Kohti kautta 2023 ja pidemmälle

HJK:n Kansallisen Liigan joukkueen valmistautuminen kauteen 2023 on erinomaisessa vauhdissa.

Ilona Walta - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Ilona Wallan pelaajasopimusta on jatkettu kattamaan kauden 2023 lisäksi kausi 2024.

Joukkue aloitti harjoittelun uuden päävalmentajansa, Arttu Heinosen, johdolla heti marraskuun alussa. Nyt takana on kuuden viikon harjoitusjakso, jonka jälkeen pelaajat siirtyivät omatoimijaksolle. Paluun treenikentälle Klubi tekee tammikuun toisella viikolla.

– Pre-seasonin ekasta osasta jäi todella hyvät fiilikset. Uudet pelaajat pääsivät hyvin joukkueeseen sisään ja toisaalta viime kauden pelaajat ovat tehneet osittain yksilöllisempää harjoittelua – riippuen vammoista ja kuormituksista kauden aikana, päävalmentaja Arttu Heinonen kertoo.

– Myös valmennusryhmä ja pelaajat ovat tutustuneet toisiinsa, ja tämä luo hyvät lähtökohdat startata tammikuussa pre-seasonin toinen vaihe. Koko joukkue odottaa jo innolla ensi kautta sekä ensimmäisiä pelejä, joissa päästään kehittämään peliä kohti sarjapelejä, päävalmentaja jatkaa.

24 pelaajasopimusta

Klubin pelaajatilanne tulevalle kaudella on erinomainen. Pelaajasopimuksia on yhteensä 24.

– Periaatteessa joukkue on nyt kasassa, mutta totta kai olemme aina hereillä pelaajiston suhteen, jos tulee loukkaantumisia, siirtoja ulkomaille tai meillä on muuten mahdollisuus vahvistaa joukkuettamme tulevaa kautta tai tulevaisuutta varten, Heinonen sanoo.

– Huippuvaiheen päällikkö Joonas Sarelius on tehnyt erinomaista työtä taustalla ja olemme olleet hyvässä aikataulussa koko ajan sopimusten kanssa. Se on myös hienoa, että niin monella pelaajalla on sopimus jo tässä vaiheessa kaudesta 2024. Tämä tuo hyvää jatkuvuutta niin joukkueeseen kuin myös pelaajille.

– On tärkeä asia, että joukkueessa on niitä pelaajia, jotka kolkuttelevat A-maajoukkueen portteja ja siirtoa ulkomaille, läpimurron liigatasolla jo tehneitä pelaajia sekä nuoria, jotka ovat valmiita tekemään läpimurron seuraavien vuosien aikana, Heinonen pohtii.

Päävalmentaja Heinonen on tyytyväinen myös joukkueen rakenteeseen.

– Viime kaudesta sopiva määrä muutosta joukkueeseen, ei liikaa eikä liian vähän. Meillä on myös sopiva määrä nuoria pelaajia ja myös jo kokeneita liigapelaajia. Molempia tarvitaan. Jokaisella on tavoitteena, että pystymme parantamaan viime kaudesta, jolloin olimme hopealle, Heinonen summaa.

HJK jatkaa ensi kaudella yhteistyötä Ykkösessä pelaavan PKKU:n kanssa.

– Kuten olemme viime vuosina tehneet, niin pystymme myös edelleen tarvittaessa lainaamaan nuoria pelaajiamme muihin liigaseuroihin tai Ykkösen joukkueisiin. Tämä ja hyvin toimiva yhteistyö PKKU:n kanssa on meille ja meidän nuorille pelaajille tärkeä asia, Heinonen sanoo.

Tulosta ja pelaajakehitystä

Klubin toinen tavoite tuloksen rinnalla on koko ajan, että pelaajat kehittyvät ja ovat valmiita ottamaan stepin HJK:sta eteenpäin.

Viime vuosien aikana HJK:sta ovat siirtyneet ulkomaille muun muassa Anna Koivunen, Anna Auvinen, Eveliina Summanen, Katariina Kosola, Jutta Rantala sekä viime elokuussa Tanskaan siirtynyt Nea Lehtola.

– Useista meidän pelaajistamme on kiinnostusta ulkomailta. Se on kuitenkin aina tärkeä asia pohtia, että milloin ja mihin siirtyy. Ei vain lähde ulkomaille siirtymisen takia. Meillä on seuralla hyvät kontaktit ja myös tietyt luottoagentit, joten pystymme näissä asioissa auttamaan pelaajiamme hyvin, Sarelius kertoo.

– Se on nyt selkeä suuntaus, että kesken sopimuskauden siirtyvistä pelaajista maksetaan myös siirtokorvaus. Naisten jalkapallo ottaa isoja askelia maailmalla ja sen myötä myös rahaa liikkuu enemmän siirtomarkkinoilla. Meidän on oltava HJK:ssa tämän suhteen hereillä koko ajan, sillä toivottavasti jo lähitulevaisuudessa saamme enemmän taloudellista pohjaa toimintaan siirroista ulkomaille, Sarelius toteaa.

Naisten jalkapallossa ei ole vielä olemassa Fifa Training Compensation -systeemiä, joka takaisi tuloja myös silloin, kun nuori pelaaja siirtyy ulkomaille sopimuksen päättymisen jälkeen.

– Tämä on ehdottomasti tultava myös naisten jalkapalloon. Ei toki heti niin isossa muodossa kuin miesten puolella, mutta jos halutaan naisten jalkapalloa kehittää globaalisti, niin Fifa Training Compensation on ehdoton edellytys sille. Toivottavasti asia etenee pikatahtia ja myös tätä kautta on mahdollista saada taloudellista pohjaa tulevaisuudessa, Sarelius painottaa.

