Voitto karkasi viimeisellä sekunnilla

HJK:lle kaksi punaista korttia ottelun lopulla.

Maksim Rudakov - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola

Edellisessä ottelussa Ilveksen kanssa maalittomaan pistejakoon päätynyt HJK lähti hakemaan kauden toista voittoaan Vaasasta, jossa helsinkiläisiä isännöi vielä ilman voittoja ollut VPS.

Klubin avauksessa oli vain yksi muutos Ilves-kamppailusta, kun Sebastian Dahlström palasi avaukseen Evans Mensah’n jäädessä pois.

HJK aloitti Vaasassa ottelun todella hyvällä hyökkäyspelillä ja jo toisella minuutilla vieraat loivat hyvän tekopaikan. VPS:n puolustaja Timi Lahti onnistui kuitenkin alimpana miehenä putsaamaan pallon maaliviivan tuntumasta väljemmille vesille.

Klubi painoi pelin VPS:n päätyyn ja kymmenennellä minuutilla Nikolai Alho pääsi laukomaan boksin reunalta. VPS-vahti Martin Kompalla onnistui kuitenkin venymään tulisen vedon tielle, nyrkkeillen tilanteen kulmapotkuksi.

Heti perään Klubi sai toisen kulmapotkun Lassi Lappalaisen väkevän työn tuloksena. Kulmatilanteessa Marco Bueno nousi korkeimmalle, mutta meksikolaisen pusku painui niukasti ohi maalin.

Klubin hyvä liike ja prässäyspeli tuottivat isäntien pelinavaamiselle vaikeuksia ja helsinkiläiset onnistuivatkin voittamaan pallon itselleen keskikentällä kerta toisensa jälkeen.

Reilun 20. minuutin kohdalla Klubi kolisutteli jo VPS:n maalipuita, kun Kaan Kairisen kaunis vapaapotku kolahti poikkipuuhun.

Avausjakson edetessä peli muuttui katkonaisemmaksi, ja HJK:n selkeä ote kirposi hienoisesti. VPS onnistui rakentamaan muutaman hyökkäyksen, mutta todelliseen testiin kotijoukkue ei Maksim Rudakovia pistänyt.

Ennen taukoa Klubi loi vielä parikin hyökkäystä, mutta Dahlströmin pusku ja Eldersonin laukaus painuivat yli maalin, eikä avausjaksolla lopulta nähty yhtään osumaa. Kokonaisuudessaan avausjakso oli HJK:n hallintaa, mutta VPS väläytteli vaarallisuuttaan pariinkin otteeseen vastahyökkäyksistä.

– Meillä on hyvä hallinta ja päästin pyörittämään viimeisellä kolmanneksella. Onnistumisia vaan kombinaatioihin, niin kyllä toisella jaksolla maali tulee. Vähän vaihdettiin hyökkäyspeliä tähän peliin ja se näyttää toimivan, kapteeni Dahlström summasi ottelun ensimmäisen nelivitosen.

VPS tuli vahvalla liikkellä toiselle jaksolle ja avausminuutit mentiin HJK:n päädyssä. Jo ensimmäisellä jaksolla vahvasti esiintynyt Steven Morrissey pääsi ampumaan boksin ulkopuolelta, mutta Rudakovilla ei ollut vaikeuksia liimata laukausta hyppysiinsä.

Klubi kasasi rivinsä nopeasti ja pelin painopiste painui välittömästi VPS:n maalinedustalle. Lappalainen ja Kairinen pääsivät kokeilemaan maalintekoa, mutta molempien vedot kilpistyivät VPS:n puolustajiin.

Toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia, kun HJK onnistui katkaisemaan VPS:n hallinnan keskialueella. Kairinen lähti pallollisena etenemään nopeasti ja tarjoili erinomaisen syötön boksissa täysin vapaana olleelle Lappalaiselle, joka pääsi nokikkain Kompallan kanssa. Lappalainen ei tästä paikasta erehtynyt, vaan siirsi kauden ensimmäisellä osumallaan Klubin vierasjohtoon.

HJK jatkoi maalin jälkeen hyvää tekemistä ja nopealla tahdilla vetopaikka aukesi Buenolle ja Harmeet Singh’lle, mutta molemmissa tilanteissa viimeistely ontui.

Pelin 70. minuutti oli käynnissä, kun Joonas Vahtera tuli Singhin tilalle Klubin ensimmäisenä vaihtona. Viisi minuuttia myöhemmin Eetu Vertainen korvasi pirteästi esiintyneen Buenon piikissä.

HJK:n hallittua käytännössä koko toista nelivitosta pääsi vaasalaisetkin tuottamaan pari hyökkäystä, joista ei kuitenkaan suurta vaaraa tullut. Ensiksi Rudakov seurasi katseellaan maalin yli leijailleen puskun ja heti perään liimasi pallon varmasti oikea-aikaisen vastaantulon myötä.

Viimeinen kymppi oli jo käynnissä kun Klubin ilta vaikeni. Kairiselle tuomittiin hieman helpohkosti ajanpeluusta ulosajoon johtanut toinen keltainen kortti, jonka myötä HJK joutui alivoimalle.

Muutama minuutti ennen täyttä aikaa Kevin KouassiviBenissan korvasi maalintekijä Lappalaisen kentällä.

Ottelun lopussa koettiin lisää draamaa. VPS oli saada pallon maaliin, mutta peliväline kilpistyi Eldersonin käteen. Tilanteesta nigerialaiselle tuomittiin suora punainen kortti ja VPS sai rangaistuspotkun. Pallon taakse asettunut Jerry Voutilainen ampui pallon kuitenkin ohi maalin vasemmalta puolelta.

Neljän minuutin lisäaika oli jo täynnä kun VPS rakensi vielä yhden keskityspaikan vasemmalta laidalta. Pallo laskeutui boksiin Hindrek Ojamaalle, joka täräytti sen vastustamattomasti yläkulmaan ohi voimattoman Rudakovin. Tasoituksen jälkeen peli vihellettiin välittömästi päättyneeksi.

Vaikka nähty peli olikin kenties parasta Klubia tällä kaudella jäi tuloksesta todella karvas maku. Paremmalla viimeistelyllä olisi maaleja voitu nähdä enemmän ja kahden punaisen kortin vaikutus peliin oli nähtävissä, vaikka ne tulivatkin pelin loppupuolella.

HJK:n kokoonpano: Rudakov – O’Shaughnessy, Rafinha, Toivomäki – Elderson, Dahlström, Singh (70. Vahtera), Kairinen, Alho – Bueno (75. Vertainen), Lappalainen (87. Kouassivi-Benissan)

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 11.5, kun vieraaksi Helsinkiin saapuu SJK. Ottelu alkaa kello 15:00. Liput: HJK.fi/liput »