Katarina Naumanen jättää kilpakentät

Klubia kausina 2016–2018 ja 2022 edustanut Katarina Naumanen on päättänyt jättää kilpakentät toistaiseksi ja keskittyä polven kuntouttamiseen.

Katarina Naumanen - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Yli 150 Kansallisen Liigan ottelua pelannut Katarina Naumanen on pelannut kotimaan kenttien lisäksi Yhdysvalloissa University of Central Floridassa kaudella 2015 sekä Norjassa Stabækissa, jota hän edusti kauden 2019.  A-maajoukkueessa hän on edustanut Suomea 18 kertaa.  

Koko viime kauden Naumanen keskittyi polvivamman kuntouttamiseen. Kuntoutus jatkuu yhä, joten kilpakentät saavat toistaiseksi jäädä. Naumanen lähtee seuraavaksi suuntautumaan kohti kauppiasuraa, K-rauta Pieksämäellä suvun jalanjäljissä. Lue alta Katan terveiset klubilaisille ja kaikille futiksen ystäville.

Klubin puolesta, kiitos kaikesta Kata. Onnea tuleviin seikkailuihin!

Viimeisen vuoden ja 10 kuukauden aikana olen käynyt läpi kaksi perättäistä polvileikkausta. Aikaa on kulunut näistä toipumiseen. Olen oppinut kantapään kautta, että kuntoutus madaltaa riskiä uudelleen loukkaantumiselle. Se ei kuitenkaan estä sitä. Fakta on, että yksi merkittävimmistä riskitekijöistä eturistisidevammalle on aiempi ACL-vamma historiassa. En ymmärtänyt tätä kuntouttaessani polvea ensimmäisen leikkauksen jälkeen.

Tein kaiken niin hyvin kuin pystyin ja se näkyi tuloksissa. Pidin kentälle paluuta varmana. Mutta yksi treeni, yksi tilanne, uusi loukkaantuminen ja haave kentille paluusta oli musertunut. Sen hyväksyminen ei ole ollut helppoa. Kiitos itselleni, voin todeta, etten olisi voinut tehdä mitään toisin ensimmäisellä kerralla. Olin vahva ja kestävä ja kaiken kukkaraksi, mieleni voi hyvin.

Tämä toinen kuntoutuskierros on ollut hyvin haastava. Lääkärin sanoin, kannan tällä hetkellä kahden perättäisen polvileikkauksen taakkaa, joten maltti on valttia ja oikotietä ei ole. Aluksi tunsin tilanteesta katkeruutta. Kuitenkin loukkaantumiset ovat osa huippu-urheilua. Ne kuuluvat pakettiin. Ne ovat riski, jonka jokainen urheilija hyväksyy. Pelaajakollegaltani sekä hyvältä ystävältäni Paula Auviselta lainattu viisas ajatus on muuttanut suhtautumistani: Olen saanut pelata futista ehjänä 25-vuotiaaksi. Nauttia pelistä kivuitta kaikki nuo pelivuodet. Se on paljon. Joten ei, en sittenkään ole katkera. Arvostan jokaista treeniä ja pelivuotta nyt hyvin paljon enemmän.

Unelmoin ja haaveilen yhä kentälle paluusta. Se millä tasolla ja milloin se tapahtuu, on menettänyt merkityksensä. Kun 8-vuotiaana kävelin ensimmäistä kertaa KMF-junioreiden futiskesäleirille, en arvannutkaan, mihin tie kantaisi. 19 vuotta myöhemmin voin nähdä, että olen antanut jalkapallolle paljon. Se on antanut minulle paljon. En ole valmis riskeeraamaan mahdollisuutta urheilla loppuelämääni kivuitta ja huoletta. Keskityn nyt siis kuntoutukseen polveni, kehoni ja mieleni ehdoilla. Toivon, että lopputuloksena on vain tavallista pidempi tauko kentältä.

Kun mahdollisuus lähteä kauppiasuralle avautui, vahvistui päätökseni. Nyt on aika antaa tilaa uusille haasteille. Jatkaa vaikuttamista urheilijoiden äänellä ja avata lisää ovia kentän ulkopuolella.

Kiitos Klubi kuluneista vuosista ja kaikesta siitä tuesta, mitä olen kuntoutusarkeni aikana saanut. Kiitos joukkue, niin taustat kuin pelaajat. Tämän prosessin vieminen tähän pisteeseen olisi ollut mahdotonta ilman teitä.

– Kata