Mestarien Liigassa palkintosummat ovat kasvaneet viime vuosina hyvinkin paljon.

– Summat tulevat varmasti vielä kasvamaan lisää tulevina vuosina. Ja totta kai haluamme pelata myös Euroopassa ja saada myös sitä kautta lisää pohjaa talouteen. Pitää kuitenkin muistaa, että futiksessa voi tapahtua mitä vain, joten millään riskipanostuksilla emme lähde hakemaan mestaruutta tai paikkaa europeleihin. Se on järkevämpää nyt rakentaa edelleen pohjia ja rakenteita kuntoon, ja se varmasti palkitaan tulevaisuudessa, Sarelius toteaa.

– Ja totta kai meidän pitää HJK:ssa kehittää omia kaupallisia elementtejä ja toimintoja, jotta myös sitä kautta pystymme ottamaan taas seuraavan askeleen myös taloudellisissa asioissa. Nyt eletään varsin kriittisiä aikoja naisten jalkapallossa – meidän on pysyttävä mukana kehityksessä, mutta taloudellisia riskejä ei ole mahdollista ottaa.

Helppo tapa tukea HJK:n naisten joukkueen toimintaa ja samalla nauttia huippufutiksesta, on ostaa kausikortti kaudelle 2023. Kausikortit löydät HJK:n lippukaupasta.  https://liput.hjk.fi/

Tulevaisuus vahvalla pohjalla

HJK T18 Akatemia voitti viime kaudella ylivoimaiseen tapaan Suomen mestaruuden.

– Se antaa meille myös loistavan pohjan liigajoukkueeseen, kun tiedämme että joka vuosi omasta akatemiasta nousee omia pelaajia liigajoukkueeseen. Kauden aikana T18 Akatemian pelaajia tulee käymään myös liigajoukkueen treeneissä ja peleissä, Sarelius kertoo.

Kauden 2022 aikana HJK:n pelaajia esiintyi eri tyttöjen ja naisten (U15-U23) nuorisomaajoukkueissa peräti 33.

– Määrällisesti tämä on tosi hyvä juttu. Mutta vielä tärkeämpää on se, että HJK:n pelaajat pelasivat isoissa rooleissa EM-karsinnoissa, maaotteluissa ja EM-kisoissa, Sarelius toteaa.

HJK:n liigajoukkueella ja Akatemialla on iso merkitys koko suomalaiselle naisten jalkapallolle.

– Maajoukkuepelaajien määrä on valtava verrattuna muihin. HJK:sta lähtee joka vuosi pelaajia isompiin sarjoihin. Meidän liigajoukkueessa pelaa kymmenkunta T18 Akatemiasta noussutta pelaajaa ja muissa liigajoukkueissa pelaa iso joukko HJK:n akatemiassa pelanneita pelaajia. Nyt kun katsoo Akatemian nuorempia ikäluokkia, niin tosi luottavainen voi olla. Tilanne vain paranee, mutta töitä on edelleen tehtävä entistä kovempaa seurassa ja joukkueissa.

Ilona Wallan sopimus päivitetty

HJK:n oma kasvatti, vuonna 2006 syntynyt, Ilona Walta on tehnyt Klubin kanssa uuden sopimuksen. Alkuperäinen sopimus kattoi kaudet 2022 ja 2023, mutta nyt sopimusta on päivitetty ja se kattaa myös kauden 2024.

– Ilona on seuramme lupaavimpia nuoria pelureita ja on osoittanut jo pelaavansa korkealla laadulla Kansallisessa Liigassa ja myös ikäluokkansa maajoukkueessa. Ilona tuo joukkueeseemme laadukkaita keskityksiä sekä erinomaista puolustustyöskentelyä, päävalmentaja Heinonen kehuu nuorta pelaajaa.

– Tämä on hyvä esimerkki strategiastamme. Nuori pelaaja nousee akatemiasta liigajoukkueeseen, jonka jälkeen tekee läpimurron liigatasolla. Ja nyt keskitytään kaikessa siihen, että pelaaja nousee liigan eliittiin ja on valmiina siirtymään isompiin sarjoihin, Sarelius toteaa.

Walta debytoi Kansallisessa Liigassa kaudella 2021 pelaten 11 peliä. Kaudella 2022 Walta urakoi 16 peliä liigassa ja teki myös yhden maalin. Kausi päättyi loukkaantumiseen Suomen Cupin finaalissa. Loukkaantuminen on onneksi pikkuhiljaa selätetty ja Walta päässee harjoittelemaan taas joukkueen mukana tammikuun alussa.


MAALIVAHDIT
Annika Laihanen
Maija Koota
Siiri Forsström

PUOLUSTAJAT
Joanna Tynnilä
Laura Hillberg
Tea Heininen
Mimmi Nurmela
Jasmin Mansaray
Nelli Kalske

KESKIKENTTÄPELAAJAT
Elisa Ikonen
Tuuli Enkkilä
Linda Nyman
Daniela Tolonen
Sonja Hillberg
Lotta Kalske
Jenna Topra
Ilona Walta

HYÖKKÄÄJÄT
Ria Karjalainen
Veera Hellman
Milja Kiviranta
Emilia Kupsanen
Lotta Lindström
Lilli Halttunen
Peppi Kontturi

VALMENNUS
Päävalmentaja: Arttu Heinonen
Valmentaja: Riku Remes
Talenttivalmentaja: Peetu Lepistö
Mv-valmentaja: Juho Illi
Fysiikkavalmentaja: Alvaro Molinos
Fysioterapeutti: Pauliina Pitkänen
Videoanalyytikko: Tuomas Tiippana
Joukkueenjohtaja: Jari Mutikainen