmentä passia pitkä syöttöputki jossa pallo kulki klubipelaajalta toiselle ennen kuin päätyi Riskin jalasta Interin verkkoon.

Klubi saa vielä viime töikseen ennen taukoa pallon toistamiseen maaliin. Jairin pitkä ristipallo tavoittaa Valenčičin, jonka keskityksestä Browne vetää. Moisander torjuu jälleen ja reboundista Jair pistää pallon vapaasti maaliin – harmikseen paitsioasemasta.

Riku Riski

Toinen puoliaika

Ottelu jatkuu vauhdikkaana myös tauon jälkeen. Molemmissa päässä tapahtuu kun sekä Riski että Källman pääsevät maalipaikkaan. Källmanin vedon peittää uhrautuvasti taistellut Miro Tenho.

Moren joutuu jättämään kentän 49. minuutilla. Vasemman pakin paikalle tulee Murillo.

Klubin johto on tuplaantuu 53. minuutilla kun Lucas Lingman antaa kulman etutolpalle, Riku Riski puskee tolpan juureen, josta Moisander ehtii pelastamaan, mutta suoraan Roope Riskille, joka siirtää pallon maaliviivan yli.

HJK vs Inter. Photo: © Jussi Eskola

Täyden itseluottamuksensa jälleen löytänyt HJK jatkaa vyöryttämistään ja aiheuttaa kerta toisensa jälkeen ohjelmaa Interin maalilla.

KuPSin 2-0 johdon kahdella maalillaan tasoittanut Benjamin Källman saa aikaan paljon vaaratilanteita Klubin Hugo Kedon vartiomalla maalilla. 71. minuutilla Källman pääsee puolittain läpi oikealta, kova laukaus suuntautuu sivuverkkoon ja kavennus jää vielä näkemättä. Seuraavaksi Källman aiheuttaa hankaluuksia Murillolle, joka joutuu rikkomaan varoituksen arvoisesti.

Hugo Keto - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Hugo Keto

Interin kavennukseen johtanut tilanne lähtee Kedon kehnosta avauksesta, jonka Inter toimittaa Forsellin toimesta takaisin HJK:n maalille. Källman puskee vahvasti, Keto torjuu vaivoin eteen ja paikalle osunut Furuholm kuittaa kavennuksen nimiinsä.

Klubi käyttää välittömästi maalin jälkeen kaksi vaihtoa: Kevin Kouassivi-Benissan korvaa Sakselan ja Valenčičin tilalle juoksee pitkän tauon jälkeen Atom, joka pelasi edellisen kerran Malmö FF:ää vastaan heinäkuun lopussa.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

Inter alkoi painostamaan kavennuksensa jälkeen entistä hanakammin ja pakotti Klubin puolustamaan aiempaa syvemmältä koko kenttämiehistön voimin.

Kedon toinen epäonnistunut syöttö aiheutti Interille tuhannen taalan paikan 77 minuutilla. Forsellin ja Furuholmin ajatukset eivät käyneet yksiin ja pallo palautui Kedolle, joka otti sen haltuunsa. 83. minuutilla Keto paikkaa aiempia erheitään ja tekee mahtipelastuksen Matias Ojalan päästessä vetämään läheltä.

Inter yrittää lopussa vimmatusti tasoitusta, mikä avaa myös kotijoukkueelle pari hyvää vastahyökkäystä. 85 minuutilla Roope Riski lukee Interin puolustajien aikeet ja pääsee murtautumaan oikealta puolittain ohi ja pomputtaa pallon takatolppaan. HJK:n johto kesti loppuun asti ja ansaittu voitto tuli hyvällä peliesityksellä.

– Meiltä pääosin hyvä peli, vaikka jouduimme jännittämään lopussa turhan päästetyn maalin takia kun Inter löi kaiken hyökkäysvoiman ylös ja loi painetta. Kaiken kaikkiaan ansaittu voitto, loimme paljon paikkoja ja olisimme voineet tehdä useammankin maalin sekä ratkaista pelin ajoissa, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Tuttu tarina meille eli pelit jatkuvat nopeasti ja katseet käännetään kohti derbyä. Hieno viikko edessä ja peli kerrallaan edetään.

Mestaruuskamppailun seuraava episodi Stadin derby HIFK:ta vastaan pelataan keskiviikkona 27.10. Boltilla. Veikkausliigakausi päättyy KuPSin ja HJK:n väliseen otteluun 31.10. Kuopiossa.

HJK vs Inter 2-1. Photo: © Jussi Eskola

HJK vs FC Inter 2-1 (1-0)

1-0 37′ Ri Riski
2-0 54′ Ro Riski
2-1 74′ Furuholm

HJK:n kokoonpano: Keto – Moren (49′ Murillo), O´Shaughnessy, Tenho, Saksela (74′ Kouassivi-Benissan) – Lingman, Browne, Jair, Ri Riski, Ro Riski (90′ Bubacar), Valenčič (74′ Atom).