HJK kaatui taistellen, sarjasijoitus neljäs

Huolimatta klubilaisten kovasta yrityksestä ahvenanmaalaiset olivat yksinkertaisesti parempia. Ålandin kauden 19. voitto tuli maalein 2–4 (0–3). Samalla HJK kuitenkin varmisti sarjassa neljännen sijan, kun pelaamatta on yksi kierros. Sijoitus varmistui, kun PK-35 Vantaa voitti viidentenä olevan Pallokissat.

Klubi aloitti pelin räväkästi ja hallitsi ensimmäistä 10 minuutin jaksoa. Jo neljännellä minuutilla Stephanie Rose pelasi Vera Saastamoisen kanssa keskikentällä hienon seinäsyöttöyhdistelmän, jonka jälkeen Rose pääsi murtautumaan läpi. Hän ajautui kuitenkin liian pieneen kulmaan, ja Ålandin maalivahti Ellen Ahlström onnistui torjumaan tilanteen kulmaksi.

Vain muutama minuutti myöhemmin Rose ajoi vasemmalta aivan päädystä sisään ja antoi erinomaisen syötön takaviistoon Julia Säpille noin 10 metriin. Säppi kuitenkin aikaili tilanteessa, ja ahvenanmaalaisten puolustus ehti eteen.

Vähitellen Ålandkin pääsi mukaan peliin. 13. minuutilla avausjaksolla vaarallisesti häärinyt Cynthia Uwak laukoi upeasti 25 metristä, mutta HJK-vahti Minna Kallio onnistui torjumaan vedon kulmaksi.

Neljä minuuttia myöhemmin vierasjoukkue siirtyi johtoon. Oikealta tullut kulma annettiin lyhyenä takaviistoon. Pitkä keskitys HJK-maalin takatolpalle kimposi epäonnekkaasti Annika Tossavaisen päästä HJK-maaliin; oma maali, 0–1.

Johtomaalin myötä Åland otti entistä vahvemman otteen pelistä. Varsinkin keskikentän moottori Janelle Cordia liikkuvaisena ja taitavana pelaajan aiheutti jatkuvia ongelmia klubilaisille. Cordia olikin rakentamassa joukkueensa  toista osumaa. Hän antoi keskikentältä kauniin syötön rangaistualueelle oikeaan reunaan Monica Dolinskylle, joka puolestaan jatkoi keskellä vapaana olleelle Uwakille. Naisten Liigan paras maalintekijä ei erehtynyt vaan laukoi pelivälineen varmasti verkkoon, 0–2.

Neljä minuuttia ennen taukoa vierasjoukkue siirtyi jo kolmen maalin johtoon. Nyt kotijoukkuetta rokottivat ex-klubilaiset; Tiina Saario vapautti syötöllään keskikentältä Jaana Lyytikäisen läpimurtoon aivan keskeltä. Maajoukkuepelaaja sijoitti pallon varmasti vasempaan takakulmaan ohi vastaan tulleen Kallion.

Tauolla vierasjoukkue vaihtoi loukkaantuneen Cynthia Uwakin tilalle Adelina Engmanin.

Toista puoliaikaa ehdittiin pelata vain viisi minuuttia, kun entiset klubilaiset rankaisivat vanhaa seuraansa uudestaan. Nyt Lyytikäinen viimeisteli ottelun toisen osumansa jatkamalla Saarion puskun Klubi-verkkoon maalinedushässäkässä.

Miltei koko kauden yksi Klubin suurimmista heikkouksista on ollut puolustaminen erikoistilanteissa ja keskityksissä. Tämä näkyi myös ottelussa Ålandia vastaan. Kuinka monta maalia HJK on päästänyt kauden aikana esimerkiksi kulmapotkuista? Amerikkalaisvahvistus Jennifer Ludemann toi toki paljon kaivattua pääpelivoimaa kesken kautta, mutta Klubin puolustuksesta puuttuu edelleen oman maalin edessä aggressiivisuutta, oikeaa tilanteenlukutaitoa, kommunikaatiota pelaajien kesken yms. Siinä on hyvä kehityskohde ensi kaudeksi niin valmennukselle kuin koko joukkueellekin.

