HJK:lle voitto, Saastamoiselle hattutemppu

Ottelun tähti oli tyttöjen U19-EM-kisoista palannut Vera Saastamoinen, joka teki kaikki Klubin maalit. Saastamoinen nosti hattutempullaan kauden saldonsa 16 osumaan ja vahvisti samalla asemiaan Naisten Liigan maalipörssin kärkipaikalla.

Avausjakso kulki jossain määrin vierasjoukkueen hallinnassa, vaikka suoraviivaisesti pelanneella Pallokissoillakaan ei montaa vaarallista maalintekopaikkaa ollut. HJK:lla oli vaikeuksia saada peliänsä kulkemaan. Muutamaa kohtuullista keskityspaikkaa lukuun ottamatta Klubilla ei ollut merkittäviä maalintekopaikkoja.

Toiselle puoliajalle päävalmentaja Maria Virolainen vaihtoi Vera Viitikon tilalle loukkaantumisesta toipuneen Stephanie Rosen, joka toi energiaa Klubin peliin. Toista puoliaikaa ei käyty kuin reilut viisi minuuttia, kun kotijoukkue siirtyi johtoon; toppari Jennifer Ludemann katkasi Pallokissojen hyökkäyksen keskikentällä omalla kenttäpuoliskolla. Hän syötti pallon eteenpäin Laura Hyvöselle, joka jatkoi yhdellä kosketuksella oikeassa laidassa vauhdissa olleelle Roselle, joka onnistui antamaan vähän ennen päätyrajaa kovan syötön etukulmalle.  Saastamoinen tuli tilanteeseen oikea-aikaisesti ja ohjasi pallon maaliin, 1–0.

Vera Saastamoinen teki uransa ensimmäisen hattutempun Naisten Liigassa.

Viiden minuutin kuluttua kotijoukkue oli jo kahden maalin johdossa. Rose sai nyt syötön Pallokissojen puolustuslinjan eteen, josta hän jatkoi pallon vasemmalle Saastamoiselle. Tämä onnistui ohittamaan pienen sählingin jälkeen kuopiolaisten topparin ja leikkasi vasemmalta rangaistusalueen sisälle. Noin 16 metristä Saastamoinen laukoi unelmalaukauksen Pallokissojen maalin takakulmaan.

Kahden maalin tappioasema lannisti kuopiolaisten kovimman vastarinnan. 70. minuutilla Virolainen vaihtoi kentälle pitkästä loukkaantumisesta toipuneen Annika Tossavaisen, joka tuli Laura Hyvösen tilalle. Tossavainen teki onnistuneen paluun kentälle, loukkaantunut jalka kesti pelaamista hyvin.

Saastamoisen hattutemppu varmistui vartti ennen kamppailun loppua; Iida Muinonen vapautti keskeltä Saastamoisen topparien välistä puolittaiseen läpiajoon. Tiukassa juoksukilpailussa Saastamoinen ehti palloon ensimmäisenä ja sijoitti pelivälineen ohi vastaan tulleen kuopiolaismaalivahdin Marjukka Mikkosen.

Loukkaantumisesta toipunut Stephanie Rose toi vaihdosta energiaa Klubin peliin.

HJK vaihtoi vielä 73. minuutilla Mari Peraston tilalle Sanna Mäen ja 84. minuutilla Iida Muinosen tilalle Ella Rinta-Filppulan. Ottelun loppuhetkillä ei enää ollut muita tilastotapahtumia kuin siistin kamppailun ainoa keltainen kortti, jonka sai vartin ennen loppua Jessi Hietanen.

Virolainen kiitti joukkuettaan varsinkin toisen jakson piristymisestä.

– Erityinen ilonaihe oli nähdä pitkästä aikaa Stephanien ja Veran yhteistyö, johon Iida Muinonen toi vielä hyvän mausteensa. Tämä parivaljakko oli viimeksi täydessä terässä kesäkuun puolessa välissä. Oli hienoa, että näin pitkän tauon jälkeen sama aaltopituus löytyi heti.

– Tietysti myös Annika Tossavaisen paluu pitkästä toipilasajasta oli kaikkia ilahduttanut tapahtuma.

Virolainen analysoi pelin jälkeen hiukan päättynyttä runkosarjaa ja alkavaa ylempää loppusarjaa.

– Neljäs sija kaikkien talven tapahtumien jälkeen on hyvä suoritus. Ainoat kauneusvirheet olivat elokuun tappiot, joista varsinkin häviö GBK:lle jäi harmittamaan. Ne vähän laskevat arvosanaa mutta samalla kertovat, että meiltä puuttuu vielä tietynlainen perusvarmuus.

– Me haluamme haastaa pelaajiamme uusien asioiden oppimiseen. Meidän kärkipelaajiemme ja keskikentän välinen yhteistyö on esimerkiksi yksi iso teema, jossa haluaisin nähdä edistysaskelia loppukaudella. Toinen kehityskohde on joukkueemme laitapelaaminen, jossa on vielä paljon parantamisen varaa. Tietysti tässä vaiheessa pelaajat antavat samalla koko ajan näyttöjä ensi kautta varten, Virolainen korostaa.

Naisten Liigan ylempi loppusarja pelataan yksinkertaisena sarjana, jossa vanhat pisteet säilyvät. HJK:n ensimmäinen peli on viikon päästä vieraissa PK-35 Vantaata vastaan. Loppusarjan tarkempi ohjelma julkaistaan lähipäivinä.

Otteluraportti Pallokissojen sivuilla.

HJK – Pallokissat 3–0 (0–0)

51. 1–0 Vera Saastamoinen

56. 2–0 Vera Saastamoinen

73. 3–0 Vera Saastamoinen

HJK:n avauskokoonpano:
Minna Kallio; Petra Koivuvaara, Jennifer Ludemann, Sanna Huhtamo, Mari Perasto, Iida Muinonen, Veera Viitikko, Heidi Paajonen, Laura Hyvönen, Jessi Hietanen; Vera Saastamoinen

Vaihtopelaajat:

Ella Rinta-Filppula, Ulla Matikainen, Julia Säppi, Annika Tossavainen, Stephanie Rose, Sanna Mäki, Noora Matikainen

Vaihdot:

46′ Veera Viitikko -> Stephanie Rose

70′ Laura Hyvönen -> Annika Tossavainen

73′ Mari Perasto -> Sanna Mäki

84′ Iida Muinonen -> Ella Rinta-Filppula