Annika Huhdan unelmien siirrosta UNC:hen tuli totta

Annika Huhdalla on edessään tiivis viikko. Huomenna edessä on lähtö U23-maajoukkueleirille. Leiriltä Huhta palaa Suomeen vain vaihtamaan laukkua ja suuntaa tämän jälkeen Yhdysvaltoihin UNC:hen.

Annika Huhta - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Klubin keskikenttäpelaaja Annika Huhta siirtyy yhdysvaltalaisen University of North Carolina Chapel Hillin (UNC) yliopistojoukkueeseen kuuden Klubikauden jälkeen. UNC lukeutuu maailman kärkikouluihin niin akateemisella puolella kuin yliopistourheilussakin. Koulu vaatiikin myös urheilijoiltaan akateemista menestymistä, jotta pelioikeus säilyy. 

– UNC on huipputason koulu ja tämä on kaikkiaan mieletön mahdollisuus. Mulle tämä tuntuu samalta kuin olisin saanut siirron Chelseaan, Huhta riemuitsee.

UNC:n tasosta kertoo koulun pitkä liuta tunnettuja valmentajia ja alumneja. Päävalmentaja Anson Dorrance on yksi maan meritoituneimmista valmentajista johdatettuaan Carolinan yliopistojoukkueen peräti 21. kansalliseen mestaruuteen sekä USA:n maajoukkueen maailmanmestariksi. Yliopiston entisiä opiskelijoita ovat mm. Luzy Bronce, Tobin Heath ja Crystal Dunn. Viime vuosien nuoriin valmistujiin lukeutuvat mm. Alessia Russo (Mancester United) ja Lotte Wubben-Moy (Arsenal, Englannin A-maajoukkue).

– Tämä tuntuu ainoalta oikealta ratkaisulta, jos haluan tosissani yhdistää huipputason urheilun ja opiskelun. Paikallinen yliopistosarja on niin arvostettu, että kulttuuri sen ympärillä on omaa luokkaansa. Suomessa tuntuu, että olet joko ammattiurheilija, joka samalla opiskelee tai opiskelija, joka vähän urheilee. UNC:ssa voin suorittaa samalla psykologian ja urheilujohtamisen opintoja ja pelata tosissani, Huhta avaa tulevaa.

Unelma UNC:stä on siintänyt Huhdan silmissä jo pitkään. Nyt tuo todellisuus on enää viikon päässä.

– Tämä on ollut pitkä prosessi. Kävin UNC:ssa ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, jolloin siirto ei vielä ollut ajankohtainen. Molemminpuolinen kiinnostus heräsi kuitenkin jo silloin ja olemme pitäneet vuosien ajan säännöllisesti yhteyttä. UNC vaatii pelaajilta myös tiettyjä meriittejä. Esimerkiksi on oltava joko A-maajoukkueessa tai käytävä läpi kaikki nuorten maajoukkueportaat. Onneksi olen itse yltänyt tähän ja nyt alkava U23-leiri kruunaa kokonaisuuden, Huhta kertaa.

UNC on toiminut monelle pelaajalle ponnahduslautana. Huhdan tavoitteena on hyödyntää yliopiston tarjoama potentiaali täysimääräisesti.

– Tavoitteena on päästä tätä kautta mahdollisimman kovaan pääsarjaan. Etenkin Englanti tuntuu tällä hetkellä houkuttelevalta. Uskon, että jos laitan seuraavat vuodet itseni likoon ja onnistun kentällä, ovet ovat avoinna mihin vaan.

– HJK on ollut minulle tärkeä steppi urallani, ja minulle seura on tarjonnut hyvän ympäristön, olosuhteet ja yhteisön kehittyä kohti unelmiani jalkapalloilijana. Monet valmentajat ja lukuisat joukkuekaverit ovat tehneetkin HJK-ajastani ikimuistoisen, Huhta kiittää ja jatkaa:

– Haluan myös esimerkillä rohkaista etenkin nuoria pelaajia. Olkaa rohkeita ja katsokaa isosti maailmaa. Suomessa on hyvä kehittyä ja päästä pelaamaan Kansallista Liigaa, mutta on myös hyvä pitää silmät auki ja tutkiskella mikä oma polku sitten on. Joskus se löytyy vähän kauempaa, kuten Jenkeistä. Jokaisen polku on kuitenkin erilainen, ei ole oikeaa ja väärää.

Myös Annikan kehitystä pitkään seurannut HJK:n Joonas Sarelius allekirjoittaa Annikan asettaman esimerkin.

– Annika tuli Klubiin kesällä 2016 meidän TBSM-joukkueeseemme. Klubissa Annika on ollut isossa roolissa, ensin B:ssä ja nyt viime vuodet liigajoukkueessa, nostamassa Klubia Suomen huipulle. Polku seuran sisällä on mennyt suunnitelmien mukaan ja nyt Annikalla on hyvä hetki astua taas askel eteenpäin.

– Annikan harjoitustuntien määrä pallon kanssa on valtava ja tästä voikin moni juniori ottaa oppia, siitä mitä huipulle pääseminen vaatii. Suuri kiitos Annikalle menneistä vuosista, Sarelius kiittää.

Kiitos Annika Klubivuosista ja onnea maailmanvalloitukseen!