0–4-tilanteessa pelistä katosi paras puhti. Ahvenanmaalaiset pystyivät hallitsemaan palloa rauhallisemmin kuin avausjaksolla, joten klubilaiset saivat usein juosta pitkään vastustajan perässä. Tämä kissa ja hiiri -leikki luonnollisesti väsytti pelaajia. Noin tunnin kohdalla päävalmentaja Maria Virolainen teki kaksi vaihtoa, Julia Säpin tilalle tuli Iida Muinonen ja Veera Viitikko korvasi Jessi Hietasen. 20 minuuttia ennen loppua Ella Rinta-Filppula vaihdettiin vielä Ulla Matikaiseen ja reilu viisi minuuttia myöhemmin Annika Tossavainen Ilona Mikkelään.

Vaihdot olivat ainakin siinä mielessä onnistuneita, että Iida Muinonen onnistui viimeistelemään 1–4-kavennusmaalin; Muinonen kääntyi 86. minuutilla nokkelasti pallon kanssa rangaistualueen sisällä ja laukoi pallon napakasti 10 metristä Åland-maalin takakulmaan. Hieno osuma. Kolme minuuttia myöhemmin ehkä koko Naisten Liigan paras pääpelaaja Jennifer Ludemann puski kulmasta loppuluvuiksi 2–4.

Maria Virolainen ja Jarmo Österlund kannustivat joukkueettaan loppuun asti.

Päävalmentaja Maria Virolainen oli tappiosta huolimatta tyytyväinen pelaajiensa asenteeseen.

– Suunnitelmana oli lähteä vauhdikkaasti peliin, mikä onnistuikin. Pidin siitä, että pelaajat laittoivat tänään kaiken peliin. Halusimme kokeilla rajojamme ja pelata vähän rohkeammin. Miinuspuolella oli se, että jälleen kerran meille tehtiin maali erikoistilanteesta.

– Olin myös tyytyväinen siihen, että me emme antaneet periksi tappiotilanteessa. Yksittäisistä pelaajista sanoisin, että Jennifer oli topparina nainen paikallaan ja Mari Perasto pelasi pakkina hyvän pelin.

Mestarijoukkueen päävalmentaja Gary Williams antoi myös arvionsa ottelusta sekä koko kaudesta.

– Ensimmäisellä puoliajalla me olimme tehokkaita, mutta en ollut kovin tyytyväinen peliimme. Toisella puoliajalla me onnistuimme kuitenkin rauhoittamaan peliämme. Vaikka me päästimme lopussa kaksi maalia, olin kaikkiaan tyytyväisempi peliimme toisella jaksolla. Pelin tuloksesta ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa epäselvyyttä.

– Kausi on ollut meille raskas, koska me aloitimme niin hyvin. Jokainen joukkue on yrittänyt parastaan meitä vastaan. Siihen nähden meidän täytyy olla ylpeitä suorituksestamme. Pelasimme kauden aikana parasta jalkapalloa Naisten Liigassa.

– Yleisesti ottaen Naisten Liigan taso on parantumassa, vaikka kolme parasta joukkuetta oli selvästi muita edellä. Sarjan heikoimmat joukkueet ovat oppineet puolustamaan paremmin kuin aikaisemmin. Tästä ei aina seuraa kovin kaunista jalkapalloa, mutta pelit ovat usein pysyneet suhteellisen tasaisina maaliluvuiltaan. Minä pidin tämän vuoden sarjajärjestelmästä, kun nyt oli merkityksellisiä otteluita enemmän. Myös pelaajamme olivat tyytyväisiä ottelu-ohjelmaan, Williams analysoi kulunutta kautta.

HJK onnittelee mestarijoukkue Åland Unitedia.

HJK:n avauskokoonpano:

Minna Kallio, Ella Rinta-Filppula, Mari Perasto, Vera Saastamoinen, Julia Säppi, Sanna Huhtamo, Annika Tossavainen, Stephanie Rose, Heidi Paajonen, Jennifer Ludemann, Jessi Hietanen

Vaihtopelaajat:

Ulla Matikainen, Iida Muinonen, Veera Viitikko, Ilona Mikkelä, Sanna Mäki, Laura Hyvönen, Noora Matikainen

Vaihdot:

59′ Julia Säppi -> Iida Muinonen

59′ Jessi Hietanen -> Veera Viitikko

68′ Ella Rinta-Filppula -> Ulla Matikainen

75′ Annika Tossavainen -> Ilona Mikkelä