Milja Kiviranta hurjassa vauhdissa kohti huippua

Milja Kiviranta ei todellakaan valinnut helpointa tietä. Kolme vuotta Kotkan ja Helsingin välisiä treenimatkoja on kuitenkin vienyt päämäärätietoisen pelaajan juuri sinne, minne pitikin: 16-vuotiaana HJK:n Kansallisen Liigan joukkueeseen ja U17-tyttöjen EM-karsintapaikasta taistelevan joukkueen kapteeniksi.

Milja Kiviranta - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Kotkassa lapsuutensa asunut ja Jäntevän riveissä kasvanut Milja Kiviranta teki syksyllä 2019 rohkean liikkeen ja aloitti harjoittelun HJK Akatemian 2006 syntyneiden joukkueeseen.

– Halusin haastaa itseäni ja päästä pelaamaan kovempia pelejä. Tuttujen kautta päädyin testaamaan Klubin toimintaa ja hyvän ensikokemuksen jälkeen sinne oli helppo jäädä.

– Asuin Kotkassa, joten vanhemmat ja isovanhemmat kuskasivat kerran viikossa Helsinkiin treeneihin sekä kaikkiin joukkueemme matseihin. Muut treenit treenasin Kotkassa KTP:n poikien kanssa, Kiviranta kertaa Klubiuransa alkua.

Valinta tuotti selvästi tulosta. Kiviranta nousi viime kaudeksi HJK T18 Akatemian joukkueessa päättäen kauden Suomen mestaruuteen. Joukkueonnistumisen lisäksi Kiviranta kirjasi nimiinsä sarjan maalipörssin kolmospaikan 11 maalilla. Kiireiseen kauteen mahtui vielä suurempikin yllätys, kesällä allekirjoitettu pelaajasopimus HJK:n kauden 2023 Kansallisen Liigan joukkueeseen.

– Viime kausi oli tosi onnistunut kaikin puolin. Oli tosi hienoa saada mahdollisuus nousta liigaan – ja että se tapahtui näin nopeasti, tänä syksynä Helsinkiin muuttanut Milja hymyilee.

Kauden vaihteesta lähtien Kiviranta on päässyt keskittymään liigajoukkueen arkeen. Ensimmäiset viralliset minuutit Klubin liigajoukkueessa kirjattiin viime viikonloppuna HJK:n 6–1-voittoon päättyneessä ottelussa.

Milja Kiviranta - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Seurajoukkueen lisäksi kiirettä on pitänyt maajoukkuerintamalla. Kiviranta palasi juuri Portugalista, U17-tyttöjen EM-karsintaturnauksesta. Kiviranta kantoi turnauksessa maajoukkueen kapteeninnauhaa sekä viimeisteli yhden Suomen maalin ja maalisyötön.

EM-kisapaikan metsästys jatkuu jo pian, kun joukkue suuntaa sunnuntaina jatkokarsintaturnaukseen. Lohkovoittaja etenee Virossa toukokuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

– Edessä on tosi kovia pelejä – Hollanti, Ruotsi ja Wales. Uskon, että meillä joukkueena on mahdollisuudet jatkopaikkaan, Kiviranta painottaa jo odottavaisin mielin.

Vaikka viimeviikkojen vauhdin lisäksi viimeisten vuosienkin tahti on ollut huimaa, ei vauhti hirvitä.

– Tämä on ollut kivaa, tällaiset reissut tasapainottavat hyvin arkea, ei tässä ole yhtään liikaa. Paitsi ehkä koulu välillä vähän, Milja naurahtaa, mutta vakavoituu:

– Olen aina sanonut, että jos joskus olen urallani siinä pisteessä, että voin julkisesti kiittää, haluan kyllä tehdä sen. Kiitos siis perheelle, sukulaisille ja kavereille, jotka todella konkreettisesti olette mahdollistaneet tämän kaiken!