HJK sopimuksiin kolmen nuoren kanssa

Lilli Halttunen, Maija Koota ja Milja Kiviranta nousevat HJK:n liigajoukkueeseen.

Lilli Halttunen - HJK Helsinki
Lilli Halttunen

HJK on tehnyt kaudet 2023 ja 2024 kattavat pelaajasopimukset T18 Akatemiassa tällä hetkellä pelaavien Lilli Halttusen, Maija Kootan ja Milja Kivirannan kanssa. Nuoren kolmikon lisäksi HJK:lla on ensi kauden kattavat sopimukset T18 Akatemiasta nousseista pelaajista Jasmin Mansarayn, Daniela Tolosen ja Ilona Wallan kanssa.

HJK:n T18 Akatemia on tuottanut HJK:n liigajoukkueeseen ja edelleen maailman ammattilaiskentille useita menestyneitä pelaajia. Päävalmentaja Jonne Kunnas näkee HJK Akatemian pelaajakehityksen vaikutukset selvästi myös tämän kauden liigajoukkueessa:

– Olen ylpeä siitä, että seuran pelaajakehitystyö on sillä mallilla, että jatkuvasti pystymme nostamaan omia nuoria lahjakkaita pelaajiamme mukaan liigajoukkueeseen kokeneempien pelaajien tueksi. Tälläkin kaudella lähes koko ikänsä HJK:ta edustaneet Jasmin Mansaray ja Ilona Walta ovat ottaneet isoa roolia liigajoukkueessa sekä heidän lisäksi isossa roolissa on ollut mm. Laura Hillberg, joka saapui HJK:n nimenomaan T18-joukkueeseen. Pelaajilla polkuja on erilaisia, mutta on tärkeää, että lapsuus- ja nuorisovaiheessa toiminta on riittävän laadukasta, jotta pelaajilla on mahdollisuus päästä eteenpäin.

– Teemme tiivistä yhteistyötä kaikkien akatemiavalmentajien kesken, mutta tietysti erityisesti T18-joukkueen kanssa ja sieltä onkin pelaajia tasaisesti liigajoukkueen mukana harjoittelemassa. Sopimuksen tehneistä pelaajista Halttunen onkin pelannut liigajoukkueessa jo useammassa tämän kauden ottelussa, Kunnas kertaa.

Maija Koota

Maija Koota - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Maija Koota

Espoon Palloseurassa uransa aloittanut maalivahti Maija Koota (s. 2004) on pelannut HJK:ssa viimeiset neljä kautta. Tällä hetkellä SM-sarjaa johtavan HJK T18 Akatemia -joukkueen luottomaalivahti on ollut tällä kaudella jo neljästi HJK:n Kansallisen Liigan joukkueen kokoonpanossakin. Kaudella 2023 Koota lähtee metsästämään vielä uupuvaa liigadebyyttiä.

– Liigajoukkueen treenimäärä, tempo ja vaatimustaso tuntuivat aluksi hurjilta, mutta pikkuhiljaa se kaikki on alkanut tuntua normaalimmalta. On myös ollut tosi hyvä, että olen voinut liikkua joustavasti T18 Akatemian ja liigajoukkueen välillä. Koen, että olen voinut myös itse tuoda liigajengistä asioita T18 -joukkueeseen ja sitä kautta nostaa myös sen joukkueen tekemisen tasoa, Koota kiteyttää.

Koota on tällä hetkellä U19-maajoukkueen turnauksessa Portugalissa.

Lilli Halttunen

Lilli Halttunen - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Lilli Halttunen

Leppävaaran Pallon ja FC Espoon kasvatti Lilli Halttunen (s. 2005) on pelannut vakuuttavaa kautta. T18 SM-sarjassa Halttunen on tehnyt kahdeksan maalia. Tehokas hyökkääjä debytoi Kansallisessa Liigassa huhtikuussa näyttävästi tehden heti ensiminuuteillaan myös uransa ensimmäisen pääsarjamaalin. Peliaikaa on tullut debyytin jälkeenkin, yhteensä Halttunen on pelannut kaudella 2022 kahdeksassa Kansallisen Liigan ottelussa.

Halttunen on viime aikoina harjoitellut jo pääosin liigajoukkueen mukana, mutta kerryttänyt peliaikaa T18 SM-sarjassa.

– Ensimmäiset pääsarjaminuutit tulivat vähän yllättäenkin, mutta fiilis on tosi hyvä. Toivottavasti saisin jatkossa roolia joukkueessa ja pääsisin pelaamaan vielä isompia minuutteja, Halttunen painottaa.

Lilli Halttunen oli mukana 2005 syntyneiden EM-kisoissa ja on tällä hetkellä vuotta nuorempana U19-maajoukkueen Portugalin turnauksessa.

Milja Kiviranta

Milja Kiviranta - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Milja Kiviranta

Kotkalaislähtöinen, Jäntevän kasvatti, Milja Kiviranta (s. 2006) on pelannut HJK:n akatemiassa syksystä 2019 lähtien. Märskyssä opiskeleva Kiviranta on tehnyt Halttusen tapaan kovaa jälkeä T18 SM -sarjassa. Monipuolinen hyökkäyspään pelaaja on kirjannut nimiinsä kahdeksan maalia.

Kiviranta on harjoitellut toistaiseksi tiiviisti T18 -joukkueen kanssa. Syksyllä edessä ovat ensimmäiset liigajoukkueen treenit.

– Toki jännittää, mutta odotan, että pääsen liigan mukaan treenaamaan ja haastamaan itseäni. Tavoitteenani on päästä pelaamaan mahdollisimman paljon, vakiinnuttaa oma rooli, kehittyä paremmaksi pelaajaksi ja päästä aloittavaan kokoonpanoon, Kiviranta summaa.

Halttusen tapaan Kiviranta oli mukana 2005 syntyneiden EM-kisoissa, vuotta nuorempana.