Nea Lehtola on laitakaistan väsymätön taistelija

Tulokkaat tutuksi -juttusarja nostaa esiin Klubin riveihin liittyneet uudet pelaajat. Ensimmäisessä osassa ääneen pääsee Nea Lehtola, joka on taistellut itsensä loukkaantumiskierteestä liigakentille.

Lehtola pelasi menneellä kaudella Naisten Liigassa yhteensä 2160 minuuttia. Se tarkoittaa, että 20-vuotias Ilves-kasvatti oli kentällä täydet minuutit joukkueensa jokaisessa pelissä. Se ei ole itsestäänselvyys, sillä Lehtolan selästä löydettiin nuorena, pahimman kasvuvaiheen aikaan rasitus- sekä hiusmurtuma.

— Selkäongelmat alkoivat 9. luokalla ja jouduin jo nuorena miettimään kuinka paljon haluan jatkaa pelaamista. Olin juuri päässyt mukaan ikäluokkani maajoukkuetoimintaan, joten päätin, että en halua luovuttaa vielä.

Mennyt vuosi oli Lehtolalle monella tapaa erityinen, sillä hän pelasi joukkueessaan suuressa roolissa ja sai vihdoin alle ehjän kauden.

— Olen ollut hieman tapaturma-altis selkävaivoista lähtien ja minulla on ollut viime vuosina useampia pienempiä loukkaantumisia. Kaikki tämä on vahvistanut minua pelaajana ja uskon, että haasteet ovat auttaneet minua onnistumaan pitkällä aikavälillä.

Etelä-Pohjanmaalta Näsijärven rannalle

Lehtola on alun perin kotoisin Vimpelistä. Tie vei kuitenkin nopeasti 3000 asukkaan kunnasta Tampereelle, jossa kuvioihin astui mukaan jalkapallo.

— Innostuin jalkapallosta 7-vuotiaana, kun ala-astekaverini alkoi pelaamaan. Pesäpalloakin tuli pelattua, Vimpelistä kun ollaan. Urheilu on ylipäätään aina ollut vahvasti läsnä meidän perheessä.

Lehtola aloitti jalkapallon Ilveksessä, Viinikan kaupunginosajoukkueessa. Siitä asti hän on mennyt askel kerrallaan eteenpäin. Piiri- ja aluejoukkueeseen pääseminen olivat isoja juttuja nuorelle pelaajalle. Maiju Ruotsalainen nosti Lehtolan vuonna 2015 Ilveksen liigajoukkueen harjoitusrinkiin. Ensimmäinen kausi meni liigavauhtiin totutellessa, mutta sen jälkeen Lehtola sai paljon vastuuta joukkueessa.

— Pelasin Ilveksessä viimeisen kahden kauden aikana paljon, mutta koin, että nyt oli oikea aika ottaa taas uusi askel ja haastaa itseäni. Jos haluaa jonain päivänä pelata ulkomailla, ei voi jäädä paikalleen makaamaan.

Uusia tuulia 

Arki uudessa kaupungissa ja Klubissa on lähtenyt hyvin liikkeelle, vaikka moni asia vaatii vielä totuttelemista. Oma ensimmäinen vuokra-asunto on löytynyt kivenheiton päästä Telia 5G-Areenalta ja kämppäkaverina on Ilveksestä tuttu Emmaliina Tulkki.

— Ensimmäisellä viikolla uuteen ympäristöön sopeutuminen ja vanhan tukiverkoston puuttuminen meinasi saada tipan linssiin. Onneksi on joukkuekaveri kämppiksenä, on helpottavaa asua ihmisen kanssa, joka on samassa tilanteessa kuin itse. Asuin Tampereella vielä vanhempien luona, joten on ollut totuttelemista, että treenien jälkeen pitää itse vielä ruveta tekemään ruokaa.

Lehtola työskentelee jalkapallon ohella HJK:n iltapäiväkerhossa, joka tuo hyvää vastapainoa harjoitteluun. Puolustavan laitapakin roolissa viihtyvän Lehtolan tavoitteena on päästä tulevalla kaudella pelaamaan mahdollisimman paljon sekä pysyä U23-majoukkueen pelaajaringissä.

— Haluan pystyä taistelemaan avauskokoonpaikasta, joka ei tule olemaan helppoa, koska joukkueessa on paljon hyviä pelaajia. Olen yrittänyt ajatella, että menen nyt viikko kerrallaan. Jos teen harjoitukset täysillä ja se ei riitä, niin sitten minulla on taas seuraava viikko aikaa parantaa.

Luonteeltaan kupliva ja iloinen Lehtola, ei jätä persoonallaan ketään kylmäksi. Positiivista henkeä joukkueeseen luova Lehtola on kasvanut niin ihmisenä kuin pelaajana paljon viime vuosien aikana.

— Pari kautta sitten en olisi päässyt isoista mokista yli. Nyt olen oppinut, että epäonnistumisia ei kannata jäädä murehtimaan, ne täytyy niellä ja aloittaa taas puhtaalta pöydältä. Hyvin menneen viime kauden jälkeen on tietysti helpompi lähteä haastamaan itseään. Olen valmis ottamaan uuden askeleen eteenpäin Klubissa.