Suomen Cupin finaali sunnuntaina Olympiastadionilla

HJK kohtaa sunnuntaina Helsingin Olympiastadionilla Suomen Cupin finaalissa Åland Unitedin.

Annika Haanpää - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

ENNAKKOASETELMAT

Tämän kauden Suomen Cup alkoi jo viime syksynä karsintakierroksilla. Kansallisen Liigan joukkueet pääsivät suoraan mukaan cupin lohkovaiheeseen, joka pelattiin talven aikana. Lohkovaiheessa Klubi voitti P-Iirot ja EPS:n 8–0 sekä TPS:n maalein 4–2. Kolme voittoa toivat HJK:lle lohkovoiton ja paikan puolivälieriin.

Puolivälieräpelissä Klubi kohtasi kotikentällään PK-35 Vantaan. 90-minuuttinen päättyi lukemiin 2–2 ja Klubi nappasi jatko-ottelun jälkeen voiton maalein 3–2. Välierässä vastaan asettui Ilves, jonka HJK voitti maalein 3–0.

Klubin parhaat maalintekijät Suomen Cupissa ovat olleet Ria Karjalainen ja Veera Hellman, jotka molemmat ovat tehneet kahdeksan maalia. Ilona Walta, Oona Sevenius sekä kesällä Tanskaan siirtynyt Nea Lehtola ovat tehneet cupissa kolme maalia.

Kansallisessa Liigassa Klubi varmisti itselleen hopeiset mitalit viime lauantaina tasapelillä PK-35 Vantaata vastaan. Samalla varmistui myös KuPS:n kultamitalit. Näin HJK palaa liigassa kahden vuoden tauon jälkeen mitaleille. Åland United ja PK-35 Vantaa taistelevat vielä pronssimitaleista. Liigaa on pelaamatta vielä kaksi pelikierrosta.

Sunnuntain cupin finaaliin HJK lähtee hyvistä asemista, sillä edellisen kerran joukkue on hävinnyt toukokuun lopussa, jolloin KuPS oli vahvempi maalein 2–1. Tämän jälkeen Klubi on pelannut 12 peliä tappioitta. Näistä HJK on voittanut yhdeksän ja pelannut kolmesti tasan. Näissä 12 pelissä Klubi on päästänyt vain neljä maalia.

Pelaajatilanne Suomen Cupin finaaliin on myös hyvä. Varmoja poissaolijoita ovat vain loukkaantuneet Katariina Naumanen ja Lilli Halttunen.

ÅLAND UNITED

Åland United pelasi samassa alkulohkossa HJK T18 Akatemian, VJS:n ja PK-35 Vantaan kanssa. Åland voitti HJK:n ja VJS:n ja hävisi vantaalaisille. Lohkon kakkospaikka toi paikan puolivälieriin.

Puolivälierässä Åland United voitti rangaistuspotkukilpailun jälkeen KuPS:n. Välierässä Åland kaatoi jatko-ottelun jälkeen PK-35 Helsingin maalein 4–2.

Monica Hagström (5), Signy Aarna (4), Riikka Lilja (4) ja Katherine Loferski (3) ovat olleet parhaat maalintekijät joukkueen cup-taipaleella.

Kansallisessa Liigassa Åland United on kaksi kierrosta ennen sarjan päättymistä kolmantena ja taistelee mitalista yhdestä PK-35 Vantaan kanssa.

SUOMEN CUPIN HISTORIA

HJK on voittanut Suomen Cupin peräti 17 kertaa. Viimeisin cup-mestaruus on kaudelta 2019, jolloin Klubi voitti finaalissa juuri Åland Unitedin maalein 1–0 Emmaliina Tulkin osumalla. Tästä joukkueesta HJK:ta edustavat edelleen Essi Sainio ja Mimmi Nurmela. Sitä edellinen cup-mestaruus on vuodelta 2017, jolloin HJK voitti Ella Alakomin osumalla PK-35 Vantaan 1–0.

Åland United on voittanut Suomen Cupin kahdesti, vuosina 2020 ja 2021. Eli ahvenanmaalaiset pelaavat nyt neljättä kertaa putkeen Suomen Cupin finaalissa.

AIKAISEMMAT KOHTAAMISET

HJK ja Åland United ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa Kansallisessa Liigassa. Kauden avauspelissä HJK nappasi kotikentällään 4–2-voiton Veera Hellmanin (2), Oona Seveniuksen ja Ria Karjalaisen osumilla. Kesällä Ahvenanmaalla pelattu peli päättyi 1–1. Klubin osuman teki Jasmin Mansaray. Mestaruussarjan pelissä joukkueet kohtasivat kolmannen kerran – ja peli päättyi lukemiin 1–1, kun Oona Sevenius puski tasoituksen pelin viimeisellä minuutilla.

HJK ja Åland ovat kohdanneet virallisissa peleissä 48 kertaa. HJK:lla on peleistä 19 voittoa ja Åland Unitedilla 17. Tasapelejä on 12. Maaliero näistä peleistä on HJK:lle 83–71.

PÄÄVALMENTAJA JONNE KUNNAS

– Olen tosi iloinen ja ylpeä joukkueesta, että pääsemme hyvän kauden kruunuksi pelaamaan tämän finaalin. Se ei tietenkään meillä riitä, vaan joukkue palaa intoa ja taistelutahtoa täydentämään kautta cupin pokaalilla. Tiedän, että joukkue tulee tekemään aivan kaikkensa, jotta sunnuntaina pääsemme nostamaan yhdessä pokaalia.

– Ottelusta tulee varmasti tasainen, kuten otteluista Ålandia vastaan aina. Molemmat joukkueet pelaavat vähän eri vahvuuksilla ja se povaakin suhteellisen tapahtumarikasta ottelua, vaikka finaalit saattavat olla toisaalta tarkkaa pelaamista.

– Olemme päässeet valmistautumaan Talin liikuntapuiston erinomaisissa olosuhteissa ja hakemaan tuntumaa nurmeen, jotta olemme sunnuntaina siltäkin kantilta varmasti valmiina. Muuten olemme valmistautuneet tähän otteluun kuten mihin tahansa kauden otteluista – laadukkaasti omaan tekemiseen uskoen ja perinteiset pienet viilaukset ottelusuunnitelmaan. Joukkue on varmasti valmiina sunnuntaina.

Suomen Cupin finaali
Åland United vs HJK
Su 2.10. klo 13.00, Helsingin Olympiastadion
Ottelun liput myy Palloliitto