Hyökkääjä Jutta Rantala janoaa maaleja

Klubin Tulokkaat tutuksi -juttusarjan neljännessä osassa päästään tutustumaan Euran Pallon-kasvatti Jutta Rantalaan. Vasta 19-vuotias Rantala aloittaa jo kuudennen kautensa naisten pääsarjatasolla.

Rantala siirtyi reilu vuosi sitten kotiseuduiltaan Espooseen, FC Hongan riveihin. Porin Nice Futiksessa ja Turun palloseurassa pelattujen liigavuosien jälkeen hän pystyi ensimmäistä kertaa keskittymään pelkästään jalkapalloon. Arki uudessa ympäristössä ei kuitenkaan lähtenyt odotetusti käyntiin ja vain jalkapallon ympärillä pyörivä elämä osoittautui yksinäiseksi.

– Viime kausi oli monella tapaa vaikea ja en löytänyt omaa paikkaani joukkueessa. Pelit eivät sujuneet hyvin ja koko kausi oli henkilökohtaisella tasolla epäonnistunut. Jalkapalloammattilaisen arki oli opettavaa ja huomasin, että tarvitsen futiksen rinnalle myös jotain muuta. Nyt tiedän, mitä ammattijalkapalloilijan elämä oikeasti on ja osaan varautua tulevaisuudessa siihen paremmin.

Klubiin Rantala siirtyi, sillä seura tuntui hyvältä paikalta kehittyä pelaajana. Jalkapallon lisäksi hänen arkeaan rytmittää työskentely HJK:n iltapäivätoiminnassa. Espoolaisten riveissä kuusi liigamaalia tehnyt Rantala ei halua asettaa tulevalle kaudelle tarkkaa maalitavoitetta. Uransa aikana yhteensä 42 Naisten liigamaalia tehnyt Rantala odottaa kuitenkin kaudelta paljon.

– Haluan onnistua peleissä eli tehdä maaleja sekä rakentaa maalipaikkoja muille. Tietysti Suomen mestaruuden voittaminen joukkueen kanssa olisi upeaa.

Euralta kohti kansainvälisiä kenttiä

Rantalan molemmat isoveljet pelasivat jalkapalloa ja vaikka perheen kuopus pelaili veljiensä kanssa, lopullinen kipinä lajin aloittamisesta tuli 7-vuotiaana kaverin pyynnöstä. Muutaman nappulaliigavuoden jälkeen Markus Nurmi bongasi Rantalan Eupaan, jossa hän pelasi 14-vuotiaaksi asti.

Hyökkääjänä tai laitalinkkinä viihtyvä Rantala on siitä asti pelannut Naisten Liigaa. Jo debyyttikaudellaan kolme maalia iskenyt Rantala liikkuu terävästi pallon kanssa ahtaissa tiloissa ja omaa hyvän laukauksen molemmilla jaloilla.

– Olen kentällä hieman itsekäs ja maalipaikoissa laitan pallon mieluiten itse maaliin. Olen kuitenkin tyytyväinen, jos joukkue voittaa, vaikka en olisikaan tehnyt maalia. Tärkeintä on, että tiedän antaneeni pelissä kaiken.

Rantala kertoo tulevalla kaudella keskittyvänsä erityisesti fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen sekä ensimmäisellä kosketuksella viimeistelyyn. Hänelle on jäänyt harjoituskaudelta erityisesti mieleen Hammarbyta vastaan pelattu ottelu.

– Nautin kovatasoisessa ottelussa pelaamisesta, vaikka tulos ei ollut sitä mitä haettiin. Olisi hienoa päästä pelaamaan enemmän yhtä hyviä otteluita, sillä pallon kanssa oli todella vähän aikaa – Hammarby-pelaajat oikeasti juoksivat päin pelaajia eli veivät prässin loppuun asti.

Rantalan pitkän tähtäimen tavoite on päästä pelaaman ammattilaiseksi ulkomaille sekä murtautua Naisten A-maajoukkuerinkiin.

– Uskon, että jos jaksan joka päivä tehdä täysillä töitä, niin se palkitaan. Molemmat tavoitteet vaativat tietysti onnistumisia. Unelmana olisi pelata Englannissa, esimerkiksi Chelsean tai Manchester Cityn riveissä.