HJK yhtiöittää naisten edustusjoukkueen omaksi osakeyhtiökseen

HJK vahvistaa visiotaan olla pohjoismainen huippuseura siirtämällä naisten jalkapallojoukkueen yhdistystoiminnasta omaksi osakeyhtiökseen.

HJK Naiset - HJK Helsinki
Mimmi Nurmela, Sammeli Sammalkorpi, Annika Laihanen, Mariet Louhento, Linda Nyman ja Kimmo J. Lipponen

HJK yhtiöittää naisten edustusjoukkueen omaksi osakeyhtiökseen. Joukkue saa taakseen miljoonarahoituksen ja joukon sijoittajia. Uusi osakeyhtiö tähtää naisten huippujalkapallon kehittämiseen ja kaupallisesti kannattavaan, kasvavaan liiketoimintaan. 

Uuden osakeyhtiön ankkurisijoittaja on ohjelmistoyritys Sievon perustaja ja toimitusjohtaja Sammeli Sammalkorpi. Toisena ankkurisijoittana on Mariet Louhento, joka on tehnyt pitkään kehitystyötä suomalaisen jalkapallon saralla – viimeisimpänä Kansallisen Liigan puheenjohtajana sekä Suomen Palloliiton ja HJK Oy:n hallituksissa. Uuden naisten toimintaan keskittyvän osakeyhtiön kolmas pääomistaja on HJK ry. Lisäksi mukana on joukko sijoittajia, muiden muassa jalkapalloilija Robin Lod ja HJK Oy:n puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen. Lisää sijoittajia tulee mahdollisesti mukaan myöhemmin.

– Tässä hankkeessa yhdistyvät merkittävä taloudellinen potentiaali, kunnianhimoiset urheilulliset tavoitteet ja konkreettinen tasa-arvon edistäminen täysin ainutkertaisella tavalla. Ei olekaan yllätys, että olemme saaneet koottua paitsi merkittävän summan rahaa, myös monipuolisen sijoittajajoukon ja erittäin ammattimaisen hallituksen. Olen innoissani, että pääsemme yhdessä HJK:n muun organisaation kanssa ottamaan seuraavan askeleen suomalaisessa jalkapallossa, Sammeli Sammalkorpi sanoo.

– Kasvaaksemme suomalaisessa jalkapallossa täyteen potentiaaliin tarvitsemme sekä naisten että miesten paikallisesti ja valtakunnallisesti arvostettuja huippuseuroja toimimaan suunnannäyttäjinä. Haluan nähdä tämänkin hankkeen sellaisena, joka parhaimmillaan tukee lajin, seurojen ja liigan kehittymistä myös laajemmin. Kansallisen Liigan jalostuminen moderniksi huippu-urheiluksi edellyttää kaikkien seuraorganisaatioiden kokonaisvaltaista kehittymistä, ja siksi haluamme tulevaisuudessa jakaa kertyvää tietoa myös muiden hyödyksi, Mariet Louhento kertoo.

Edelläkävijä yli 50 vuotta

Naisten pelaamalla jalkapallolla on HJK:ssa kunniakkaat perinteet jo yli 50 vuoden ajalta. Viime vuosina seurassa on panostettu erityisesti akatemiatoimintaan ja pelaajakehitykseen hyvin tuloksin. Naisten edustusjoukkueen ympärille perustettava oma yhtiö on luontainen jatkumo tehdylle kehitystyölle. Oma osakeyhtiö luo nykyistä paremmat mahdollisuudet kehittää eteenpäin urheilullista ja kaupallista menestystä naisten huippujalkapallon saralla.

– Akatemiamme on kaikilla mittareilla laadukkainta Suomessa, jonka seurauksena meillä on kymmeniä nuorten maajoukkuepelaajia ja useita pelaajia noussut liigajoukkueeseen. Pelaajamäärämme on myös noussut kovaa vauhtia viime vuosien aikana. Nämä antavat meille vahvan pohjan toimintaan. Liigajoukkueen yhtiöittäminen luo pitkällä aikavälillä myös omille junioreillemme uusia mahdollisuuksia kohti ammattilaisuutta ja vahvistaa pelaajapolkumme entistä paremmin kansainvälisille kentille saakka, HJK:n naisten ja tyttöjen huippuvaiheen päällikkö Joonas Sarelius kertoo.

– Olemme HJK:ssa jo pitkään etsineet toimivinta mallia panostaa lisää naisten huippujalkapalloon. Sammelin johdolla kasattu sijoittajaryhmä ja perustettu osakeyhtiö antavat HJK:n naisten joukkueelle vankan taloudellisen pohjan ja erinomaisen mahdollisuuden nousta seuraavalle tasolle. Olen erityisen iloinen, että voimme ry:n sekä nykyisen ja uuden osakeyhtiön tiiviillä yhteistyöllä jatkossa edistää sekä naisten että miesten huippujalkapalloa yhdenvertaisesti, HJK ry:n puheenjohtaja Kimmo J. Lipponen täydentää. 

HJK jatkaa menestyksekästä pelaajakehitystään ja pääsarjatason toimintaansa seurayhteisön kolmella yksiköllä, nykyisellä HJK Oy:llä, HJK ry:llä sekä uudella naisten edustusjoukkueen toimintaan keskittyvällä osakeyhtiöllä.

– Tämä on erittäin hieno ja odotettu kehitysaskel koko HJK-perheelle. Uudella osakeyhtiöllä on alusta asti ollut HJK Oy:n täysi tuki ja tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä monen asian suhteen. Uuden osakeyhtiön panostukset naisten joukkueeseen ovat ennen kaikkea koko seuran etu ja iso askel kohti tavoitettamme olla pohjoismainen huippuseura, HJK Oy:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti komppaa.

Uudessa osakeyhtiössä vahvaa osaamista

Uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii pitkän linjan media- ja markkinointialan ammattilainen Anu Ubaud. Hallituksessa ovat Ubaudin, Sammalkorven ja Louhennon lisäksi myös Kimmo J. Lipponen sekä markkinointialan yrittäjänä ja urheilusponsoroinnin parissa pitkän uran tehnyt Hasse Eranka. Uudelle yhtiölle etsitään parhaillaan toimitusjohtajaa, joka aloittaa työt syksyn aikana. 

– Haemme toimitusjohtajaa, jolla on erinomaista kaupallista osaamista, syvää kiinnostusta huippujalkapallon kehittämistyöhön ja näkemyksellisyyttä lähteä rakentamaan tästä kestävää kasvutarinaa. Naisten pelaamassa jalkapallossa on kaupallista potentiaalia, ja kansainvälisesti näemme liikehdintää kasvumahdollisuuksien ympärillä. Suomessa meillä on niin ikään edellytykset olla mukana samassa kunnianhimoisessa ja yhdenvertaisuutta edistävässä huippu-urheilun kehitystyössä, Anu Ubaud sanoo.