Kausi 2021: saavutuksia ja pettymyksiä

HJK sijoittui kaudella 2021 Kansallisessa Liigassa neljänneksi. Sijoitus oli pettymys, mutta kauteen mahtui myös paljon positiivisia asioita.

HJK keräsi 23 pelistään 34 pistettä. Maaleja Klubi teki 34 ja päästi 30. HJK:n paras maalintekijä oli Ria Karjalainen yhdeksällä osumallaan. Toiseksi eniten maaleja, kuusi kappaletta, teki Katariina Kosola.

Kansallisen Liigan mestaruuden voitti Kuopion Palloseura 59 pisteellään ja toiseksi sijoittui Tikkurilan Palloseura (56). Pronssimitalin nappasi Åland United (44).

– KuPS ja TiPS pelasivat molemmat todella vahvan kauden. Ansaitusti he olivat siellä kärkisijoilla. Onnittelut molemmille hienosta kaudesta, HJK:n huippuvaiheen päällikkö Joonas Sarelius onnittelee.

Kausi täynnä debyyttejä


HJK:n kausi alkoi kahdella voitolla, mutta kesä-heinäkuussa pistesaldo kasvoi liian hitaasti. Kesällä joukkue kärsi kolmen pelin tappioputken ja viidestä pelistä kertyi vain yksi voitto. Kesän aikana myös kärkisijat karkasivat, mutta paikka yläloppusarjaan varmistui jo hyvissä ajoin.

– Meillä oli talvella ja keväällä valtava määrä loukkaantumisia. Pelasimme todella nuorella ryhmällä pitkään. Nuoret pelaajat pelasivat kuitenkin hyvin ja tulevaisuuden kannalta tämä on loistava juttu. Moni näistä nuorista pelasi edelleen syksyllä isoja minuutteja, kun loukkaantumistilanne oli parempi.

– Lukuisat loukkaantumiset ja koronan aiheuttama todella sekava ja kompromissien värittämä talvikausi varmasti näkyivät pelaamisessamme, mutta näiden taakse ei voi tietenkään pelkästään mennä. Nelossija oli meille pettymys, mutta nyt valmennus analysoi tarkasti menneen kauden harjoittelun, pelaamisen, loukkaantumiset ja teemme sen tiimoilta korjausliikkeitä. Ensi kauteen lähdemme hakemaan selvästi parempaa sijoista ja haluamme taistella Suomen mestaruudesta, Sarelius painottaa.

Oman lisänsä haastavaan kauteen toi kesän lopussa alkanut päävalmentaja Jonne Kunnaksen sairausloma.


– Arttu Heinonen ja koko tiimi teki hyvää työtä Kunnaksen poissaolon aikana. Kunnas palaa normaalisti päävalmentajaksi, kun uusi kausi alkaa marraskuun alussa, Sarelius kertoo.

Sonja Hillberg, Laura Hillberg, Ella Kelloniemi, Veera Hellman, Ilona Walta, Silja Jaatinen, Daniela Tolonen, Jasmin Mansaray, Linda Räisänen ja Neela Antikainen tekivät tällä kaudella kaikki debyyttinsä Kansallisessa Liigassa. Joukkueen paras maalintekijä Karjalainen debytoi jo viime kaudella viimeisessä liigapelissä, mutta nyt hän pelasi ensimmäisen kokonaisen kauden liigatasolla.

– Näistä pelaajista moni pelasi osan kaudesta tai jopa koko kauden isossa roolissa. Edelleen, tämä on loistava juttu tulevaisuuden kannalta. Kokeneemmista pelaajista meillä moni otti hyviä askelia eteenpäin kehityksessään ja tietyt pelaajat kantoivat isoa vastuuta koko kauden. Meillä on hyvä edustus U23-maajoukkueessa ja sen lisäksi Linda Sällström ja Essi Sainio A-maajoukkueessa. Meille on myös jatkossa erittäin tärkeä asia, että meillä on myös kokeneita pelaajia joukkueessa ja että he pystyvät meillä myös kehittymään.

– Valitettavasti korona pilasi tällä kaudella U19-maajoukkueen karsinnat ja kisat, jossa meillä olisi ollut todella hyvä edustus pelaajia, Sarelius harmittelee.

Vilkasta pelaajaliikennettä


Annika Huhta siirtyi kesällä HJK:sta University of North Carolinaan. Ella Pesonen, Nea Silvola ja Daniela Tolonen ovat pelanneet isoja minuutteja lainalla HPS:ssa, Elisa Ylistö VJS:ssa ja Josefina Ndombele PK-35:ssa. Myös farmiseura NJS:ssa (Ykkönen) on käynyt useampi pelaaja pelaamassa kauden aikana.

– Tuttuun tapaan pelaajistamme on tullut kyselyjä myös ulkomailta, joten hyvät otteet Klubissa herättävät aina mielenkiintoa myös isommissa sarjoissa. Viime vuosina meiltä on lähtenyt useampi pelaaja isoon rooliin ulkomaille, joten Klubi on hyvä ponnahduslauta eteenpäin. Klubissa pelaajilla on hyvä arki, joten siirtyminen ulkomaille on aina tarkka pohdinta, Joonas Sarelius muistuttaa.

HJK harjoitteli viimeisen pelin jälkeen vielä viikon. Ensi viikosta eteenpäin joukkue huilaa pari viikkoa ja palaa treenikentälle marraskuun alussa.

– Tämä kausi oli meille monella tapaa haastava, mutta mukaan mahtui myös paljon hyvä asioita. Ja koko ajan rakennamme myös rakenteita kuntoon, jotta naisten ja tyttöjen jalkapallo ottaa lisää harppauksia oikeaan suuntaan myös Klubissa. Tässä olemme oikealla tiellä, jolloin myöskään yksi sijoituksellisesti pettymyksen tuottanut kausi ei prosessiamme muuta, Sarelius summaa.

Katseet on nyt käännetty tulevaan kauteen 2022. Usean vuoden 2021 joukkueen pelaajan sopimus kattaa myös tulevan kauden. Vuoden 2022 valmennusryhmä ja ensimmäiset pelaajasopimukset julkaistaan pian.