Essi Sainion & Riku Riskin Näkökulma: ”Tuettehan meitä sellaisina kuin olemme?”

Helsingin kadut, kauppakeskukset ja some täyttyvät viimeistään tällä viikolla Priden kunniaksi liehuvista sateenkaariväreistä. On rohkaisevaa huomata, että yhä useampi urheilutoimija on osoittanut tukensa yhdenvertaisuudelle. Myös me kannamme ylpeästi sateenkaaren värejä, mutta tarvitsemme lisäksi suurempia tekoja, kirjoittavat Näkökulma-tekstissään HJK-pelaajat Essi Sainio ja Riku Riski.

Essi Sainio ja Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Koko yhteiskunnassa viime vuosina tapahtunut myönteinen kehitys on muovannut myös urheilusta entistä yhdenvertaisemman ja turvallisemman alan työskennellä ja harrastaa. Jotain on silti pielessä, sillä avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva pelaaja on yhä harvinaisuus etenkin miesten huipputason jalkapallossa. Mm. Ihmisoikeusliitto on nostanut hyvin esiin myös muita alamme epäkohtia. Emme siis vieläkään ole onnistuneet luomaan ympäristöä, jossa jokainen voisi olla turvallisesti oma itsensä.

Huippu-urheilijan pukukoppielämä alkaa jo teinivuosina ja jatkuu pitkälle aikuisuuteen. Uskallamme väittää, että lähes jokainen suomalainen huipulla urheileva tietää, mikä ero on hyvän yhteishengen luonnilla ja alentavilla vitseillä. Siitä huolimatta ympäri maata ja maailmaa on yhä lukemattomia pukukoppeja – urheilijoiden työpaikkoja – joissa kiertävät samaa pahaa tarkoittamattomat, mutta sivaltavat vitsit, joita kuulimme 20 vuotta sitten peruskoulun käytävillä.

Meidän urheilijoina, valmentajina ja seuratoimijoina on uskallettava tarkastella myös omaa toimintaamme. Kehotamme jokaista urheilijaa osaltaan kitkemään vahingolliset sanat ja teot alaltamme. Mietitään, voivatko sanamme loukata tahtomattamme ja uskalletaan puuttua puheisiin, jotka eivät heijasta yhteisiä arvojamme.  

Muutos vaatii myös joukkuepeliä. Meillä on Klubissa hieno tilanne, sillä ympärillämme on valtava joukko tukijoita, joiden kanssa voimme tehdä tätäkin muutosta. Saamme päivittäin kokea kannattajien, klubiperheiden, yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmiemme tuen.

Meillä on teille pyyntö. Tuettehan meitä sellaisina kuin olemme? Seisottehan mukanamme riippumatta siitä ketä rakastamme tai olemme rakastamatta? Teettehän kanssamme kentästä ja katsomosta jokaiselle turvallisen ympäristön?

Toivomme, että nuoret urheilijat saavat kasvaa kulttuuriin, jossa ei ole paikkaa katsomosta kuuluville halventaville huudoille. Euroopan suurilla stadioneilla yhdenvertaisuutta liputtavat tifot herättävät toivoa tästä. Miltä tuntuisikaan kävellä kotikentälle ja nähdä meille rakkaiden kannattajien tuki sateenkaaren väreissä!

Yhteistyökumppanimme, te mahdollistatte meille paljon. Olette kanssamme muovaamassa jalkapallosta entistä yhdenvertaisempaa peliä. Myös se, mitä teette omalla toimialallanne, vaikuttaa meihin suuresti. Oli kyse sitten teknologiakehityksestä, matkailusta tai urheiluvälineistä, uskallattehan edistää entistä yhdenvertaisempaa toimintaa myös omalla sektorillanne.

Urheilu olemme me. Siksi urheilu on juuri sitä ja sellaista, jollaiseksi me sen yhdessä muovaamme. Ollaan yhdessä entistä parempia, entistä rohkeampia.

Essi Sainio ja HJK Naiset
Riku Riski ja HJK Miehet


Huomasithan myös tämän? Pride-kuukauden myötä Klubiin uutta osaamista