HJK T08 -joukkue ympäristön asialla

HJK:n vuonna 2008 syntyneiden tyttöjen edustusjoukkueen tavoitteena on kasvattaa seuran arvojen mukaisesti huippupelaajia, mutta ennen kaikkea hyviä ihmisiä, jotka osaavat toimia vastuullisesti myös pelikentän ulkopuolella.

T08-joukkue on päättänyt sisällyttää kasvatukselliseen työhönsä myös ympäristövastuullisen toiminnan. Konkreettisesti tämä on tarkoittanut joukkueen kanssa yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja käytäntöjä esimerkiksi omista tavaroista huolehtimiseen, roskien keräämiseen sekä lähikentille liikkumiseen polkupyörillä tai kimppakyydeillä.

– Eniten haasteita ja pohdintoja joukkueelle ovat ympäristövastuun näkökulmasta aiheuttaneet turnausmatkojen ympäristövaikutukset, etenkin näin ilmastonmuutoksen aikakaudella, kertoo T08-joukkueen valmentaja sekä seuran tyttöpuolella valmennuspäällikkönä toimiva Timo Räikkönen.

– Ensimmäinen askel meille on ollut miettiä tarkkaan, mihin turnauksiin haluamme ylipäätään osallistua. Nämä päätökset on tehty ennen kaikkea pelillisin ja taloudellisin perustein, mutta myös ympäristönäkökulma on ollut tässä mukana. Seuraavana askeleena olemme nyt laskeneet kaikki tämän kauden turnausmatkoista aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ja miettineet meille sopivan tavan hyvittää eli kompensoida aiheutunutta ympäristökuormitusta.

T08-joukkueen vanhemmat ja valmennus ohjasivat vapaaehtoisella kompensaatiomaksulla yhteisesti kerätyt varat kahteen tarkkaan mietittyyn kohteeseen. Puolet rahoista ohjattiin Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kautta soiden ennallistamiseen. Hiilipörssi on hyvityspalvelu, jota käyttävät myös esimerkiksi Protect Our Winters Finland -ilmastojärjestön jäsenet, kuten lumilautailija Enni Rukajärvi. Toinen puolisko rahoista ohjattiin kansainvälisen lastenoikeusjärjestö Planin tyttösponssi-kuukausilahjoitukseen. Vuodeksi hankitun tyttösponssin avulla joukkue pystyy tukemaan maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä, jotka kohtaavat myös ilmastonmuutoksen vaikutukset voimakkaasti elämässään.

Jalkapallo on Suomen harrastetuin laji ja näin ollen merkittävässä yhteiskunnallisessa ja kasvatuksellisessa roolissa. HJK T08 -joukkue haluaa omalla esimerkillään haastaa koko jalkapalloperheen miettimään nykyistä voimallisemmin niitä keinoja, joilla seuratoimijoina kannamme oman osamme ympäristövastuusta.

Lisätietoja:

www.olympiakomitea.fi/olympiakomitea/vastuullisuus/ymparisto-ja-ilmasto/
www.plan.fi/tyttosponssi
www.hiiliporssi.fi